Επίτευξη συμφωνίας για «ειδικό καθεστώς» παραμονής της Βρετανίας εντός της ΕΕ (vid)

Σε ομόφωνη πολιτική συμφωνία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ κατέληξαν οι 28 μετά από μαραθώνιο διαπραγματεύσεων. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε συμφωνία με την οποία παραχωρείται στο Ηνωμένο Βασίλειο «ένα ειδικό καθεστώς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οπως ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός η συμφωνία, την οποία θα εισηγηθεί στη [βρετανική] κυβέρνηση το Σάββατο, αποδίδει τα μέγιστα στον βρετανικό λαό. Όπως σημείωσε εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε οι Βρετανοί πολίτες να μπορέσουν να απολαύσουν τα καλύτερα «και από τους δύο κόσμους».

«Θεωρώ ότι αυτό αρκεί για να προτείνω το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει εντός της ΕΕ», ανέφερε ο Κάμερον στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επιγραμματικά στα οφέλη της συμφωνίας τονίζοντας πως εκπληρώνει τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, πρόσθεσε πως η κυβέρνησή του θα κάνει κι άλλες προτάσεις ώστε η χώρα του να πάρει πίσω κι άλλο μέρος της εθνικής της κυριαρχίας που έχει εκχωρήσει στις Βρυξέλλες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, θα κάνει μια δήλωση στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια ανακοίνωση για την ημερομηνία του δημοψηφίσματος πολύ σύντομα. Βάλλοντας εναντίον όσων τάσσονται υπέρ της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ, ο ηγέτης των Τόρις σημείωσε πως οι Βρετανοί πρέπει να είναι καχύποπτοι έναντι όσων λένε πως το Brexit ισοδυναμεί με τη γη της επαγγελίας.

Οι ακριβείς λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί ωστόσο τα κύρια σημεία της ήρθαν σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε ειδική εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω ολοκλήρωσή της ΕΕ, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Επίσης, η Βρετανία θα αποκτήσει το δικαίωμα να αρνείται την καταβολή διαφόρων επιδομάτων σε νεοαφιχθέντες εργαζόμενους από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στην επικράτειά της. Ταυτόχρονα θα αποκτήσει τη δυνατότητα να εφαρμόζει αυτό το «φρένο έκτακτης ανάγκης», όπως αποκαλείται, για τουλάχιστον επτά χρόνια από την ημερομηνία της εφαρμογής του.
Ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή για τους μετανάστες σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος άμεσα και για τους πάντες από 1ης Ιανουαρίου 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

Το κείμενο τονίζει επίσης την αναγκη για δίκαιη αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών και οικονομικών διευθετήσεων ανάμεσα στην ευρωζώνη και τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν ανήκουν στην οικονομική και νομισματική ένωση, όπως επίσης το θέμα της εφαρμογής «ισότιμων όρων ανταγωνισμού» σε ότι αφορά το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Παραχωρεί στη Βρετανία το δικαίωμα να εποπτεύει χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και αγορές ώστε να εγγυάται την χρηματοοικονομική σταθερότητα. Αυτό συμφωνήθηκε «με την επιφύλαξη» των υπαρχουσών δυνατοτήτων των θεσμών της ΕΕ να αναλαμβάνουν δράση για να προασπίζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Σχετική είδηση: Τουσκ: Ομόφωνη στήριξη στη νέα συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Βρετανίας

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ, BBC, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος