Κύμα συγχωνεύσεων στις ισπανικές τράπεζες

Μια διαδικασία συγχωνεύσεων βρίσκεται στην Ισπανία και τη Γερμανία σε εξέλιξη παρά την περίοδο κρίσης και την παράταση πολιτικής χαμηλών επιτοκίων. Ο πυρετός των συγχωνεύσεων στην Ισπανία αποτελεί τονωτική ένεση παρά τον τραπεζικό δείκτη στο Χρηματιστήριο, που δεν διανύει τις καλύτερες μέρες του.

Ο Λουίς ντε Γκουίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και πρώην υπουργός Οικονομικών με παλαιότερη θητεία σε κορυφαίες θέσεις της Lehman Brothers, θεωρεί ότι οι αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις τραπεζών στην πατρίδα του δεν αποτελούν ένδειξη πανικού.

Είναι η μόνη συνετή αντίδραση για να θωρακιστούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ένα απειλητικό και διαρκώς ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, στο οποίο ήδη τα Big Data επελαύνουν, τα ψηφιακά νομίσματα απειλούν το μονοπώλιο των τραπεζών, τα αρνητικά επιτόκια ροκανίζουν τις καταθέσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται συνεχώς μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Όπως έκανε και το 2008 στο απόγειο της ευρω-κρίσης, έτσι και σήμερα η Ισπανία ξεκινά πανευρωπαϊκά στις συγχωνεύσεις τραπεζικών ιδρυμάτων.

«Το 2009 είχαμε 55 πιστωτικά ιδρύματα, είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα συγχωνεύσεων και θεωρώ ότι το 2021 θα μείνουν περίπου 10 με 12 στην αγορά», λέει ο τραπεζικός αναλυτής Άνχελ Μπαρμπέρο.

«Εδώ και 20 χρόνια οι τράπεζες στην Ισπανία παίρνουν μέτρα για να ελαττώσουν το κόστος, επενδύουν στην τεχνολογία και μάλιστα θα έλεγα ότι προηγούνται κατά πολύ της εγχώριας βιομηχανίας στην ψηφιοποίηση, στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και στις εφαρμογές blockchain», συμπληρώνει ο Άνχελ Μπαρμπέρο.

«Σε κανέναν άλλον κλάδο η αισιοδοξία δεν είναι τόσο απαραίτητη τη σήμερον ημέρα», αναφέρει ο Ρικάρντο Ζιόν, καθηγητής στο EAE Business School της Βαρκελώνης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το ισπανικό κύμα συγχωνεύσεων πυροδοτεί παρόμοια σενάρια σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήδη προ ημερών ο επικεφαλής της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ ζήτησε νέες συγχωνεύσεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο. Και αυτό, παρότι μάλλον δεν θα εμπλεκόταν σε αυτές η δική του τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 19 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Πρόσφατα η Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), η οποία αυτοδιαφημίζεται ως «η ψηφιακή τράπεζα για τον 21ο αιώνα», ενώ η εφαρμογή της για κινητά θεωρείται από αναλυτές του κλάδου η καλύτερη στον κόσμο, ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απορροφήσει την μικρότερη τράπεζα Banco Sabadell, δημιουργώντας το δεύτερο μεγαλύτερο τραπεζικό ίδρυμα σε ολόκληρη την Ισπανία.

Εάν όντως συμβεί αυτό, οι δύο τράπεζες εξοικονομούν από κοινού 800 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, καταργώντας ωστόσο την ίδια στιγμή 6.000 θέσεις εργασίας.

Τα απαραίτητα κονδύλια έχουν εξασφαλιστεί μετά την πρόσφατη πώληση του δικτύου της BBVA στις ΗΠΑ, που απέφερε 9,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις η συγχώνευση αποτελεί τη μόνη λύση επιβίωσης, όπως για παράδειγμα για την Bankia, μία μάλλον ασταθή αλυσίδα επτά προβληματικών ταμιευτηρίων, την οποία απορροφά πλέον η Caixabank.

Με 20 εκατομμύρια πελάτες το νέο σχήμα αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πιστωτικό ίδρυμα της Ισπανίας. Προς το παρόν την πλειοψηφία στην Bankia διαθέτει το κράτος, αλλά ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ενέκρινε με προθυμία τα σχέδια συγχώνευσης και στηρίχθηκε στην απόφασή του αυτή από όλα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. «Αυτή η συγχώνευση ήταν η καλύτερη είδηση που ακούσαμε εδώ και πολλά χρόνια», εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών Χαβιέ Μορίγιας.

Η ύφεση για το 2020 εκτιμάται σε -11%, το δημόσιο χρέος σε 120% του ισπανικού ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του τραπεζικού ιδρύματος Funcas η ανεργία αναμένεται να σκαρφαλώσει στο 23%.

«Μόλις εξαντληθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις στην οικονομία, μόλις σταματήσει η επιδοτούμενη εργασία και η αναστολή πληρωμών σε ενοίκια και δόσεις, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα», προειδοποιεί αναλυτής της τράπεζας Bankinter.

Η Μαδρίτη θα στηριχθεί, όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα τουλάχιστον, σε ένα ταμείο ειδικού σκοπού, το Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB), μέσω του οποίου έχει ήδη διοχετεύσει 59 δισεκατομμύρια ευρώ στον άλλοτε ιδιαίτερα προβληματικό τραπεζικό τομέα της χώρας.

Στη Γερμανία δεν εκδηλώνεται αντίστοιχη προθυμία για την προώθηση συγχωνεύσεων. Αυτός είναι ο λόγος που η αποδοτικότητα των γερμανικών τραπεζών για το 2022 προβλέπεται να πέσει κάτω από τα επίπεδα του 2019, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Σύμφωνα με τον δείκτη S & P Global Market Research η κερδοφορία του τραπεζικού κλάδου στη Γερμανία ανερχόταν σε 8,24 δισεκατομμύρια ευρώ και ήταν η χαμηλότερη ανάμεσα στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, ενώ ήταν σαφώς χαμηλότερη της αντίστοιχης ισπανικής, που έφτασε τα 17,43 δισεκατομμύρια.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος: «Ο καταναλωτής θα έχει λιγότερες επιλογές το 2021 και το κόστος για τον τραπεζικό του λογαριασμό θα είναι τόσο υψηλό, ώστε μάλλον θα αναγκαστεί να καταφύγει σε εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών», εκτιμά ο αναλυτής Ρικάρντο Ζίον.

Και αυτό γιατί, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων συγχωνεύσεων, οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ισπανίας θα ελέγχουν από κοινού το 81% της αγοράς. Οι ίδιες οι τράπεζες πάντως αποδεικνύουν εδώ και 20 χρόνια ότι κατέχουν την τέχνη των συγχωνεύσεων, εντός και εκτός συνόρων.

«Ο,τιδήποτε εξαγοράζουν, αρχίζει να αποδίδει κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα. Σε διαφορετική περίπτωση απλώς τo ξεφορτώνονται, εξασφαλίζοντας ωστόσο ένα ικανοποιητικό αντάλλαγμα, όπως έγινε πρόσφατα με το αμερικανικό δίκτυο της BBVA», επισημαίνει ο τραπεζικός αναλυτής Άνχελ Μπαρμπέρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος