Οι Αφγανοί δεν θα πρέπει να εκλάβουν την αιφνίδια και σχεδόν ολοσχερή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία ως προάγγελο του τι θα συμβεί στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ.

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί εδώ και πολύ καιρό στο Αφγανιστάν όπου, ως επικεφαλής ενός διεθνούς συνασπισμού, εκδίωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2001, παρατήρησε ο Έσπερ. «Όλα αυτά τα πράγματα θα πρέπει να καθησυχάσουν τους Αφγανούς συμμάχους μας και τους άλλους, ώστε να μην παρεμηνεύσουν τις ενέργειές μας, της περασμένης εβδομάδας, όσον αφορά τη Συρία και να τις συγκρίνουν με το Αφγανιστάν», συνέχισε ο επικεφαλής του Πενταγώνου ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Καμπούλ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο Έσπερ επανέλαβε ότι οι Αμερικανοί θέλουν να παραμείνουν στο Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι η χώρα αυτή αντιμετωπίζει μια «τοξική τρομοκρατική απειλή που προήλθε από την Αλ Κάιντα και σήμερα εκφράζεται από τους Ταλιμπάν, το ISI-K (το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν, το αφγανικό παρακλάδι του ΙΚ) και άλλες ομάδες».

Ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων και του ΝΑΤΟ στη χώρα, στρατηγός Σκοτ Μίλερ, εξήγησε ότι οι ΗΠΑ μείωσαν τις δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν κατά 2.000 άνδρες την περασμένη χρονιά «χωρίς να το δημοσιοποιήσουμε, στο πλαίσιο της βελτίωσης» των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των αμερικανικών δυνάμεων, συνταγματάρχη Σόνι Λέγκετ, σήμερα στο Αφγανιστάν απομένουν 13.000 Αμερικανοί στρατιώτες.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: