Το πρώτο «τυφλό στις εξετάσεις» κολέγιο στις ΗΠΑ-Η αποτίμηση μιας επιλογής

“Το να γνωρίζεις, δεν είναι αρκετό. Κάνε τις ιδέες σου πράξη”.  Θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη σλόγκαν. Στην περίπτωση αυτή, είναι το μότο ενός αμερικανικού κολεγίου που δεν περιορίζεται να συμβουλεύει τους φοιτητές. Πειραματίζεται και το ίδιο με τις ιδέες του.

Τον περασμένο χρόνο έγινε το πρώτο test-blind ίδρυμα της χώρας. Δηλαδή, το πρώτο κολέγιο που δε θα λαμβάνει καθόλου υπόψη του τα αποτελέσματα των υποψήφιων στις SAT’s, τις “παναμερικανικές” εξετάσεις οι οποίες κρίνουν την εισαγωγή των μαθητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Πάνω από 800 κολέγια και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι test-optional, δηλαδή, δεν απαιτούν από τους υποψήφιους να καταθέσουν τα αποτελέσματα των SAT’s και των ACT’s προκειμένου να γίνουν δεκτοί. Η κατάθεσή τους είναι προαιρετική και αφήνεται στη βούληση του υποψήφιου. Τι συμβαίνει, όμως, στην πράξη; Η πλειονότητα των υποψήφιων καταθέτει τα αποτελέσματα, και τα πιο ανταγωνιστικά ιδρύματα στην πραγματικότητα τα λαμβάνουν υπόψη.

[blocktext align=”right”]“Γιατί δε δεχόμαστε τους βαθμούς των εξετάσεων”
-Οι εξετάσεις δεν προβλέπουν την επιτυχία ενός φοιτητή στο κολέγιό μας.
-Οι SATs/ACTs είναι ισχυρά προκατειλημμένες σε βάρος των φοιτητών από χαμηλά εισοδήματα και έγχρωμους φοιτητές.
-Κάποιοι καλοί φοιτητές είναι κακοί στα τεστς, κυρίως σε συνθήκες στρες, όπως όταν μια εξέταση κρίνει αν θα γίνουν δεκτοί ή αν απορριφθούν από ένα πανεπιστήμιο [/blocktext][accordion][acc title=”Τα απρόβλεπτα ευρήματα μιας έρευνας”]Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Educational Evaluation & Policy Analysis καταρρίπτει έναν μύθο. Αποκαλύπτει ότι το να υιοθετεί ένα κολέγιο την προαιρετική υποβολή αποτελεσμάτων εξετάσεων από υποψήφιους, δεν αυξάνει την αναλογία φοιτητών από χαμηλά εισοδήματα, αφροαμερικανών, λατίνων και αυτόχθονων αμερικανών.[/acc][/accordion]Το κολέγιο Hampshire αποφάσισε να κάνει ένα βήμα μπροστά. Τον Ιούνιο του 2014 ανακοίνωσε ότι όχι μόνο δε θα ζητά αποτελέσματα εξετάσεων, αλλά ότι δε θα τα κοιτά καν εάν υποβάλλονται. Γιατί; Επειδή το κολέγιο προβληματίζεται από το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι φοιτητές έχουν καλύτερες επιδόσεις σε τυποποιημένες εξετάσεις, και ότι είναι ασυνεπές να λέει το ίδρυμα πως αμφισβητεί την αξία τυποποιημένων εξετάσεων ενώ συνεχίζει να τις κοιτά.

[blocktext align=”left”]Το Hampshire College βρίσκεται στη Μασαχουσέτη. Ιδρύθηκε τη δεκαετία του ΄70 ως πείραμα στην εναλλακτική εκπαίδευση. Παρέχει θεωρητικές σπουδές. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα της χώρας σε ποσοστό φοιτητών που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Το 56% των αποφοίτων του έχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο, και είναι 30ο μεταξύ όλων των αμερικανικών κολεγίων σε ποσοστό αποφοίτων που συνεχίζουν σε μεταπτυχιακές σπουδές, πρώτο στα μεταπτυχιακά στην ιστορία. Το 1979 υπήρξε το πρώτο κολέγιο στις ΗΠΑ που αποκήρυξε το καθεστώς του απαρτχάιντ της νότιας Αφρικής. Το 2011, με μια παν-πανεπιστημιακή ψήφο που προκάλεσε πολλές συζητήσεις, το σχολείο τάχθηκε κατά του Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας που μόλις είχε κηρυχθεί. Δέχτηκε τότε επιθέσεις από το Fox News Channel, τη New York Post και το σόου Saturday Night Live. [/blocktext]”Οι εξετάσεις δεν είναι τμήμα της παιδαγωγικής του Hampshire, οπότε γιατί να χρησιμοποιούμε ένα τεστ για να καθορίζουμε ποιοι φοιτητές θα άκμαζαν εδώ;” αναρωτιέται η πρύτανης του πανεπιστημίου Μέρεντιθ Τόουμπλι, που θεωρεί αποτύπωμα στιγμής τις εξετάσεις μετά το λύκειο. “Το SAT είναι ουσιαστικά ένα τεστ, σε μια μέρα, μιας συγκεκριμένης χρονιάς. Το ιστορικό των επιδόσεων των φοιτητών στο λύκειο, το ιστορικό της ενασχόλησή τους με τα κοινά, οι συστατικές επιστολές από μέντορές τους, και η ικανότητά τους να εκπροσωπούν τους εαυτούς τους μέσω των εκθέσεών τους αποτελούν όλα όσα θα μπορούσαν να μας πουν οι SAT’s”.

Η πρύτανης υπεύθυνη για τις αιτήσεις, συμπληρώνει ότι το κολέγιο έδινε μέχρι τώρα τη δυνατότητα σε όσους υποψήφιους ήθελαν, να μην υποβάλουν τα αποτελέσματά τους. Έκπληκτη διαπίστωνε κάθε χρόνο ότι σε ποσοστό 60 έως 80% οι υποψήφιοι έκαναν το αντίθετο.

Στην πράξη, ακόμη και στα λεγόμενα test-optional κολέγια, δηλαδή αυτά που επιλέγουν με προαιρετική υποβολή αποτελεσμάτων, όσοι ήξεραν υποψήφιοι γνώριζαν ότι οι βαθμοί τους είναι κάτω του μέσου όρου του ιδρύματος, δεν υπέβαλαν καν αίτηση. Αυτό μάλλον ικανοποιούσε πολλά πανεπιστήμια, που έβλεπαν έτσι τη σειρά τους στη λίστα κατάταξης να μην πέφτει.

Τι συνέβη αμέσως μετά

[blocktext align=”right”]-“Τι κερδίσαμε ως πανεπιστήμιο”
-Το ποσοστό των φοιτητών που δέχτηκαν την πρόσκλησή μας να εγγραφούν σε εμάς αυξήθηκε εντυπωσιακά σε έναν χρόνο, από 18 σε 26%.
-Η ποσότητα των αιτήσεων που δεχτήκαμε μειώθηκε, όμως, η ποιότητα βελτιώθηκε, ίσως επειδή ζητήσαμε περισσότερες εκθέσεις. Οι υποψήφιοί μας ήταν πιο ώριμοι, πειθαρχημένοι, συνεπείς και με ισχυρότερο κίνητρο, σε σχέση με παλαιότερους υποψήφιους.
-Η πολυπολιτισμικότητα στην τάξη αυξήθηκε, 31% των φοιτητών ήταν έγχρωμοι, το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία μας, σε σχέση με το 21% δύο χρόνια πριν.
-Το ποσοστό των φοιτητών που είναι η πρώτη γενιά της οικογένειάς τους που παρακολουθούν το πανεπιστήμιο, ανέβηκε από το 10 στο 18% στο φετινό τμήμα. [/blocktext]”Δε θα βρείτε το κολέγιό μας στον πίνακα κατάταξης των “Καλύτερων Κολεγίων” της US News & World Report  που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα. Τον περασμένο χρόνο, το κολέγιο Hampshire αποφάσισε να μη δέχεται τα αποτελέσματα των εξετάσεων SAT/ACT από απόφοιτους λυκείου που ήθελαν να μπουν στο κολέγιο. Αυτό μας πέταξε έξω από τις κατατάξεις, μας ακύρωσε, με βάση τα κριτήρια κατάταξης της US News. Είμαστε εντάξει με αυτό”. Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του κολεγίου Τζόναθαν Λας, διευθυντής ταυτόχρονα του περιβαλλοντικού think-tank World Resources Institute, εξηγεί στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post τι ακολούθησε την απόφαση του ιδρύματος.

[blocktext align=”left”]Έχουν πει για το Hampshire College
Κεν Μπερνς, παραγωγός ντοκιμαντέρ: “Αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία μας, τα πράγματα που γιορτάζουμε ήταν έξω από το κατεστημένο… Όταν μπήκα στο Hampshire, ανακάλυψα ότι είναι το πιο συναρπαστικό μέρος στον κόσμο.”
Λόρεν Πόουπ, αμερικανός συγγραφέας-δημοσιογράφος: “Σήμερα, κανένα κολέγιο δεν έχει φοιτητές με διανοητικούς θυρεοειδείς πιο δραστήριους, ή με μυαλά περισσότερο γεμάτα συμπόνια.” [/blocktext]Και στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ιδρύματος, συνεχίζει: “Το δικό μας “Όχι στην πολιτική SAT/ACT”μας άλλαξε με τρόπους πολύ βαθύτερους από νούμερα και δημογραφικά στοιχεία. Ούτε μία φορά δεν καθίσαμε στην επιτροπή Εγκρίσεων να πούμε “μακάρι να είχαμε αποτελέσματα εξετάσεων στα χέρια μας”.

Είμαστε ελεύθεροι να καινοτομήσουμε με τρόπους που δε μπορούσαμε πριν…. Δε φερόμαστε σωστά στους φοιτητές αν τους περιορίζουμε σε ένα τυποποιημένο νούμερο που συνδέεται περισσότερο με την οικονομική τους κατάσταση παρά με τα επιτεύγματά τους.

Είμαστε στο κορυφαίο 1% των κολεγίων της χώρας όσον αφορά το ποσοστό των τελειόφοιτων μας που συνεχίζουν και αποκτούν και άλλα πτυχία.

Στο κολέγιο Hampshire αντιμετωπίζουμε τα ίδια οικονομικά προβλήματα με άλλα κολέγια. Όμως, αυτές οι προκλήσεις μας δίνουν την ευκαιρία να σκεφτούμε ποιοι είμαστε και τι έχει σημασία για εμάς. Δε μπορούμε να χάσουμε τον στόχο μας κυνηγώντας έσοδα ή σειρές κατάταξης. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε αποκλεισμένοι από τις λίστες κατάταξης της US News. Έχουμε τελειώσει με τις τυποποιημένες εξετάσεις.”

πηγές: Washington Post, Inside Higher Ed, Educational Evaluation & Policy Analysis, Wikipedia
φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ