Βόμβες στη Συρία, περικοπές στην εκπαίδευση – Το άρθρο ενός εκπροσώπου των βρετανών φοιτητών

Στις 2 Δεκεμβρίου, σε μια κρύα αίθουσα σε ένα κτίριο στο Μάντσεστερ, 46 άτομα συνεδρίαζαν. Ήταν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των βρετανών φοιτητών, το ανώτατο όργανο της Εθνικής Ένωσης Φοιτητών της Βρετανίας (NUS). Η συνεδρίαση, μία από τις έξι προγραμματισμένες που γίνονται ετήσια. Αυτή τη φορά, όμως, υπήρχε ένα ζήτημα που χαρακτηρίστηκε “επείγον”. Μάλλον επειδή λίγες ώρες μετά, σε ένα άλλο κτίριο, οι βρετανοί βουλευτές θα αποφάσιζαν αν θα εγκρίνουν ή όχι μια νέα στρατιωτική επέμβαση της χώρας τους. Και σε αντίθεση με τους βουλευτές, οι εκπρόσωποι των φοιτητών αποφάσισαν ομόφωνα.

[blocktext align=”right”]Η NUS αποτελείται από 600 φοιτητικές ενώσεις. Αντιπροσωπεύει πάνω από το 95% των ενώσεων της ανώτατης εκπαίδευσης, δηλαδή, 7.000.000 φοιτητές.[/blocktext]Και αυτό δε συμβαίνει συχνά, εξηγεί στην εφημερίδα Independent ο εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών της NUS, Μουσταφά Ραζαβί. “Αξίζει να αναφέρουμε”, γράφει στο άρθρο του, “ότι στο εκτελεστικό συμβούλιο της NUS υπάρχουν πολιτικές απόψεις από μια ευρεία γκάμα, κάνοντας σπάνια την πιθανότητα να συμφωνήσουν και τα 46 μέλη σε αμφιλεγόμενα ζητήματα”.

Όταν, όμως, η πρόταση “Μη Βομβαρδίσετε τη Συρία” τέθηκε σε συζήτηση, και αφού μίλησε η πλευρά που ήταν υπέρ του αιτήματος, ο Μουσταφά Ραζαβί έκανε μια διαπίστωση που τον ξάφνιασε. “Έμεινα έκπληκτος όταν είδα ότι κανείς δεν είχε προσφερθεί να μιλήσει κατά της πρότασης. Παρότι αυτό φάνηκε ενθαρρυντικό, ήμουν σίγουρος ότι κάποια μέλη θα την καταψήφιζαν. Προς έκπληξή μου, κάθε ένα από τα μέλη του συμβουλίου ψήφισε υπέρ της πρότασης και κατά της νέας στρατιωτικής επέμβασης της Βρετανίας στη Μέση Ανατολή”.

[blocktext align=”left”]«Καταλαβαίναμε, όμως, ότι ήταν ζωτικής σημασίας να ακουστεί η φωνή των επτά εκατομμυρίων μελών μας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.» Μουσταφά Ραζαβί, NUS[/blocktext]Οι εκπρόσωποι των φοιτητών δεν είχαν αυταπάτες, λένε, ότι το αποτέλεσμα της δικής τους ψηφοφορίας θα επηρέαζε την ψηφοφορία στη βουλή που ακολουθούσε λίγες ώρες αργότερα.

Βόμβες στη Συρία, περικοπές στην εκπαίδευση  – Το άρθρο ενός εκπροσώπου των βρετανών φοιτητών
Διαδηλωτές έξω από τη βρετανική βουλή την ημέρα της ψηφοφορίας για την επιχείρηση στη Συρία

Οι φοιτητές δεν ήθελαν μόνο να ακουστεί το αντιπολεμικό μήνυμά τους, αλλά να φανεί, όπως λένε, και η αλλαγή στο τοπίο και τη διάθεση του φοιτητικού κινήματος μέσα στα τελευταία χρόνια. “Στην ανάλογη ψηφοφορία στη βουλή το 2013, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της NUS ψήφισε να «μην πάρει θέση» για τη βρετανική στρατιωτική επέμβαση εναντίον της Συρίας”. Ισχυρή ένδειξη, πιστεύουν πολλοί, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Την οργή των φοιτητών προκάλεσε ταυτόχρονα η επιλογή της κυβέρνησης Κάμερον να ανακοινώσει περικοπές στην εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία, την ημέρα που αποφασιζόταν η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Την ημέρα αυτή, το υπουργείο για την Επιχειρηματικότητα, την Καινοτομία και τις Δεξιότητες, δημοσιοποίησε μια γραπτή υπουργική ανακοίνωση.

Βόμβες στη Συρία, περικοπές στην εκπαίδευση  – Το άρθρο ενός εκπροσώπου των βρετανών φοιτητών
Φοιτητές διαδηλώνουν στο Λονδίνο κατά των περικοπών στην εκπαίδευση, Νοέμβριος 2015

Ο υπουργός Τζο Τζόνσον είπε ότι τα πανεπιστήμια και όχι οι φορολογούμενοι πρέπει να αναλάβουν την “πρωταρχική ευθύνη” σε πολλούς τομείς. Είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις για το πώς να χρησιμοποιηθούν τα κονδύλια για τα επιδόματα των ατόμων με αναπηρίες, δηλαδή δάνεια που τους δίνονται για να τους βοηθούν να καλύπτουν επιπρόσθετα κόστη. Από τον επόμενο χρόνο σχεδιάζεται να υπάρξουν περικοπές τόσο στο μη ιατρικό προσωπικό όπως άτομα που δίνουν γραμματειακή υποστήριξη και διαβάζουν, όσο και σε εξειδικευμένο εξοπλισμό για υπολογιστές και διαμονή. Ο Τζο Τζόνσον είπε ότι τη σεζόν 2012-13 δόθηκαν επιδόματα σε 64.500 άτομα με αναπηρία, και κόστισαν στην κυβέρνηση σχεδόν 202 εκατομμύρια ευρώ. Οι περικοπές θα ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Η Εθνική Ένωση Φοιτητών της Βρετανίας αντέδρασε αμέσως. “Όλοι οι ανάπηροι άνθρωποι αξίζουν να έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να έχουν πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση…. Για να κάνει την ανώτατη εκπαίδευση προσβάσιμη, η κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί με τους φοιτητές και τους οργανισμούς και να πάρει σοβαρά υπόψη τις απόψεις μας, όχι να τις βάλει στην άκρη”, δήλωνε στην εφημερίδα Guardian η Μάντι Κέρκμαν, υπεύθυνη της NUS για τους φοιτητές με αναπηρία.

Ο εκπρόσωπος των ξένων φοιτητών στη Βρετανία μεταφέρει με το άρθρο του το κλίμα που διαμορφώνεται, όπως γράφει, στον φοιτητικό κόσμο.

“Από τη στιγμή που η βουλή πήρε την περασμένη εβδομάδα την απόφαση να αρχίσει την επιχείρηση των βομβαρδισμών, γίνονται συζητήσεις μεταξύ ακτιβιστών φοιτητών -ακόμη και φοιτητών που συνήθως δεν εμπλέκονται με την πολιτική- για το τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε.

Οι αποτυχίες της δυτικής εμπλοκής και ο ρόλος που έπαιξε η Βρετανία ρίχνουν ακόμη βαριά σκιά στη συνείδηση μεγάλου μέρους του βρετανικού πληθυσμού. Το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη, τρεις από τις στρατιωτικές εκστρατείες στις οποίες η Βρετανία συμμετείχε τα τελευταία χρόνια, όλα φαίνεται ότι έχουν συμβάλει στη γέννηση αυτού που τώρα είναι γνωστό ως ISIS.”

[accordion][acc title=”Η μελέτη”]Η έκθεση “Body Count” δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2015. Μεταξύ άλλων αναφέρει, “επίσημα αγνοούνται οι απώλειες, νεκροί ή τραυματίες, που αφορούν μαχητές και άμαχους από την πλευρά του εχθρού… Όμως, τα δεδομένα είναι πραγματικά «πεισματάρικα»… Στρατιωτικές μάχες έχουν κερδηθεί στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά με τεράστια κόστη στην ανθρώπινη ασφάλεια και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα έθνη. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τα οικονομικά κόστη… Κανείς δε θα έπρεπε να τολμά να κάνει την ερώτηση αν «άξιζε τον κόπο»! όπως έχει πει ο αμερικανός ανεξάρτητος δημοσιογράφος Νιρ Ρόζεν, «οι εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί ιρακινοί δεν είναι καλύτερα… τα παιδιά που έχασαν τους πατεράδες τους δεν είναι καλύτερα… οι χιλιάδες πρόσφυγες δεν είναι καλύτερα»”.[/acc][/accordion]Νωρίτερα αυτό τον χρόνο, οι βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης και έδρα στην Ουάσινγκτον Φυσικοί για την Κοινωνική Ευθύνη (PRS) έδωσαν στη δημοσιότητα μια μελέτη-ορόσημο, αποτιμώντας τους θανάτους μετά από δέκα χρόνια “Πολέμου κατά της Τρομοκρατίας” από την 11η Σεπτεμβρίου σε τουλάχιστον 1,3 εκατομμύρια -και θα μπορούσε να είναι και δύο”.

Η σχέση ανάμεσα στις περικοπές σε ζωτικής σημασίας υπηρεσίες στήριξης και την επιθυμία να εξαπολύονται πόλεμοι χωρίς νόημα και τέλος, γίνεται όλο και πιο προφανής. Μετά την ψηφοφορία της 2ης Δεκεμβρίου, το αντιπολεμικό κίνημα  εντός του φοιτητικού κινήματος θα μεγαλώσει και πάλι σε δύναμη και αριθμούς, κοντά σε αυτό που ήταν το 2003. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή η ενίσχυση δε θα λειτουργήσει μόνο υπέρ ενός κόσμου χωρίς πόλεμο και αιματοχυσία, αλλά ότι θα πιέσει την κυβέρνηση να επενδύσει αυτά τα χρήματα σε υποδομές, εκπαίδευση και υπηρεσίες στήριξης που τόσο απεγνωσμένα χρειάζονται οι άνθρωποι”.

πηγές: Independent, Guardian, NUS, Physicians for Social Responsibility

φωτογραφίες; ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος