Βρετανία : Πρόβλεψη από Τρ. Αγγλίας για ύφεση 14% – Τόνωση της οικονομίας με επιπλέον 30 δισ. στερλίνες

Λονδίνο-ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Γεμάτος δώρα ήταν ο χτεσινός μίνι έκτακτος προϋπολογισμός του Υπουργού Οικονομικών στο Λονδίνο. Ο Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε 30 δισεκατομμύρια στερλίνες επιπλέον παροχές και διευκολύνσεις από τα 122 δισ. που έχει ήδη δώσει για την κρίση του κορονοϊού και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Άμεσα δημοφιλής έγινε η συμφωνία για τα γεύματα σε παμπ και εστιατόρια. Όποιος επιλέξει να γευματίσει έξω, θα έχει 50% έκπτωση για όλο τον Αύγουστο. Το πρόγραμμα των 500 εκατομμυρίων Eat Out to Help Out (Φάε Έξω για να Βοηθήσεις) θα ισχύει από Δευτέρα έως Τετάρτη με ανώτατο όριο τις 10 λίρες έκπτωση για κάθε άτομο συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών.

Η μέγιστη έκπτωση 10 στερλίνες το άτομο, έχει δημιουργηθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι το μέσο νοικοκυριό ξοδεύει 19 στερλίνες την εβδομάδα για γεύματα σε εστιατόρια και καφέ.

Τα εστιατόρια θα πρέπει να κάνουν απλή εγγραφή στο πρόγραμμα μέσω ενός ιστότοπου που θα αρχίσει να λειτουργεί στη Βρετανία την ερχόμενη Δευτέρα 13 Ιουλίου. Από εκεί και μετά, κάθε βδομάδα ο επιχειρηματίας θα ανεβάζει τα παραστατικά για τα χρήματα που αιτείται και θα έχει τα χρήματα σε διάστημα 5 ημερών στον λογαριασμό του.

Ο Ρίσι Σουνάκ – ο πρώτος υπουργός οικονομικών που βιώνει την έστω και προσωρινή ευδαιμονία των γενναιόδωρων παροχών δεν σταμάτησε εκεί, αλλά προχώρησε σε μειώσεις του φόρου για τον τομέα τουρισμού και ψυχαγωγίας (φαγητό, καταλύματα και αξιοθέατα) από το 20% που είναι τώρα, στο 5%. Το μέτρο θα έχει ισχύ από τις 15 Ιουλίου έως τις 12 Ιανουαρίου του 2021.

“Πρόκειται για καταλύτη 4 δισεκατομμυρίων λιρών για τους τομείς της φιλοξενίας και του τουρισμού, που ωφελεί πάνω από 150.000 επιχειρήσεις και καταναλωτές παντού – όλα βοηθούν στην προστασία 2,4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας”, είπε ο υπουργός Οικονομικών στην Βουλή των Κοινοτήτων. Το αλκοόλ εξαιρείται από τη μείωση φόρου.

Αναστολή Εργασίας και Ανεργία
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 9 εκατομμύρια εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας με το 80% του μισθού τους, οι οποίοι απασχολούνται σε 1,1 εκατομμύριο επιχειρήσεις. Ο αριθμός των εργαζομένων αποτελεί περίπου το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού της χώρας ενώ το μέτρο έχει κοστίσει έως τώρα 27,4 δις λίρες.

Ο Βρετανός Υπ. Οικονομικών ανακοίνωσε κίνητρο 1.000 λιρών στους επιχειρηματίες για κάθε εργαζόμενο που επιστρέφει στην θέση εργασίας του, μέτρο που κοστολογήθηκε στα 9,4 δις στερλίνες.

Ο μίνι προϋπολογισμός προβλέπει επίσης την απαλλαγή από τον φόρο αγοράς σπιτιού αξίας έως 500.000. Η κατάργηση ισχύει για την Αγγλία και την Β. Ιρλανδία έως τις 31 Μαρτίου 2021. Ο φόρος αυτός κανονικά ισχύει για τα σπίτια αξίας από 125 χιλιάδες λίρες και πάνω και κυμαίνεται από 5% και πάνω ανάλογα με την τιμή του σπιτιού και τη χρήση για την οποία προορίζεται. Η αγορά σπιτιών έπεσε κατά 50% τον Μάιο για πρώτη φορά εδώ και οκτώ χρόνια. Το μέτρο θα κοστίσει 3,8 δισ. και κρίθηκε απαραίτητο για να κινηθεί ο τομέας αγοράς ακινήτων.

Ο Ρίσι Σουνάκ ωστόσο προειδοποίησε ότι “τα δύσκολα έρχονται”. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% σε 2 μόλις μήνες όσο δηλαδή είχε αναπτυχθεί στα προηγούμενα 18 χρόνια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας η οικονομία θα υποστεί μείωση της τάξης του 14% το 2020, την μεγαλύτερη ύφεση εδώ και τρεις αιώνες. Παράλληλα η ανεργία αναμένεται να τριπλασιαστεί στο 9% αυτό το καλοκαίρι. Ωστόσο το ποσοστό της ανεργίας αναμένεται να εκτιναχτεί τον Οκτώβριο οπότε και θα λήξει το πρόγραμμα της αναστολής της εργασίας. “Δεν μπορούμε να σώσουμε κάθε θέση εργασίας” είπε ο υπ. οικονομικών ενώ ήδη ανακοινώνονται μειώσεις θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις, κλείσιμο καταστημάτων και πτωχεύσεις. Μόνο σήμερα χάθηκαν από την Boots και την John Lewis 5.300 θέσεις εργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος