Ταράζει τα νερά και προκαλεί πονοκέφαλο στο Λευκό Οίκο, το βιβλίο του πρώην συμβούλου του προέδρου Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζών Μπόλτον. Το βιβλίο αποδομεί την προσωπικότητα και τις ικανότητες του Τραμπ, προκαλώντας την οργισμένη του αντίδραση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε τη βοήθεια του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ για να επανεκλεγεί, υποστηρίζει μεταξύ άλλων στο βιβλίο που έγραψε ο Τζον Μπόλτον. Ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από το Πεκίνο να αγοράσει αμερικανικά γεωργικά προϊόντα προκειμένου τονωθεί η αμερικανική οικονομία. Η κυβέρνηση Τραμπ προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να εμποδίσει την κυκλοφορία του βιβλίου.

Σύμφωνα με τα αποσπάσματα, που διέρρευσαν στον αμερικανικό Τύπο, ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρίζει ότι ο Τραμπ ήταν πρόθυμος να διακόψει π έρευνες  ποινικού χαρακτήρα για να κάνει προσωπικές χάρες σε δικτάτορες. Ο Μπόλτον περιγράφει τη συνάντηση Τραμπ- Ερντογάν το 2018, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να συμφώνησε να παρέμβει στη δικαστική έρευνα των αμερικανικών Αρχών για την κρατική τουρκική τράπεζα Χάλκμπανκ, όταν του το ζήτησε ο Τούρκος ομόλογός του.

Για ψέματα και ψευδείς ιστορίες, έκανε λόγο σε ανάρτησή του στο τουίτερ, ο Τραμπ, αποκαλώντας τον Μπόλτον δυσαρεστημένο, βαρετό κι ανόητο που το μόνο που ήθελε ήταν να πάει χώρα σε πόλεμο.

Στο βιβλίο του ο Μπόλτον υποστηρίζει επίσης ότι ο Τραμπ θέλει να μείνει πρόεδρος για πάνω από δύο θητείες, ότι δεν γνώριζε πως η Βρετανία είναι πυρηνική δύναμη, πίστευε ότι η Φινλανδία ανήκει στη Ρωσία και ότι ήθελε να εισβάλει στη Βενεζουέλα. Ισχυρίζεται ακόμη ότι το προσωπικό του Λευκού Οίκου τον κορόιδευε πίσω από την πλάτη του, ενω ο Μάικ Πομπέο σε μήνυμα του τον είχε χαρακτηρίσει ανόητο.

ΠΗΓΗ ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο: