Ξέσπασμα οργής για την εκτέλεση του σιίτη κληρικού Αλ Νιμρ (vid)

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, επιτέθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για δεύτερη διαδοχική ημέρα αναφορικά με την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ, δηλώνοντας ότι οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τη θεϊκή τιμωρία για τον θάνατο αυτού του σιίτη ιερωμένου.

Περισσότεροι από 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν και σήμερα σε δύο συνοικίες της Τεχεράνης για να καταγγείλουν την εκτέλεση, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων.

Οι διαδηλωτές έριξαν βόμβες μολότοφ εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά ένα μέρος του κτιρίου, στο οποίο οι διαδηλωτές κατάφεραν να διεισδύσουν πριν απωθηθούν από την αστυνομία. Στο Μασχάντ (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο σαδουαραβικό προξενείο.

O πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Καταδίκασε επιπλέον την εκτέλεση του Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία κάνοντας λόγο για καταπάτηση «των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ισλαμικών αξιών» και κατηγορώντας τη σουνιτική μοναρχία ότι εφαρμόζει «δογματικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια».

Λίγο αργότερα, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε “αναίσχυντη” χώρα, ότι “διαμαρτύρεται για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” την ώρα που η Τεχεράνη πραγματοποιεί εκτελέσεις “χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο” και είναι “η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί άλλους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία”.

Στο Ιράκ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την οργή τους στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα (κέντρο). Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι καταδίκασε το Σάββατο την εκτέλεση, ενώ θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικά στελέχη τον κάλεσαν να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Στην Υεμένη, όπου η Σαουδική Αραβία ηγείται ενός στρατιωτικού συνασπισμού εναντίον των σιιτών ανταρτών, η ένωση θεολόγων που συνδέεται με τους αντάρτες καταδίκασε την εκτέλεση και προειδοποίησε για “μια συντριπτική επανάσταση”.

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου κατήγγειλε “ένα έγκλημα μίσους που διαπράχθηκε στη βάση ψευδών ισχυρισμών”. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα επισήμανε ότι ο θάνατος του σεΐχη Νιμρ αλ Νιμρ δεν μπορεί να «αντιμετωπιστεί ελαφρά τη καρδία».

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Κυριακή μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών στο Μπαχρέιν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αποδοκίμασε με κατηγορηματικό τρόπο τις εκτελέσεις από τη Σαουδική Αραβία και απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των περιφερειακών χωρών να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διαθρησκευτικής έντασης.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε ανησυχία ότι η εκτέλεση του Νιμρ μπορεί να εντείνει τις θρησκευτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι ειναι “βαθιά απογοητευμένος” από την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου και 46 άλλων προσώπων στη Σαουδική Αραβία και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Οι ρίζες του σχίσματος στις τάξεις του Ισλάμ και τα συμφέροντα των κρατών

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος