Διεθνής Αμνηστία: Οι πρόσφυγες προσπαθούν να ξεφύγουν από τον ίδιο κίνδυνο που έζησε το Παρίσι

Να μην υποκύψουν στην αντιπροσφυγική ρητορική μετά από τις επιθέσεις στο Παρίσι, προτρέπει η Διεθνής Αμνηστία τις κυβερνήσεις της Ευρώπης, σε ανακοίνωσή της.

« Οι πρόσφυγες προσπαθούν να διαφύγουν τον ίδιο κίνδυνο που έζησαν οι άνθρωποι στο Παρίσι, στη Βηρυτό και σε άλλα μέρη του κόσμου», επισημαίνει ο Γιώργος Κοσμόπουλος, διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, επί τη ευκαιρία της νέας έκθεσης της οργάνωσης «Φόβος και Φράχτες: Πώς η Ευρώπη προσπαθεί να κρατήσει τους πρόσφυγες μακριά».

« Ο κίνδυνος της τρομοκρατίας πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως για παράδειγμα, να παραπεμφθούν οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου της Συρίας στο Διεθνές Δικαστήριο», υπογραμμίζει ο κ. Κοσμόπουλος.

Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας  καταγράφει τη βία από τις αρχές και την ανάθεση της ευθύνης σε τρίτες χώρες, που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της απάντησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην  αποκαλούμενη προσφυγική κρίση, τονίζοντας ότι πρόκειται για «λανθασμένη προσέγγιση που αναγκάζει τους ανθρώπους να παίρνουν ολοένα και πιο επικίνδυνες διαδρομές».

Επίσης, η έκθεση περιγράφει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με νέες μαρτυρίες από τα θύματα και τους επιζώντες, καθώς και το ανθρώπινο και οικονομικό κόστος των φραχτών. Συνολικά, τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν υψώσει πάνω από 235 χμ. φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα οποία κόστισαν 175 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν, ένα φράχτη 175 χλμ. στα σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας, ένα φράχτη 30 χλμ. στα σύνορα Βουλγαρίας και Τουρκίας, ο οποίος πρόκειται να επεκταθεί σε ακόμη 130 χλμ, ένα φράχτη 30 χλμ. στα σύνορα των ισπανικών θυλάκων της Θέουτα και Μελίγια με το Μαρόκο, και ένα φράχτη 10,5 χλμ. στην περιοχή του Έβρου, στα Ελληνο-Τουρκικά χερσαία σύνορα.

«Η ΕΕ και τα κράτη- μέλη της πρώτης της γραμμής πρέπει άμεσα να επανεξετάσουν τρόπους διασφάλισης ασφαλούς και νόμιμης πρόσβασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο από εξωτερικά της σύνορα όσο από τις χώρες-περάσματα και τις χώρες προέλευσης των προσφύγων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Τουρκία, τη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία, με την επανένωση των οικογενειών και με την έκδοση ανθρωπιστικής βίζας», υποστηρίζει τόσο ο κ. Κοσμόπουλος, όσο και ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Τζον Νταλχούσεν (John Dalhuisen).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος