ΠΟΥ: Ενδείξεις ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019

Η αποστολή του του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που ερευνά την προέλευση του Sars-Cov-2 στην Κίνα, έχει ενδείξεις ότι ο ιός ίσως κυκλοφορούσε και σε άλλες περιοχές της Κίνας αρκετές εβδομάδες πριν το αρχικό ξέσπασμα στην αγορά της Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Για αυτόν τον λόγο, η αποστολή ζητά επειγόντως πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες δείγματα αίματος ασθενών, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει η Κίνα.

Ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής του ΠΟΥ Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN, ότι η ομάδα είχε βρει πολλές ενδείξεις της ευρύτερης εξάπλωσης του ιού το 2019, ενώ διαπίστωσε για πρώτη φορά ότι υπήρχαν πάνω από 12 στελέχη του ιού στη Γουχάν από τον Δεκέμβριο του 2019. Η ομάδα είχε επίσης την ευκαιρία να μιλήσει με τον πρώτο ασθενή που μολύνθηκε, σύμφωνα με τους Κινέζους αξιωματούχους. Πρόκειται για έναν 40χρονο υπάλληλο γραφείου ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα αλλά είχε μολυνθεί στις 8 Δεκεμβρίου.

Ο Εμπάρεκ, ο οποίος μόλις επέστρεψε στην Ελβετία από τη Γουχάν, δήλωσε στο CNN ότι «ο ιός κυκλοφορούσε ευρέως στη Γουχάν τον Δεκέμβριο, κάτι που αποτελεί νέο εύρημα». Ο ειδικός για την ασφάλεια των τροφίμων του ΠΟΥ πρόσθεσε ότι οι Κινέζοι επιστήμονες είχαν αναφερθεί σε 174 κρούσματα που είχαν εντοπίσει μέσα και γύρω από τη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Από αυτά, τα 100 είχαν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις, και τα 74 μέσω κλινικής διάγνωσης των συμπτωμάτων των ασθενών. Σύμφωνα με τον Εμπάρεκ, αυτός ο αριθμός μπορεί να αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 κρούσματα σε όλη τη Γουχάν.

Η αποστολή εξέτασε τα συγκεκριμένα δείγματα και κατάφερε να εντοπίσει 13 διαφορετικά στελέχη του ιού SARS-COV-2 από τον Δεκέμβριο του 2019. Εάν αυτά εξεταστούν μαζί με ευρύτερα δεδομένα ασθενών στην Κίνα το 2019, θα μπορούσαν να δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για τη γεωγραφία και το χρονοδιάγραμμα της επιδημίας πριν από τον Δεκέμβριο.

ΠΟΥ: Ενδείξεις ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε πριν από τον Δεκέμβριο του 2019
(AP Photo/Ng Han Guan)

Οι παραλλαγές του ιού θέτουν μεγαλύτερα ερωτήματα

Σύμφωνα με το CNN, ο Εμπάρεκ αρνήθηκε να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο των 13 στελεχών στην εξάπλωση της νόσου πριν από τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, η ανακάλυψη τόσων διαφορετικών πιθανών παραλλαγών του ιού θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι κυκλοφορούσε για περισσότερο χρονικό διάστημα, όπως είχαν προτείνει ορισμένοι ιολόγοι. Αυτό το γενετικό υλικό είναι πιθανότατα το πρώτο στοιχείο που ενισχύει μια τέτοια θεωρία.

Ο καθηγητής Έντουαρντ Χολμς, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία είπε στο CNN, ότι αυτά τα 13 στελέχη μπορεί να υποδηλώνουν ότι ο ιός εξαπλώθηκε για ένα χρονικό διάστημα χωρίς να εντοπιστεί. «Αυτά τα δεδομένα ταιριάζουν με άλλες θεωρίες ότι ο ιός εμφανίστηκε στον ανθρώπινο πληθυσμό νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2019 και ότι υπήρχε μια περίοδος κρυπτικής μετάδοσης πριν εντοπιστεί για πρώτη φορά στην αγορά του Χουανάν».

Η ομάδα παρέλαβε στοιχεία για 92 πιθανά κρούσματα Covid-19 από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019 και αφορούσαν ασθενείς που παρουσίασαν συμπτώματα του κορονοϊού και νόσησαν σοβαρά. Οι επιστήμονες ζήτησαν από αυτούς τους 92 να εξεταστούν τον περασμένο Ιανουάριο για αντισώματα. Συμφώνησαν οι 67 αλλά όλα  τα τεστ βγήκαν αρνητικά.

Το γεγονός ότι αυτές οι 92 περιπτώσεις εντοπίστηκαν σε ολόκληρο το Χούμπει σε διάρκεια δύο μηνών είναι εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον Εμπάρεκ, καθώς δεν εμφανίστηκαν σε εστίες όπως γίνεται συνήθως. Αντίθετα, εντοπίστηκαν σε ολόκληρη την επαρχία του Χουμπέι όπου βρίσκεται η Γουχάν. Παραμένει ασαφές εάν αυτές οι 92 περιπτώσεις συνδέονται με τον κορονοϊό και τι μπορεί να σημαίνει αυτή η έλλειψη ομαδοποίησης.

Η ομάδα του ΠΟΥ ελπίζει να επιστρέψει στη Γουχάν μέσα στους επόμενους μήνες για να συνεχίσει την έρευνα. Ελπίζει επίσης ότι θα μπορέσει να εξετάσει άμεσα τα βιολογικά δείγματα που δεν ήταν διαθέσιμα στο πρώτο ταξίδι. Πρόκειται για χιλιάδες δείγματα από την τράπεζα αιμοδοτών της Γουχάν των τελευταίων δύο χρόνων.

«Υπάρχουν περίπου 200.000 διαθέσιμα δείγματα που είναι ασφαλή και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα νέο σύνολο μελετών», δήλωσε ο Εμπάρεκ.

Πρόσθεσε όμως ότι ενδέχεται να υπάρξουν τεχνικές δυσκολίες στην πρόσβαση σε αυτά τα δείγματα. «Κατανοούμε ότι αυτά τα δείγματα είναι εξαιρετικά μικρά και χρησιμοποιούνται μόνο για δικαστικούς σκοπούς», είπε. «Δεν υπάρχει μηχανισμός που να επιτρέπει τη διεξαγωγή μελετών ρουτίνας με αυτό το είδος δείγματος».

Επίσης, ορισμένα δείγματα βιολογικών δοκιμών που μπορεί να έχουν αποδειχθεί χρήσιμα κατά τη διάρκεια της αποστολής στη Γουχάν, δεν ήταν διαθέσιμα. «Πολλά από τα δείγματα πετάγονται μετά από μερικούς μήνες ή εβδομάδες, ανάλογα με το σκοπό για τον οποίο λαμβάνονται», είπε.

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος