Τρ. Καρατράντος: Αγώνας αντοχής η κρίση στην Ανατ. Μεσόγειο (video)

Για την τουρκική προκλητικότητα και τις κινήσεις Ερντογάν μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ “από τις έξι” ο καθηγητής Εθνικής Ασφάλειας, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

Είναι τρία πράγματα που πρέπει να κατανοήσουμε δήλωσε ο καθηγητής «το πρώτο είναι ότι αυτή η ένταση, αυτή η κρίση η οποία υπάρχει ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, δεν είναι σπριντ, μια πολύ γρήγορη κίνηση, η οποία θα τελείωνε με μία συμφωνία, είναι ένας μακρύς αγώνας αντοχής με πολλές αλλαγές. Σε αυτό το πλαίσιο βλέπουμε πως εξελίσσεται σε μια αντιπαράθεση ρητορική αλλά και κάτι παραπάνω όσον αφορά την γενικότερη εμπλοκή της Δύσης και της Ε.Ε. Όσο περνούν οι μέρες και όσο ο πρόεδρος Ερντογάν στην ρητορική, την όποια έχει επιλέξει και δεν την περιορίζει πλέον μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου, καταλαβαίνουμε αυτή η ακραία ρητορική  ότι δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη».

Δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι ότι για την εσωτερική πολιτική αναγκαιότητα του Ερντογάν θα πρέπει να δούμε και κάτι άλλο. Ο Ερντογάν στο θέμα του Ισλάμ και της εκπροσώπησης του μουσουλμανικού κόσμου έχει «εγκλωβιστεί» σε αυτό που ήθελε να παίξει ως αλλαγή χαρτιού. Όταν ακόμα ΥΠΕΞ ήταν ο Αχμέντ  Νταβούτογλου ο Ερντογάν είχε αποφασίσει να επενδύσει περισσότερο στη λογική του στρατηγικού βάθους και να αφήσει ως ένα βαθμό έξω το μοναδικό δρόμο της Δύσης, δηλαδή ότι η Τουρκία ανήκει στη Δύση και άρα για τους Δυτικούς ως κομβικό κράτος, είναι ένα μοντέλο δημοκρατίας, πλειοψηφούσας  μουσουλμανικής χώρας στην περιοχή που θα ήθελαν οι Δυτικοί να ακολουθήσουν και άλλες χώρες , τώρα έχει περάσει σε μια άλλη διάσταση όπου έχει ενδυναμώσει τη σχέση με το ισλάμ. Ο Ερντογάν είναι σαν να μιλάει στη μισή Τουρκία, η οποία είναι πιο συντηρητική. Η άλλη μισή Τουρκία είναι πιο κοσμική και δεν θέλει αυτή τη στενή σχέση με το ισλάμ” αναφέρει ο κ. Καρατράντος.

“Η τρίτη και πιο σημαντική παράμετρος που αφορά την Ελλάδα περισσότερο, είναι ότι ακόμα κι αν ο Ερντογάν έχει στο μυαλό του και θέλει πραγματικά να γίνει αυτός ο διάλογος, θέλει -δηλαδή- να μειώσουμε εντελώς την ένταση και να πάμε να συζητήσουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θέλει βάλει τη δική του ατζέντα. Όμως και τα δύο μέλη πρέπει να δεχθούν κάτι και υπάρχει το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της θάλασσας τα οποία έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις κι δεν μπορείς να τα χρησιμοποιείς όπως θέλεις” καταλήγει ο καθηγητής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος