Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό και Brexit

Το Brexit και η προσφυγική κρίση είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας με το βασικό θέμα, τη σύναψη, δηλαδή, συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο προς αποφυγή του Brexit.

Το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης θα συζητηθεί στο δείπνο των 28 ηγετών, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και μετά το δείπνο, αλλά και την Παρασκευή το πρωί σε ανεπίσημο πρωινό.

Το προσφυγικό τέθηκε και στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ που έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Μια συνάντηση που προβλεπόταν να γίνει ανάμεσα σε εκπροσώπους 11 χωρών μελών της ΕΕ οι οποίες δηλώνουν ότι θα υποδεχθούν «εθελοντικά» περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία ακυρώθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση στην Άγκυρα, δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές.

Πάντως, λόγω της  ακύρωσης του ταξιδιού του Αχμέτ Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες είναι αμφίβολο αν πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση για το προσφυγικό μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας και Τουρκίας.

Την Τετάρτη η Γερμανίδα καγκελάριος από το βήμα της Βουλής στο Βερολίνο, κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες στην υιοθέτηση κοινής στάσης για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Βασικός άξονας για την Άγκελα Μέρκελ, η συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα κατήγγειλε και τη στάση της ομάδας Βίσεγκραντ περί φραχτών στα σύνορα, τονίζοντας ότι το να μη μας ενδιαφέρει ποιος είναι πίσω από το φράχτη, δεν μπορεί να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, από την πλευρά του μιλώντας στη Βild, απέρριψε κατηγορηματικά τις σκέψεις περί σφραγίσματος των ελληνικών συνόρων, πρόβλεψε δικαίωση της στάσης της Άγκελα Μέρκελ και διαπίστωσε βήματα προόδου στη διαχείριση της κρίσης.

Μεταξύ Βίσεγκραντ και Γερμανίας κινείται η Αυστρία όπως επιβεβαίωσε ο καγκελάριος Φάιμαν που βάζει όριο τις 80 αιτήσεις ασύλου ημερησίως. Διευκρινίζοντας πάντως τις απόψεις του για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. τόνισε: «Δεν θεωρώ κατάλληλο τον όρο “έξωση”. Αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα, τότε αντιμετωπίζουν προκλήσεις η ΠΓΔΜ, η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία. Αλλά εγώ προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ την ΠΓΔΜ, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, να είναι το εξωτερικό σύνορο».

«Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και θα παραμείνουν στην Ελλάδα», ανέφερε και υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος, μία μέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, αποκλείοντας εκ νέου οποιοδήποτε σενάριο αποπομπής ή απομόνωσης της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ωστόσο αποδέχτηκε ότι το ζήτημα της ενεργοποίησης του άρθρου 26 του Κώδικα Σένγκεν είναι πιθανό να τεθεί στο τραπέζι, καθώς μόνο έτσι η Γερμανία και η Αυστρία θα είναι σε θέση να διατηρήσουν τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα και μετά τον Μάιο.
Όπως υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δεν πιστεύει πως είναι κατάλληλη στιγμή για νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά στόχο έχει να επικεντρωθεί στην εφαρμογή των ήδη συμφωνημένων μέτρων, και πρωτίστως στη συμφωνία με την Τουρκία

Όσον αφορά το Brexit o ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η πρόταση της ΕΕ «απαντά σε όλες τις ανησυχίες του Ηνωμένου Βασιλείου» και υπάρχουν οι προϋποθέσεις να επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, κάποια αμφιλεγόμενα σημεία της συμφωνίας βρίσκονται ακόμα ανοιχτά και θα γίνει προσπάθεια να «κλείσουν» κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Μεταξύ αυτών των σημείων είναι το ζήτημα της αναστολής των κοινωνικών δικαιωμάτων, η προβλεπόμενη διάρκεια της και το κατά πόσο η πρόβλεψη αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από άλλα κράτη-μέλη.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε την Τετάρτη, με επιστολή του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως δεν μπορεί να θεωρηθεί ακόμη βέβαιη η επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, καλώντας όλους τους ηγέτες να συμβάλουν προκειμένου να γεφυρωθούν τα εναπομείναντα χάσματα.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αυτό «θα αποτελέσει μια ήττα τόσο για την Βρετανία, όσο και την ΕΕ και μια γεωπολιτική νίκη για όσους επιδιώκουν να μας διαιρέσουν».

ΠΗΓΕΣ: ΕΡΤ-1 – ΑΜΠΕ
Σχετικές ειδήσεις: Μέρκελ και Γιούνκερ κατά του κλείσιματος των συνόρων (vid)

Το Brexit στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής – «Λογικά» κάποια από τα αιτήματα της Βρετανίας δηλώνει η Α. Μέρκελ

Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες (vid)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ