Μπορεί ο Π.Ο.Υ να εξέδωσε ενημερωμένες οδηγίες για τη χρήση της μάσκας στο πλαίσιο του COVID-19 στις οποίες συνιστά την χρήση μάσκας ακόμη και στο σπίτι όταν οι πολίτες δέχονται επισκέψεις, καλεί όμως ταυτόχρονα τον κόσμο σε επαγρύπνηση καθώς παρά την έγκριση και την έναρξη των εμβολιασμών η πανδημία θα συνεχίζει να απασχολεί την ανθρωπότητα.

Συγκεκριμένα στην σημερινή ενημέρωση τύπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε οι πολίτες να μην δουν τους εμβολιασμούς ως μόνο μέσο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

«Μόνο οι εμβολιασμοί δεν θα κάνουν τη δουλειά», δήλωσε ο επικεφαλής διαχείρισης κρίσεων Μάικ Ραίαν και σημείωσε ότι «είναι αναμφίβολα ένα ισχυρό και αποτελεσματικό εργαλείο αλλά οι κανόνες υγιεινής, όπως η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας και το συχνό πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούνται».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Αντχανομ Τέντρος προειδοποίησε για μια αυξανόμενη κοινωνική τάση που θέλει να υποστηρίζει πως η κρίση του κορονοϊου τελείωσε σημειώνοντας με έμφαση ότι η πανδημία θα μας κρατήσει απασχολημένους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι νέες οδηγίες

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας ολοκληρωμένης δέσμης μέτρων που βοηθούν στη μείωση της εξάπλωσης του COVID-19. Η υγιεινή των χεριών πριν από την τοποθέτηση και μετά την αφαίρεση της μάσκας, καθώς και η κατάλληλη χρήση, αποθήκευση και καθαρισμός ή απόρριψη είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι οι μάσκες είναι αποτελεσματικές.

Ειδικά σε περιοχές ενεργής μετάδοσης COVID-19, ο Π.Ο.Υ συμβουλεύει τους ανθρώπους να φορούν μάσκα, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, όπου δεν μπορεί να διατηρηθεί η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου.

Όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους με άλλους, οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκα, εκτός εάν ο αερισμός έχει κριθεί επαρκής, ενώ στο σπίτι, οι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκα, όταν δέχονται επισκέπτες εάν δεν μπορούν να διατηρήσουν την απόσταση ή να εκτιμήσουν ότι ο αερισμός είναι καλός.

Απευθύνει επίσης σύσταση οι πολίτες να μην φοράνε μάσκες κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας και να μην χρησιμοποιούν μάσκες με βαλβίδες.

Ο ΠΟΥ έχει παράσχει πιο λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με τους τύπους υφασμάτων που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή υφασμάτων.

Αυτή είναι η τέταρτη ενημέρωση της καθοδήγησης μάσκας του ΠΟΥ. Η πιο πρόσφατη προηγούμενη ήταν η Συμβουλή για τη χρήση μάσκας για παιδιά στο πλαίσιο του COVID-19 που δημοσιεύτηκε στις 21 Αυγούστου.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: