Προσφυγικό και Brexit στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (vid)

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικεντρώνεται το ενδιαφέρον με το προσφυγικό και το Brexit να κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών. Ο πρωθυπουργός προσέρχεται στη Σύνοδο έχοντας εξασφαλίσει τις θετικές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα μας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.  Οι συνομιλίες θα περιοριστούν στα μέτρα που έχουν αποφασιστεί μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και στο θέμα της προστασίας των εξωτερικών συνόρων, καθώς αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Τουρκίας και Γερμανίας μετά την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας των ευρωπαίων ηγετών και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον για τις μεταρρυθμίσεις που ζητά το Λονδίνο προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ενωσης.

“Βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω μιας δύσκολης και ευαίσθητης διαπραγμάτευσης για το θέμα της Μ. Βρετανίας”, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες. Ένα πράγμα είναι σαφές, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΕ, ότι στη Σύνοδο αυτή “ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε”.

Προσφυγικό και Brexit στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (vid)Η Γερμανίδα Καγκελάριος προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε ότι είναι κατανοητές οι ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου και πως θα προσπαθήσουν να παραμείνει μέλος της ΕΕ η Βρετανία γιατί είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τους πολίτες της χώρας αυτής. Για το προσφυγικό η Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την απογοήτευσή της που δεν πραγματοποιήθηκε τελικά η μίνι σύνοδος με την Τουρκία, λόγω των άσχημων γεγονότων που σημειώθηκαν στην Άγκυρα. Δήλωσε ότι θα συνεχιστούν εντατικά οι προσπάθειες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας ότι το εξάμηνο θα υπάρξουν έντονες συζητήσεις ώστε να δοθεί και από τα 28 κράτη-μέλη μια οριστική λύση.

Προσφυγικό και Brexit στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (vid)“Αυτό που με απασχολεί σήμερα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Σε ότι αφορά τη Μ. Βρετανία, τους πρόσφυγες, την ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την αγροτική κρίση”, δήλωσε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ. Χαρακτήρισε δε “αναγκαία” μια συμφωνία με τη Βρετανία, τονίζοντας ωστόσο ότι είναι πιθανή εφόσον “πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις”.
“Η Μ. Βρετανία πρέπει να μείνει στην ΕΕ. Αυτή είναι η επιθυμία μου, αλλά πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Γιατί διαφορετικά και ένα άλλο κράτος μέλος μπορεί να ζητήσει εξαιρέσεις. Μπορούμε να έχουμε ένα συμβιβασμό, αλλά πρέπει να πηγαίνει την Ευρώπη μπροστά όχι να τη σταματάει”, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Προσφυγικό και Brexit στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες (vid)Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος τόνισε ότι “Ηη Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Την χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση. Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της”. Παράλληλα σημείωσε ότι “η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους “α λα καρτ”.
Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, για το προσφυγικό, κατόπιν αιτήματος του Τσέχου πρωθυπουργού, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Σόμποτκα ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των τεσσάρων χωρών του Βίζεγκραντ.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο Τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον Τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μή σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις. Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκαταστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.
Τέλος, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας, συνιστά μια “μη φιλική ενέργεια“. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως και βοηθάει τις άλλες χώρες.

Την πρόθεσή του να συμφωνήσει μόνο εάν η πρόταση της ΕΕ είναι “καλή”, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, προσερχόμενος στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. Ο κ. Κάμερον δήλωσε χαρακτηριστικά: “Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία”.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ1-ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος