Την πλήρη υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών στη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, το σημαντικότερο διεθνές μέσο για τη ρύθμιση του πυρηνικού καθεστώτος τα τελευταία πενήντα χρόνια, εξέφρασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την διάρκεια σχετικής συζήτησης.
Η Διάσκεψη Αναθεώρησης του 2020 για τη Συνθήκη θα πραγματοποιηθεί σε ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πλαίσιο διεθνούς ασφάλειας. Σημειώνεται ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, ότι οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από το Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης με το Ιράν, ότι η Συνθήκη INF κατέρρευσε και ότι οι διαπραγματεύσεις για την επέκταση της νέας Συνθήκης μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων βρίσκεται σε ισχύ από το 1970. Πρόκειται για μια πολυμερής συνθήκη που αποσκοπεί στον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, τα μη πυρηνικά κράτη έχουν δεσμευτεί να μην αποκτήσουν πυρηνικά όπλα και τα κράτη με πυρηνική ενέργεια υποχρεούνται να επιδιώξουν τον αφοπλισμό. Η συγκεκριμένη Συνθήκη αποτελείται από 191 κράτη-μέλη, όπου αναθεωρούνται από τον ΟΗΕ κάθε πέντε χρόνια. Η επόμενη αναθεώρηση αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Μοιράσου το άρθρο: