Ξεκινά η εκστρατεία πρόληψης της πανδημίας «Mask Up, Not Down» στην Αφρική

Καθώς πλησιάζει το τέλος του έτους και πολλές αφρικανικές οικογένειες σχεδιάζουν να συναντηθούν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει τις χώρες να είναι σε εγρήγορση για πιθανή αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας καθώς σχεδόν 20 χώρες στην αφρικανική ήπειρο καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων.

Ύστερα από μια πτωτική τάση των κρουσμάτων το καλοκαίρι, η Αφρική αντιμετωπίζει πλέον αύξηση των περιπτώσεων κορoνοϊού από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σε αντίθεση με το πρώτο κύμα οπότε τα περισσότερα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε πολλά σημεία της Νότιας Αφρικής, η τελευταία αύξηση αφορά την περιοχή της Βόρειας Αφρικής, όπου οι θερμοκρασίες αρχίζουν να πέφτουν.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Π.Ο.Υ σε 47 χώρες της Αφρικανικής Περιφέρειας του ΠΟΥ, 19 χώρες ανέφεραν αύξηση κατά 20% σε νέες περιπτώσεις τις τελευταίες 28 ημέρες σε σύγκριση με τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες.

Από την άλλη 17 χώρες αναφέρουν ακόμη και μείωση πάνω από 20% στον αριθμό των νέων περιπτώσεων το ίδιο διάστημα. Υπήρξαν επίσης αυξημένες αναφορές λοιμώξεων και θανάτων των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ιδίως μεταξύ των πιο έμπειρων εργαζομένων.

Οι μεγάλες ομαδικές συγκεντρώσεις και η κινητικότητα έχουν αναγνωριστεί ως παράγοντες κινδύνου για την αύξηση της εξάπλωσης του COVID-19 και η πλησιέστερη περίοδος διακοπών μπορεί να προωθήσει αυτούς τους κινδύνους, οδηγώντας σε εκδηλώσεις υπερ-μετάδοσης.

«Καθώς πλησιάζουμε στην εποχή του χρόνου, όπου οι άνθρωποι κινούνται για να περάσουν τις διακοπές τους μαζί με άλλους, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης του COVID-19», δήλωσε η Δρ Μοέτι περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική.

«Νέες συστάδες κρουσμάτων μπορούν να εμφανιστούν σε μέρη που μέχρι στιγμής δεν έχουν επηρεαστεί καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν ή συγκεντρώνονται για γιορτές. Αλλά μπορούμε να μειώσουμε τους κινδύνους φορώντας μάσκες, περιορίζοντας τον αριθμό των ατόμων που συναντούμε, τηρώντας τη φυσική απόσταση και εξασκώντας καλή υγιεινή χεριών. Μπορούμε να γιορτάσουμε αλλά να το κάνουμε με ασφάλεια» ανέφερε.

Ο ΠΟΥ προτρέπει τα κράτη μέλη να διενεργήσουν εκτιμήσεις κινδύνου σε υποεθνικό επίπεδο και να εντοπίσουν τομείς υψηλού κινδύνου. Με βάση αυτήν την ανάλυση, οι τοπικές κυβερνήσεις μπορούν να προσαρμόσουν ανάλογα τα μέτρα δημόσιας υγείας τους και να είναι ευέλικτες στη λήψη αποφάσεων.

Επίσης, βοηθάει στην προετοιμασία για πιθανή αύξηση της εισαγωγής στο νοσοκομείο, εκπαιδεύοντας επιπλέον ιχνηλάτες επαφής και κλινικούς για να χειριστούν καλύτερα τις περιπτώσεις, διασφαλίζοντας ότι υπάρχουν κρίσιμες προμήθειες και ενισχύονται οι έλεγχοι στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Ο ΠΟΥ έχει εντοπίσει παράλληλα μια ανησυχητική τάση να αγνοούνται τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ του πληθυσμού. Για αυτό τον λόγο ξεκινά σήμερα την εκστρατεία «Mask Up, Not Down» που στοχεύει να προσεγγίσει πάνω από 40 εκατομμύρια νέους στην Αφρική με μηνύματα τόσο για την σωστή χρήση μάσκας μέσω των κοινωνικών δικτύων και των Μέσων Ενημέρωσης όσο και για την καταπολέμηση του εφησυχασμού, της κόπωσης και της παραπληροφόρησης γύρω από τα μέτρα πρόληψης.

«Ο εφησυχασμός μπορεί να είναι επικίνδυνος», δήλωσε η Δρ. Μοέτι σημειώνοντας πως «σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή καθώς η Αφρική αρχίζει να βλέπει μια ανοδική πορεία των κρουσμάτων, πρέπει να ενεργοποιηθούμε ξανά και να επαναλάβουμε τη χρήση μάσκας.

ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος