Ζαρωτιάδης: Και η ασθενής τουρκική οικονομία επιβάλει ένα επιθετικό λαϊκίστικο προφίλ (audio)

Η διατήρηση του επιθετικού λαϊκίστικου προφίλ από τον Τούρκο Πρόεδρο δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις στο εσωτερικό της χώρας του και συγκρατεί τις εν δυνάμει κοινωνικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν οι σοβαρές οικονομικές ανισότητες που προκύπτουν από την ασθμαίνουσα πλέον τουρκική οικονομία, σημειώνει ο Αν. Καθηγητής κ. Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή “Αναμενόμενα και Μη” με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη.

Συνέντευξη: Μέρος Α

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της ημερίδας «Κρίσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία: Οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τη συμμετοχή Τούρκων ακαδημαϊκών, ο κ. Ζαρωτιάδης υπογράμμισε ότι η οικονομική και πολιτική κρίση οδηγεί τον Τούρκο Πρόεδρο σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων σε Βορρά και Ανατολή με ό,τι και να σημαίνει αυτό σε επίπεδο ριζοσπαστικοποίησης. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εικόνα αυτή της ακμάζουσας τουρκικής οικονομίας αναιρείται καθώς η τουρκική ηγεσία έκανε τη λανθασμένη επιλογή να αξιοποίησεi τη ρευστότητα από το εξωτερικό σε κλάδους της οικονομίας της, όπως κατασκευές και εξοπλιστικά προγράμματα που δεν βοηθούν ούτε στην βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και ούτε και στις επενδύσεις και στην εξωστρέφεια.

Συνέντευξη: Μέρος Β

Μάλιστα ο κ. Ζαρωτιάδης κάνοντας μία ανασκόπηση των αποτελεσμάτων της ημερίδας υπογράμμισε ότι οι καθηγητές που συμμετείχαν, μίλησαν για ένα τουρκικό κράτος που έχει πλέον τη μορφή business state, που συνεπάγεται υψηλή διασύνδεση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και πολιτικής, με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Πάντως ο κ Ζαρωτιάδης κατέληξε ότι, το κόστος μίας σημαντικής κρίσης στην περιοχή είναι πολύ μεγάλο και αγγίζει τα συμφέροντα και τις επιλογές Μεγάλων Δυνάμεων. Τέλος υπογράμμισε ότι, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην περιοχή καθώς αφορά μία θαλάσσια ζώνη άκρως σημαντική για το εμπόριο και απ’ ό,τι όλα δείχνουν και για την ενεργειακή ασφάλεια. Θα πρέπει να αποφύγουμε, είπε ο κ. Ζαρωτιάδης, να καταλήξουμε στην Ανατολική Μεσόγειο σε αυτό που ονομάζεται «ολλανδική ασθένεια» δηλαδή να επενδύσουμε στην μονοκαλλιέργεια (ενέργεια, κοιτάσματα κλπ), που συνήθως οδηγούν σε στρατιωτικές κρίσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούν και περιβαλλοντικά θέματα.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος