Διεθνή εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν για τους ιδρυτές της παναμαϊκής δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca, η οποία βρέθηκε στην καρδιά του σκανδάλου Panama Papers το 2016, το οποίο δημοσιεύτηκε από ένα διεθνές κονσόρτσιουμ δημοσιογράφων-ερευνητών, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ).

Οι δύο δικηγόροι, ο Γιούργκεν Μοσάκ και ο Ραμόν Φονσέκα, τους οποίους βαρύνουν υποψίες για διευκόλυνση της φοροδιαφυγής των πελατών τους, σύσταση και συμμορία, διατρέχουν πλέον κίνδυνο να συλληφθούν από τις γερμανικές δικαστικές αρχές, εάν αποπειραθούν να εισέλθουν εντός οποιαδήποτε χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει η Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ. Η δημοσιογράφος συμμετείχε στην αποκάλυψη των Εγγράφων του Παναμά, συνεργαζόμενη με τους γερμανικούς οπτικοακουστικούς ομίλους NDR και WDR.

Οι δύο δικηγόροι, οι οποίοι διαθέτουν παναμαϊκά διαβατήρια, βρίσκονται εντός της χώρας, η οποία ωστόσο δεν εκδίδει υπηκόους της σε άλλα κράτη, σημειώνει η SZ. Οι γερμανικές δικαστικές αρχές ευελπιστούν ότι ο Μοσάκ, ο οποίος έχει την οικογένειά του στη Γερμανία, θα παραδοθεί για να διαπραγματευθεί μειωμένη ποινή και να ξεφύγει από παρόμοια δίωξη στις ΗΠΑ.

Το σκάνδαλο «Panama Papers» ξέσπασε στις 3 Απριλίου 2016, μετά τη διαρροή 11,5 εκατομμυρίων ψηφιακών αρχείων της εταιρείας Mossack Fonseca, προκαλώντας παγκόσμιο σοκ, και οδηγώντας σε παραίτηση του τότε πρωθυπουργού της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον.

Το σκάνδαλο «Panama Papers» είναι ένα γιγαντιαίο σύστημα φοροδιαφυγής από εταιρείες-βιτρίνες, και επιπλέον ένα τραπεζικό σύστημα που βοήθησε και κάλυψε τους πελάτες του να φοροδιαφύγουν. Για να εξακριβώσουν και να δημοσιεύσουν το συγκεκριμένο σκάνδαλο, το κονσόρτσιουμ των δημοσιογράφων διενήργησε τουλάχιστον 150 έρευνες σε 79 χώρες, μελετώντας κάθε πιθανή περίπτωση φοροδιαφυγής ή νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το αμερικανικό Center for Public Integrity.

Η εταιρεία Mossack Fonseca ανακοίνωσε το 2018 την αναστολή της δραστηριότητάς της, εξαιτίας της «ανεπανόρθωτης ζημιάς» στη φήμη της. Η κυβέρνηση του Παναμά από την πλευρά της πασχίζει να αφαιρεθεί από διάφορες μαύρες λίστες φορολογικών παραδείσων.

ΠΗΓΗ: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: