Προβληματισμός στην Τουρκία για τα επόμενα βήματα Μπάιντεν (video)

Η Άγκυρα είναι ιδιαίτερα ανήσυχη για τον ερχομό του Τζο Μπάιντεν. Πριν από ένα μήνα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα συζητήσει με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο μετά την ορκωμοσία. “Ελπίζουμε να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας”, είπε. Όμως στη συγχαρητήρια επιστολή που έστειλε ο Ερντογάν στις 10 Νοεμβρίου δεν πήρε απάντηση. Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε στο τηλέφωνο και έστειλε μηνύματα με εκατοντάδες ηγέτες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όχι όμως στον Τούρκο πρόεδρο.

Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ήδη η Άγκυρα πήρε την πρώτη ψυχρολουσία την περασμένη Δευτέρα με τις δηλώσεις του Άντονι Μπλίνκεν, που προορίζεται για υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.  Ο κ. Μπλίνκεν αποκάλεσε «δήθεν στρατηγικό εταίρο την Τουρκία που δεν ενεργεί σαν σύμμαχος. Ο ίδιος είπε ότι η Ουάσιγκτον θα επανεξετάσει μήπως χρειάζονται περαιτέρω κυρώσεις στην Άγκυρα για το μεγάλο λάθος της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα των S-400.

Η Άγκυρα ανησυχεί επειδή τα νέα πρόσωπα δίπλα στον πρόεδρο (Χάρις, Μένεντεζ, Μπλίνκεν) είναι γνωστοί εχθροί της Τουρκίας.

Δύσκολη, επίσης, θα είναι η σχέση και με τον Μπρετ Μακ Γκερκ που αναμένεται να αναλάβει σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας. Ο Μακ Γκέρκ προώθησε το σχέδιο της ενίσχυσης των Κούρδων της Συρίας, που μάχονται κατά της Τουρκίας.

Η Τουρκία πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική της μέσα σε ένα εχθρικό περιβάλλον στην Ουάσιγκον. Γι’ αυτό, η γενική εντύπωση είναι ότι το πρώτο διάστημα τουλάχιστον οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις θα είναι ιδιαίτερα προβληματικές.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος