Δραματικές είναι οι συνέπειες της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης για τους παγετώνες σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Glaciology.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία το λιώσιμο των παγετώνων έχει φθάσει σε ιστορικό ρεκόρ από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ σύμφωνα με την μελέτη θα συνεχισθεί ακόμα και αν υπάρξει μια ανάπαυλα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Την σχετική έρευνα ανέλαβε μια ομάδα της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, που έχει την έδρα της στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης.

Η ομάδα συγκέντρωσε δεδομένα από το 2001 έως το 2010 από εκατοντάδες παγετώνες σε όλο τον κόσμο και στη συνέχεια τα συνέκρινε με προηγούμενα στοιχεία από δορυφόρους ή με πηγές –φωτογραφίες και κείμενα– από ακόμη παλαιότερες περιόδους.

Ο Μίχαελ Τσεμπ, διευθυντής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Παρακολούθησης των Παγετώνων, ο οποίος συνυπογράφει τη μελέτη, αναφερόμενος στα στοιχεία αποκάλυψε ότι οι παγετώνες που μελετήθηκαν λιώνουν κατά μέσο όρο κατά μισό έως ένα μέτρο πάχους κάθε χρόνο, ρυθμός που είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που καταγράφηκε τον 20ο αιώνα.

Όπως εξηγεί: «οι επιτόπιες μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε μερικές εκατοντάδες παγετώνων, όμως σύμφωνα με τις δορυφορικές εικόνες που διαθέτουμε, το φαινόμενο αφορά δεκάδες χιλιάδες παγετώνες σ’ ολόκληρο τον κόσμο»,

Πρόκειται για ένα φαινόμενο χωρίς προηγούμενο, καθώς το έντονο λιώσιμο των πάγων κατά τις δυο τελευταίες δεκαετίες επέφερε μια τροποποίηση της δυναμικής των παγετώνων, που αναγκάζει τον Μίχαελ Τσεμπ να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Οι παγετώνες θα συνεχίσουν να λιώνουν ακόμη κι αν οι θερμοκρασίες παραμείνουν σταθερές», προειδοποιεί και τονίζει: «τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν για τα πιο πρόσφατα χρόνια (2011-2014, δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα) δείχνουν πως το λιώσιμο των παγετώνων συνεχίζει σε πολύ αυξημένο επίπεδο. Το ρεκόρ λιώσιμου παγετώνα κατά τον 20ο αιώνα (παρατηρήθηκε το 1998) ξεπεράσθηκε το 2003, το 2006, το 2011, το 2013 και πιθανόν και πάλι το 2014».

Μοιράσου το άρθρο: