H εφαρμογή TikTok κατάφερε να μπει στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στις προτιμήσεις των νέων στα social media, ανταγωνίζεται επάξια τους κολοσσούς Facebook και Instagram και συνεχώς κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των χρηστών.

Τι είναι όμως η TikTok, από πού ξεκίνησε και προς τι όλος αυτός ο ντόρος γύρω από την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ;

Η TikTok είναι μια δωρεάν εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης με ιδιαίτερη απήχηση στους νέους και ειδικότερα στους εφήβους. Μια εφαρμογή καταγραφής και μοντάζ οπτικοακουστικού υλικού (video). Με αυτόν τον τρόπο οι χρήστες δημιουργούν περιεχόμενο και το μοιράζονται στο social.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε το 2017 από τον ιδρυτή της ByteDance και πρώην στέλεχος της Microsoft, Zhang Yiming. Η εταιρεία πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να αγοράσει μια ακόμη δημοφιλή εφαρμογή το  Musical.ly και να την μετεξελίξει στη TikTok.

Η TikTok έχει εγκατασταθεί περίπου 80 εκατομμύρια φορές από χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες και παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο φορές σε όλο τον κόσμο, ωστόσο στις μετρήσεις αυτές δεν καταγράφονται οι χρήστες στην Κίνα. Το TikTok δεν συμπεριλαμβάνεται στις αγορές της Κίνας. Εκεί χρησιμοποιείται η Douyin, «αδερφή εφαρμογή» με τη διεθνή TikTok. Πλέον η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε πάνω από 150 χώρες και 75 γλώσσες.

Η ραγδαία αύξηση της επιρροής της TikTok προκαλεί αντιδράσεις από φορείς που θεωρούν πως η εφαρμογή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα και καταγράφει τη συμπεριφορά των παιδιών, συνθέτει μεγάλα δεδομένα προκειμένου στη συνέχεια να τα μεταπωλήσει σε διαφημιστικές και άλλες επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών.

Στις αρχές του Μαΐου είκοσι αμερικανικοί οργανισμοί κατηγόρησαν ανοικτά την ΒyteDance πως παραβιάζει τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων των παιδιών, καθώς και μια συμφωνία συμβιβασμού που είχε υπογράψει πέρυσι με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission – FTC) των ΗΠΑ με βάση παλαιότερες καταγγελίες για αντίστοιχες παραβιάσεις. Σχεδόν ταυτόχρονα υπήρξε παρέμβαση και της ολλανδικής αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων η οποία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας προκειμένου να διαπιστώσει αν η TikTok προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα παιδιών και πως «τα συλλέγει, επεξεργάζεται και τα αξιοποιεί». Με βάση τη συμφωνία με την FTC, η TikTok είχε αρχίσει να σβήνει χρήστες κάτω των 13 ετών, το κατώτερο επιτρεπόμενο όριο εγκατάστασης της εφαρμογής στις ΗΠΑ. Οι είκοσι φορείς προχώρησαν σε νέα καταγγελία υποστηρίζοντας πως η ΒyteDance παραβιάζει τους συγκεκριμένους όρους και εξακολουθεί να επιτρέπει σε παιδιά κάτω των 13 ετών να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Η TikTok απάντησε με ανακοίνωση «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την προστασία των προσωπικών δεδομένων και δεσμευόμαστε να βοηθήσουμε ώστε η TikTok να είναι μια ασφαλής και ψυχαγωγική κοινότητα για τους χρήστες μας».

Οι έφηβοι χρήστες της εφαρμογής συσπειρώθηκαν και εναντιώθηκαν στον Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος στράφηκε εναντίον της εφαρμογής. Αρχικά, στις 20 Ιουνίου, οι χρήστες οργανώθηκαν και κατάφεραν μέσω της TikTok να αφήσουν κενές χιλιάδες θέσεις στην προεκλογική συγκέντρωση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ, στην Τούλσα, της Οκλαχόμα. Στις 27 Ιουνίου προσπάθησαν να κάνουν μαζικά αναφορά στους λογαριασμούς του Προέδρου στα social media, με σκοπό τον αποκλεισμό τους.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου για την απαγόρευση της εφαρμογής στις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών, είχε ήδη δηλώσει ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκλείσει ορισμένες κινεζικές εφαρμογές, τις οποίες χαρακτήρισε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Πριν από λίγες ημέρες, η TikTok απαγορεύτηκε στην Ινδία μεταξύ δεκάδων άλλων κινεζικών εφαρμογών.

Χτες 3 Αυγούστου έγινε γνωστό πως η αμερικάνικη εταιρεία Microsoft ενδιαφέρεται να αγοράσει την δημοφιλή εφαρμογή στις ΗΠΑ. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Microsoft θα παρουσιάσει ένα σχέδιο εξαγοράς ως τις 15 Σεπτεμβρίου για τις επιχειρήσεις της TikTok στις ΗΠΑ αλλά και στην Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδά. Ένας αξιωματούχος της Microsoft δήλωσε ότι ο σκοπός της εταιρείας είναι να καθησυχάσει τον Λευκό Οίκο και να εξασφαλίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών θα είναι στο εξής απολύτως προστατευμένα. Σε απάντησή της η TikTok τόνισε ότι τα δεδομένα χρηστών της στις ΗΠΑ είναι ήδη αποθηκευμένα σε διακομιστές με έδρα τις ΗΠΑ και δημιουργούνται μόνο αντίγραφα ασφαλείας στη Σιγκαπούρη, και ως εκ τούτου δεν υπόκεινται στην κινεζική νομοθεσία, όπως φοβούνται ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Η συζήτηση γύρω από την TikTok γενικότερα από τις εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης έχει πάρει τεράστια έκταση διότι αυτές οι εφαρμογές πλέον αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας όλων των ανθρώπων και όχι μόνο της γενιάς Ζ. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ψυχολογίας του Brigham Young University, Julianne Holt-Lunstad, οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα και μέσα στην διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας χρειάστηκαν αυτή την κοινωνικότητά τους για να επιβιώσουν. «Επομένως, αυτή η ανάγκη μας για συναισθηματική σύνδεση και αίσθηση του ανήκειν είναι δύο από τους βασικούς λόγους πάνω στους οποίους βασίζουν την επιτυχία τους τα social media, μεταξύ των οποίων και το TikTok.

Μοιράσου το άρθρο: