Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με Brexit – προσφυγικό: Οι 28 θα επιμείνουν σε αυτά που ενώνουν ή σε αυτά που χωρίζουν;

Ανταπόκριση από το Λονδίνο – Ευδοξία Λυμπέρη

Για περίπου οκτώ εβδομάδες παρακολουθούμε ένα σίριαλ πολιτικό που κορυφώθηκε τις δύο τελευταίες μέρες με «κορώνες» από όλες τις πλευρές.

H Γαλλία αντιδρά. Διαρρέει κρυφά έγγραφα με τις δικές της «κόκκινες γραμμές». Το μπλοκ γνωστό ως VIS-4* ανακοινώνει τελευταία στιγμή ότι τελικά διαφωνεί με την περικοπή των επιδομάτων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όταν θα έρθει η στιγμή να νομοθετήσουν οι ευρωβουλευτές τα συμφωνηθέντα στη Σύνοδο κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει δημόσια την παραμονή της Συνόδου ότι η Βρετανία δεν μπορεί να σταματήσει την πολιτική και νομισματική ολοκλήρωση. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να διανύσουν και αυτοί απόσταση, «ότι σπάει δεν επιδιορθώνεται» απαντά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Παραμονές της συνόδου όλες οι πλευρές πιέζουν προς όφελος τους. Ωστόσο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα πράγματα αλλάζουν. Εκεί, δεν υπάρχει κοινό. Επίσης όλοι γνωρίζουν ότι εάν δεν επέλθει συμφωνία, οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Η αίσθηση από τη Ντάουνινγκ Στριτ είναι ότι θα επέλθει συμφωνία. Μάλιστα ο Ντέιβιντ Κάμερον απλώνει το χέρι σε χαρισματικούς συμμάχους όπως είναι ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον για την επόμενη μέρα που θα πρέπει να «πουλήσει» τους όρους της συμφωνίας, ώστε να υποστηρίξουν την παραμονή στην ΕΕ. Εκτός και αν κάτι πάει πολύ στραβά. Οι πιθανότητες όμως να συμβεί κάτι τέτοιο ελαχιστοποιούνται δεδομένων των συνθηκών επί του παρόντος στην Ευρώπη. Οι πρωτοφανείς αριθμοί των προσφύγων και των μεταναστών που έρχονται στην Ευρώπη, όπως και η οικονομική ανισότητα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης που προκαλεί ακόμη αβεβαιότητα, αναμένεται να επιφέρει τη σύνεση και τον συμβιβασμό στους 28.

Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής

‘Όσον αφορά το πρόγραμμα της συνόδου, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα φτάσει στις Βρυξέλλες το πρωί της Παρασκευής. Στις τρεις περίπου το απόγευμα ώρα Βρυξελλών, και πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Ντέιβιντ Κάμερον θα συναντήσει μία τελευταία φορά τον Ντόναλντ Τουσκ.

Η σύνοδος θα αρχίσει στις πέντε με τον Μάρτιν Σουλτς να εκθέτει τις απόψεις της Ευρωβουλής αναφορικά με την επαναδιαπραγμάτευση του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και το μεταναστευτικό. Ακολουθεί η καθιερωμένη φωτογράφιση, και περίπου στις έξι παρά τέταρτο θα αρχίσουν οι συνομιλίες των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επαναδιαπραγμάτευση της Βρετανίας που αναμένεται να κρατήσει κάποιες ώρες. Κατόπιν οι 28 θα προχωρήσουν σε δείπνο εργασίας κατά το οποίο θα συζητηθεί το προσφυγικό.

Την Παρασκευή το πρωί οι 28 θα έχουν «βρετανικό πρόγευμα», δηλαδή θα επανέλθουν στην επαναδιαπραγμάτευση του Ηνωμένου Βασιλείου. Η πρωινή συνάντηση θα γίνει σε πιο ανεπίσημο περιβάλλον το οποίο σημαίνει ότι θα κληθεί να παρίσταται και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και τεχνοκράτες νομικοί.

Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με Brexit – προσφυγικό: Οι 28 θα επιμείνουν σε αυτά που ενώνουν ή σε αυτά που χωρίζουν;Η επαναδιαπραγμάτευση

Τα σημεία που χρειάζονται έως και την τελευταία στιγμή διόρθωση για την Βρετανία είναι πρώτον το αίτημα για Αλλαγή Συνθήκης. Οτιδήποτε συμφωνηθεί, θα πρέπει να ενσωματωθεί σε μία νέα Συνθήκη για την Ενωμένη Ευρώπη και θα πρέπει να υπάρξει δέσμευση γι’ αυτό από τους 28.

Δεύτερο θέμα είναι η οριστικοποίηση λεπτομερειών για την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης και πως αυτή επηρεάζει την Βρετανία. Η Βρετανία ζητά την εξαίρεση της από την οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση καθώς όπως «δεν υπέγραψε ποτέ γι’ αυτό». Ο Ντέιβιντ Κάμερον ζητά προστασία της στερλίνας και της βρετανικής οικονομίας από μία Ευρώπη που ομοιογενοποιείται.

Επίσης, θα οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες για τους όρους περικοπής επιδομάτων για τους μετανάστες από χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πόσα χρόνια θα ισχύει και σε ποιες περιπτώσεις. Επίσης ποιοι θα δικαιούνται το επίδομα τέκνων, εάν θα είναι οι ήδη εγκατεστημένοι μετανάστες ή μόνο αυτοί που έρθουν στη χώρα μετά τη εφαρμογή της συμφωνίας.
«Πρέπει να κλείσουν τα νομικά κενά που επιτρέπουν την ελεύθερη μετακίνηση εγκληματιών και απατεώνων» είπε χαρακτηριστικά Βρετανός αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Το προσφυγικό

Η Βρετανία θα βοηθήσει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης «με έναν εντελώς βρετανικό τρόπο, δηλαδή πρακτικά» σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης, παραχωρώντας λέμβο εξοπλισμένη με ελικόπτερο για άμεση ανταπόκριση στα έκτακτα περιστατικά της Μεσογείου. Επίσης, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας θα στείλει δύο άτομα εξειδικευμένο προσωπικό για να βοηθήσουν τις τουρκικές αρχές με τεχνογνωσία.

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τι στάση θα κρατήσουν οι 28 σε αυτήν την πρώτη στα χρονικά πρόκληση για την Ενωμένη Ευρώπη. Το δίλημμα είναι ένα: θα επιμείνουν σε αυτά που ενώνουν ή σε αυτά που χωρίζουν; Η θέση τους είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον και την εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ