Βρυξέλλες: Θρίλερ για αποτροπή του Brexit – Εξακολουθεί να μην υπάρχει συμφωνία δήλωσε ο Κάμερον

Δεδομένου του ολονύκτιου θρίλερ στις Βρυξέλλες, το προγραμματισμένο  “αγγλικό πρωϊνό” κατέληξε  “μεσημεριανό χωρίς να διαφαίνεται συμφωνία “,  για τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες που από το προσφυγικό πέρασαν στο άλλο μεγάλο θέμα της Συνόδου Κορυφής, την αποτροπή του  Brexit.

O Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον πέρασε τη νύχτα διεκδικώντας παραχωρήσεις  προκειμένου η Βρετανία να παραμείνει ενός της ΕΕ,  ενώ οι Ευρωπαίοι ομόλογοι του  εμφανίζονται δεσμευμένοι στις κόκκινες γραμμές,  αποκλείοντας οποιαδήποτε επιπλέον αλλαγή σε θεμελιώδεις αρχές, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία  και η αποφυγή διακρίσεων  στις κοινωνικές παροχές μεταξύ μεταναστών που ήρθαν στη Βρετανία από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ακανθώδεις χαρακτηρίστηκαν οι επαφές Κάμερον με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, αλλά και τους πρωθυπουργούς του Βελγίου και της Δημοκρατίας της Τσεχίας (ομάδα Βίζεγκραντ),  που αντιδρούν σε αρκετά σημεία του συμβιβαστικού σχεδίου του Προέδρου της Συνόδου Ντόναλντ Τουσκ.

Η ομάδα του Βίζεγκραντ,  πίσω από τον Τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα, καταδίκασε ως διακρίσεις τις αξιώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού , ανακοινώνοντας  ότι  κανείς δεν σκοπεύει  να επιστρέψει από τη Σύνοδο και να κατηγορηθεί ως προδότης από τους συμπατριώτες του.

Σύμφωνα με διαρροές, η ομάδα των 4 του Βίζεγκραντ ( Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία) ξεσηκώθηκε λόγω των απαιτήσεων Κάμερον να παραταθεί για 13 χρόνια το  «φρένο έκτακτης ανάγκης» που θα περιορίσει την εισροή ανατολικοευρωπαίων κυρίως  μεταναστών της ΕΕ που ζητούν παροχές ως εργαζόμενοι στη Βρετανία. Το συμβιβαστικό σχέδιο Τουσκ προβλέπει φρένο τριετίας με δυνατότητα παράτασης μόνο δύο ακόμη χρόνια.

Από πηγές προσκείμενες στη Γερμανία και στην ‘Ανγκελα Μέρκελ επιβεβαιώθηκε ότι το δεύτερο σημείο τριβής είναι τα ζητήματα γύρω από τον όρο διαρκώς στενότερη ένωση,  την επαναδιαπραγμάτευση δηλαδή των  σχέσεων Βρετανίας -ΕΕ με αποδέσμευση του Λονδίνου από την περαιτέρω διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, Κάτι που ο Ντέηβιντ Κάμερον χαρακτηρίζει προϋπόθεση για να παρουσιάσει  πειστικά επιχειρήματα υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε, προς τους Βρετανούς ψηφοφόρους που καλούνται σε δημοψήφισμα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ, Euroactiv, ΑΠΕ

Σχετική είδηση: Εντονες διαβουλεύσεις αλλά και αισιοδοξία για αποφυγή του Brexit

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος