Παγκόσμια Τράπεζα: Απειλή ο κορονοϊός για την εκπαίδευση των παιδιών στις φτωχότερες χώρες

Η πανδημία Covid-19, η οποία οδήγησε στο κλείσιμο των σχολείων, απειλεί να διαγράψει τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας, ειδικά στις φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσιάστηκε χθες, 16 Σεπτεμβρίου.

«Το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι ζωτικής σημασίας για το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μέλλον μιας χώρας», δήλωσε ο David Malpass, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με την ευκαιρία της δημοσίευσης της έκθεσης για τον δείκτη ανθρώπινου κεφαλαίου. Αυτός ο δείκτης μετρά το επίπεδο στο οποίο ένα παιδί που γεννιέται σήμερα είναι πιθανό να φτάσει μέχρι την ηλικία των 18 ετών, βάσει των υπηρεσιών υγείας και εκπαίδευσης της χώρας του.

Για να μετρήσει το ανθρώπινο κεφάλαιο, η Παγκόσμια Τράπεζα έλαβε υπόψη τρεις παράγοντες: την επιβίωση, την εκπαίδευση και την υγεία. Η φετινή έκθεση περιλαμβάνει δεδομένα από 174 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πιο ευάλωτα τα κορίτσια

«Η ανάλυση δείχνει ότι πριν από την πανδημία, οι περισσότερες χώρες είχαν σημειώσει σταθερή πρόοδο στην οικοδόμηση του ανθρώπινου κεφαλαίου των παιδιών, με την πιο σημαντική πρόοδο να σημειώνεται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος», αναφέρει η έκθεση.

Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι ακόμη και πριν από τις επιπτώσεις της πανδημίας και παρά την πρόοδο, ένα παιδί που γεννιέται σε μια χώρα με χαμηλά εισοδήματα θα μπορούσε να φτάσει μόνο το 56% του δυναμικού του, σε σύγκριση με ένα υγιές παιδί που έχει το προνόμιο μιας ολοκληρωμένης εκπαίδευσης. Με την πανδημίααυτές οι ανισότητες θα διευρυνθούν.

«Πιστεύουμε ότι περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο εξαιτίας του Covid», δήλωσε ο Malpass, κι αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν δισεκατομμύρια δολάρια, λόγω της μείωσης ή διακοπής της εκπαίδευσης. 

Για τα κορίτσια, αυτό είναι ακόμη πιο προβληματικό αφού και πριν από την κρίση, υπήρχε ανισότητα μεταξύ κοριτσιών και αγοριών. Ενώ τα κορίτσια είχαν καλύτερη απόδοση από τα αγόρια όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ποσοστό απασχόλησής τους ήταν 20 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από αυτό των αγοριών σε πολλές χώρες του κόσμου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, λόγω της πανδημίας έχουν αυξηθεί τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, οι γάμοι σε νεαρές ηλικίες και οι εφηβικές εγκυμοσύνες, παράγοντες που περιορίζουν τις προοπτικές για μάθηση και ενδυνάμωση των κοριτσιών.

Όσον αφορά την υγεία, ο David Malpass επεσήμανε ότι 80 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα εμβόλια και ως εκ τούτου είναι πιο ευάλωτα.

Σε μια προσπάθεια να μειώσει το ποσοστό των παιδιών που εγκαταλείπουν το σχολείο, η Παγκόσμια Τράπεζα ξεκίνησε προγράμματα στις φτωχότερες χώρες.

«Προσπαθούμε να επανακινήσουμε τη διαδικασία μάθησης. Αυτό περιλαμβάνει εξοπλισμό, άνοιγμα εκ νέου των σχολείων και εξ αποστάσεως εκπαίδευση», εξήγησε. «Ο αριθμός των παιδιών εκτός σχολείου αποτελεί μείζονα ανησυχία για τις παγκόσμιες και τις οικονομικές προοπτικές για το μέλλον», επεσήμανε ο MalpassΕπομένως, οι χώρες πρέπει επειγόντως να επενδύσουν στην εκπαίδευση των παιδιών, τα οποία θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη στο μέλλον.

Σχετικά με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των φτωχών χωρών, η Mamta Murthi, αντιπρόεδρος Ανθρώπινης Ανάπτυξης στην Παγκόσμια Τράπεζα, τόνισε ότι ήταν θέμα «διαχείρισης προτεραιοτήτων». «Η ιδέα είναι να μειωθούν οι δραστηριότητες που είναι επιβλαβείς για το ανθρώπινο κεφάλαιο, αυξάνοντας παράλληλα το εισόδημα ενός κράτους», είπε.

ΠΗΓΗ: Sciencesetavenir

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος