Στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, τέσσερα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά ανιχνεύουν τον ιό του κορονοϊού στους ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που στόχο έχει τον εντοπισμό λοιμώξεων χρησιμοποιώντας τον ιδρώτα που συλλέγεται από τους επιβάτες. Οι Φινλανδοί επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι μια φτηνή, γρήγορη και αποτελεσματική εναλλακτική μέθοδος.

Ένας σκύλος είναι σε θέση να εντοπίσει την παρουσία του κορονοϊού μέσα σε 10 δευτερόλεπτα και ολόκληρη η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό για να ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Anna HielmBjörkman, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η οποία επιβλέπει τη πρόγραμμα. Σύμφωνα με την επιστήμονα, αυτή η λύση θα μπορούσε χρησιμοποιηθεί και σε νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας και αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Αφού οι επιβάτες που φτάνουν από το εξωτερικό πάρουν τις αποσκευές τους, καλούνται να σκουπίσουν τον λαιμό τους για να συλλέξουν δείγματα ιδρώτα και να αφήσουν τα μαντίλια σε ένα κουτί. Πίσω από έναν τοίχο, ένας εκπαιδευτής τοποθετεί το κουτί δίπλα σε δοχεία με διαφορετικές μυρωδιές και ο σκύλος ξεκινά τη δουλειά. Εάν εντοπίσει τον ιό, τότε ο συγκεκριμένος επιβάτης οδηγείται στο κέντρο υγείας του αεροδρομίου για να κάνει ένα δωρεάν PCR τεστ.

Στις προκαταρκτικές δοκιμές του πανεπιστημίου, τα σκυλιά – τα οποία είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανίχνευση ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης – κατάφεραν να εντοπίσουν τον ιό με ακρίβεια σχεδόν 100%, ακόμη και ημέρες πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων ενός ασθενούς.

Τα σκυλιά είναι επίσης σε θέση να αναγνωρίσουν τον Covid-19 από ένα πολύ μικρότερο μοριακό δείγμα από τα τεστ PCR, ανέφερε το αεροδρόμιο του Ελσίνκι, καθώς χρειάζονται μόνο 10-100 μόρια για την ανίχνευση της παρουσίας του ιού σε σύγκριση με τα 18.000.000 που απαιτούνται από εργαστηριακό εξοπλισμό.

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα σίγουροι τι ακριβώς μυρίζουν τα σκυλιά όταν εντοπίζουν τον ιό. Σύμφωνα με γαλλική μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο, είναι πιθανό ότι η μυρωδιά του ιδρώτα των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό να είναι διαφορετική από αυτή των υγιών επιβατών και τα σκυλιά μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτή τη διαφορά.

Οι σκύλοι δείχνουν να μην προσβάλλονται εύκολα από κορωνοϊό, παρόλο που έχουν καταγραφεί μερικές περιπτώσεις. Άλλά ζώα όπως οι γάτες δείχνουν να είναι πολύ πιο ευάλωτα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις πως οι σκύλοι αναπτύσσουν συμπτώματα ή πως μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε ανθρώπους ή άλλα ζώα.

Οι αρχές στο Vantaa, η πόλη όπου βρίσκεται το διεθνές αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ανέφεραν ότι το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις μήνες, κόστισε 300.000 ευρώ, ποσό σημαντικά χαμηλότερο από αυτό των εργαστηριακών δοκιμών.

Ο φινλανδικός οργανισμός Wise Nose, εκπαιδεύει συνολικά 16 σκυλιά για αυτό το πρόγραμμα, 10 από τα οποία αναμένεται να βρίσκονται στο αεροδρόμιο.

Ερευνητές σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εργάζονται αναλυτικά σε παρόμοια προγράμματα, αλλά η Φινλανδία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που υιοθέτησε το πρόγραμμα αυτό. Τέλος, μια παρόμοια δοκιμή ξεκίνησε στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι τον περασμένο μήνα.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

 

 

Μοιράσου το άρθρο: