Η τροπική καταιγίδα Teddy όπου ξεκίνησε ως τροπική καταιγίδα και μεταμορφώθηκε σε τυφώνα βρίσκεται επί του παρόντος στον κεντρικό Ατλαντικό. Ο Teddy θα είναι ο όγδοος τυφώνας της φετινής σεζόν μετά τη Sally.

Χρειάστηκε να περάσουν 50 σχεδόν χρόνια για να αναβιώσει ένα τέτοιο τρομακτικό φαινόμενο η άλλη όχθη του Ατλαντικού, την οποία έχουν σκεπάσει πέντε τροπικοί κυκλώνες προκαλώντας εκκενώσεις περιοχών και αυξάνοντας την ανησυχία των επιστημόνων για τις καταστροφές που θα προκαλέσουν στην περίοδο ακμής των κυκλώνων.

Πέντε τέτοιοι, έχουν σκεπάσει τον Ατλαντικό, πράγμα που συμβαίνει μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία, με τελευταία καταγραφή το φαινόμενο του 1971, με τη συνύπαρξη τυφώνων και τροπικών καταιγίδων και τροπική ύφεσης.

Τώρα, πρόκειται για τον τυφώνα, Paulette, τον τυφώνα Sally , την τροπική καταιγίδα Teddy και Vicky, καθώς και την τροπική ύφεση Rene, που άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο, απειλούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Οι ερευνητές της καταιγίδας πέταξαν μέσω του τυφώνα Teddy την Πέμπτη , συλλαμβάνοντας εντυπωσιακές εικόνες από το «μάτι» του τυφώνα.

Στις 11 π.μ. ώρα κεντρικού Ατλαντικού της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου 2020 (5μμ ώρα Ελλάδος), το μάτι του τυφώνα Teddy βρισκόταν περίπου 1420 χλμ (885 μίλια) νοτιοανατολικά των νήσων Βερμούδων. Ο Teddy κινείται προς τα βορειοδυτικά με ταχύτητα κοντά στα 19 χλμ την ώρα (12 μίλια την ώρα) και αυτή η γενική κίνηση αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες δύο ημέρες, ενώ από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται στροφή της πορείας του προς τα βόρεια.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο τυφώνας Teddy εκτιμάται ότι θα πλησιάσει τις Βερμούδες αργά την Κυριακή ή τη Δευτέρα. Οι άνεμοι πνέουν με μέγιστη ένταση κοντά στα 215 χλμ την ώρα (130 μίλια την ώρα) με ακόμη σφοδρότερες ριπές καθιστώντας τον, τυφώνα κατηγορίας 4 στην κλίμακα ανέμου Saffir-Simpson . Ορισμένες διακυμάνσεις της έντασης αναμένονται κατά τη διάρκεια της επόμενης μέρας, και μια τάση εξασθένησης προβλέπεται να ξεκινήσει αργά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μεγάλα κύματα (swells) που δημιουργούνται από τον Teddy επηρεάζουν τις Μικρές Αντίλλες και τη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής και αναμένεται να εξαπλωθούν δυτικά προς τις Μεγάλες Αντίλλες, τις Μπαχάμες, τις Βερμούδες και την ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι το Σαββατοκύριακο. Η αναταραχές που θα προκληθούν από τη θάλασσα είναι πιθανό να προκαλέσει απειλητικές για τη ζωή συνθήκες (πχ για σέρφινγκ) και θαλάσσια ρεύματα (rip currents).

Το 2020 βρίσκεται επί του παρόντος σε ρυθμό για να σπάσει το συνολικό ρεκόρ του 2005 για τις περισσότερες επώνυμες καταιγίδες σε ένα χρόνο (τροπικές καταιγίδες, οι οποίοι είναι οργανωμένοι κυκλώνες με ταχύτητες ανέμου τουλάχιστον 39 μίλια / ώρα, κερδίζουν ένα όνομα.) Μέχρι στιγμής, έχουν σχηματιστεί φέτος 21 ονομασμένες καταιγίδες , προκαλείται από θερμές θερμοκρασίες του ωκεανού και μειωμένους ανέμους που καταστρέφουν τον τυφώνα.

«Ο αριθμός των καταιγίδων είναι εξαιρετικός», δήλωσε ο Falko Judt, ερευνητικός μετεωρολόγος στο Εθνικό Κέντρο Ατμοσφαιρικής Έρευνας, στο Mashable τη Δευτέρα, καθώς πέντε κυκλώνες περιστρέφονται στον Ατλαντικό.

Τέλος, τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, οι μετεωρολογικοί επιστήμονες δεν περιμένουν περισσότερους τυφώνες, αλλά αναμένουν ισχυρές καταιγίδες. Οι τυφώνες αντλούν την ενέργειά τους από τα ζεστά νερά των ωκεανών, καθώς το θερμότερο νερό εξατμίζεται φυσικά στον αέρα, δίνοντας στις καταιγίδες περισσότερη ενέργεια και υγρασία για να ενταθούν . Πιο συγκεκριμένα οι ωκεανοί θερμαίνονται. Οι θάλασσες απορροφούν πάνω από το 90 τοις εκατό της ζεστασιάς που δημιουργείται από την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο. Η επιφάνεια του ωκεανού έχει θερμανθεί σημαντικά κατά σχεδόν 2 βαθμούς Φαρενάιτ ή 1 βαθμός Κελσίου, από το 1900.

Μοιράσου το άρθρο: