Τρεις ρουκέτες «Katyusha» έπληξαν το αεροδρόμιο της Βασόρας τα ξημερώματα, ενώ χαοτική χαρακτηρίζεται η χθεσινή νύχτα με εκατοντάδες διαδηλωτές να καίνε ελαστικά σε κεντρικούς δρόμους και αυτοκινητόδρομους και να πυρπολούν το ιρανικό προξενείο στην πόλη. Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Υγείας, τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, ανεβάζοντας σε 12 τον απολογισμό των τεσσάρων τελευταίων ημερών στην πόλη του νοτίου Ιράκ.

Στο μεταξύ, τοπικές πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως τρεις πύραυλοι Κατιούσα έπληξαν την εξωτερική περίμετρο του αεροδρομίου της Βασόρας.

Οι διαδηλωτές «διεκδικούν το μερίδιό τους» από τις εισπράξεις πετρελαίου –7,7 δισεκ. δολάρια τον Αύγουστο– σε μια επαρχία που είχε γλιτώσει από τον πρόσφατο πόλεμο εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος αλλά βρίσκεται στα πρόθυρα χωρίς προηγούμενο υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει οδηγήσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία λόγω της μόλυνσης του νερού.

Χθες βράδυ εκατοντάδες διαδηλωτές εισέδυσαν πέρα από το επιβλητικό τείχος από μπετόν που περιβάλλει το ιρανικό προξενείο, ενώ τεράστιες φλόγες έβγαιναν από το κτίριο που είχε εγκαταλειφθεί νωρίτερα από τους υπαλλήλους του.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπαχράμ Κασεμί, κατήγγειλε μια «άγρια επίθεση».

Η Τεχεράνη προσπαθεί, μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο, να επηρεάσει τον σχηματισμό της μελλοντικής ιρακινής κυβέρνησης.

Το φιλο-ιρανικό μπλοκ στο κοινοβούλιο, υπό την ηγεσία του Χάντι αλ-Αμέρι, επικεφαλής πρώην μαχητών κατά των τζιχαντιστών, προσπαθεί να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση,  εν μέσω πλήρους πολιτικής παραλυσίας στη Βαγδάτη.

Το κοινοβούλιο δεν έχει καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία για τον πρόεδρό του και οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονται.

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής τρεις όλμοι έπληξαν την οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη, έδρα των αρχών όπου βρίσκεται μεταξύ άλλων και το κοινοβούλιο.

Η κοινωνική διαμαρτυρία έχει προκαλέσει 24 θανάτους από τον Ιούλιο.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε «την υπερβολική χρήση δύναμης από τις δυνάμεις ασφαλείας, πραγματικών σφαιρών συμπεριλαμβανομένων» λέγοντας ότι αυτό είχε ήδη συμβεί τον Ιούλιο. Η Βαγδάτη επιρρίπτει την ευθύνη στους «βανδάλους» που εισέδυσαν ανάμεσα στους διαδηλωτές.

Η Ουμ Κασρ, το κύριο ιρακινό λιμάνι 60 χλμ. νότια της Βασόρας, άνοιξε και πάλι σήμερα στις 3.00 π.μ. τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και όλες οι επιχειρήσεις έχουν επαναληφθεί μετά την αποχώρηση των διαδηλωτών από την είσοδο του λιμανιού, δήλωσαν κυβερνητικές πηγές.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Μοιράσου το άρθρο: