Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ιταλίας (ISTAT) δημοσιεύει σήμερα νέα στοιχεία που αφορούν τις δημογραφικές τάσεις της Χώρας για το τελευταίο έτος.  Με βάση τις τελευταίες μετρήσεις, οι νέες γεννήσεις στην Ιταλία είναι λίγο πάνω από 470.000, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ που επιβεβαιώνει τη γνωστή πλέον τάση αύξησης της μέσης ηλικίας.

Παράλληλα επίσης μειώνονται αισθητά και οι δηλωμένοι κάτοικοι στην Ιταλία, λόγω του brain drain και της φυγής των νέων στο εξωτερικό αλλά και της μικρής αύξησης των εισερχόμενων μεταναστών εντός της χώρας. Παρόλο που οι μετανάστες εκπροσωπούν το 8.8% του συνολικού πληθυσμού, εν τούτοις μόλις 47.000 εισήλθαν στην χώρα το τελευταίο έτος.   

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο της εσωτερικής μετανάστευσης, δηλαδή από τον Νότο της Ιταλίας στο Βορρά, όπου βρίσκονται οι κατεξοχήν πιο πλούσιες περιφέρειες όσον αφορά αγορά εργασίας και υπηρεσίες. Η εσωτερική μετανάστευση παραμένει υψηλή, με 1.4 εκ κατοίκους να μεταφέρουν την διαμονή τους στην Βόρεια Ιταλία.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν έντονη ανησυχία ειδικά στα πλαίσια των δημοσίων εσόδων. Πριν από λίγες μόλις ημέρες η Ένωση Μικρομεσαίων Εμπόρων της Βενετίας (CGIA) ανακοίνωσε πως τον Μάιο και λόγω του CoViD-19 δόθηκαν περισσότερες συντάξεις παρά μισθοί. Το συνταξιοδοτικό βάρος στις δαπάνες της Ιταλίας ανέρχεται στο 16.6% του ΑΕΠ και με τις υφεσιακές προοπτικές για την Ιταλική οικονομία το αμέσως επόμενο διάστημα προβλέπεται δύσκολο.

(ανταπόκριση από Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής)

Μοιράσου το άρθρο: