Σε εξέλιξη εμβόλια που προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους

Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca θα μπορούσε να εξελιχθεί σε φάρο ελπίδας για την καταπολέμηση της πανδημίας και ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Σύμφωνα με τους «Financial Times» το εμβόλιο σε μια πρώιμη φάση δοκιμής παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα, ειδικά στην ομάδα των ηλικιωμένων που διατρέχουν ιδιαίτερα κίνδυνο σοβαρής νόσου.

Η ηλικιωμένη ομάδα έχει δείξει μια ισχυρή ανοσοαπόκριση στο εμβόλιο, τονίζουν οι Financial Times. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν θέλησε πάντως να σχολιάσει την έκθεση.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας,οι μεγαλύτερες ηλικίες, αποδείχθηκε ότι είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid 19. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται πιο αδύναμο.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η πληθυσμιακή ομάδα που έχει μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας από εμβόλια μπορεί να έχει τη λιγότερο αποτελεσματική ανοσοαπόκριση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει επανειλημμένως τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό αποκλεισμό των ηλικιωμένων από τις δοκιμές εμβολίων, στις οποίες ο μέσος όρος ηλικίας στους εθελοντές κυμαίνεται μέχρι στιγμής από τα 40 έως και 55 έτη.

Ωστόσο, πολλές από τις φαρμακευτικές εταιρείες που έχουν προχωρήσει στην Φάση 3 των δοκιμαστικών εμβολίων σε ανθρώπους ανακοίνωσαν ότι έχουν συμπεριλάβει ήδη στην Φάση 1 και 2 των δοκιμών, ηλικιωμένους.

Στη μελέτη της φάσης Ι σε 40 άτομα ηλικίας 56 ετών και άνω, η εταιρία Moderna στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης, ανέφερε ότι το υποψήφιο εμβόλιο mRNA-1273 προκάλεσε παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με αυτά που προέκυψαν και σε νεότερη ηλικιακή ομάδα.

Η κινεζική εταιρία βιοτεχνολογίας Sinovac στο Πεκίνο, ανακοίνωσε ότι το υποψήφιο εμβόλιο CoronaVac δοκιμάστηκε στην φάση 1 και 2 σε 421 ενήλικες ηλικίας 60 έως 89 ετών, το οποίο φαίνεται να είναι αποτελεσματικό και σε ηλικιωμένους.

Επίσης, δοκιμές σε ηλικιωμένους στην φάση Ι του εμβολίου BNT162b2 έγιναν από αμερικανογερμανοκινέζικη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer και BioNTech στο Μάιντς της Γερμανίας, η οποία έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι ενήλικες παρήγαγαν ακόμη περισσότερα αντισώματα ως απόκριση στο εμβόλιο από ό, τι άτομα παρόμοιας ηλικίας που είχαν COVID-19, χωρίς όμως να είναι γνωστό πώς αυτά τα επίπεδα μεταφράζονται σε προστασία από τον ιό.

Η γενική παραδοχή που υπάρχει είναι ότι στις περισσότερες δοκιμές από τα 208 σε εξέλιξη εμβόλια κατά του Covid 19 περιλαμβάνονται λίγοι μόνο ηλικιωμένοι και μάλιστα μια πρόσφατη ανάλυση σε 18 από αυτά διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος αποκλεισμού τους είναι υψηλός.

Πάντως αρκετοί επιστήμονες τονίζουν πως εάν τα εμβόλια κατά του Covid 19 αποδειχτούν ότι αποδίδουν λιγότερο καλά σε ηλικιωμένους, οι ερευνητές ενδέχεται να είναι σε θέση να βρουν τρόπους να τροποποιήσουν τα ίδια τα εμβόλια για να προκαλέσουν μια ισχυρότερη ανοσοαπόκριση.

Σε κάθε περίπτωση όμως η επιστημονική κοινότητα διερευνά και το ενδεχόμενο να αναπτυχθούν φάρμακα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηλικιωμένοι θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικότερα τους ιούς.

ΕΡΤ Στρασβούργο: Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος