Στις 9μμ απόψε Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Ζωγράφου και στα πλαίσια των 30ων Πανελλήνιων Θεατρικών Αγώνων Ερασιτεχνικών Θιάσων, το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα, παρουσιάζει: «Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ» συλλογή κειμένων του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

To ert.gr στηρίζει τη διοργάνωση και προχωράει στη σταδιακή προβολή των θεατρικών ομάδων που θα πάρουν μέρος.

960x355-10-THEATRO-MARATHONA

«Εγώ ο Μπέρτολτ Μπρεχτ» συλλογή κειμένων του Μπέρτολτ Μπρεχτ
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.

Κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες και τη διδασκαλία του Νίκου Γκεσούλη, η ομάδα της Κεντρικής Σκηνής καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς μελέτησε σε βάθος το σύνολο του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ και επέλεξε τα αποσπάσματα που δημιούργησαν μία ξεχωριστή παράσταση για τον μεγάλο αναμορφωτή του παγκόσμιου θεάτρου, που συγκρούστηκε με τα κυρίαρχα σε όλα τα μήκη και πλάτη γραφειοκρατικά ιερατεία.

«Έζησα ανάμεσα στους ανθρώπους τον καιρό της ανταρσίας. Κι επαναστάτησα μαζί τους» , λέει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ στο Ποίημα προς τους νέους. Κι αυτή είναι η ρίζα όλης της στάσης του απέναντι στη ζωή και την τέχνη, πέρα , όμως ,απ’τις μορφικές επαναστάσεις του, ο Μπρεχτ επαναστατεί προπάντων για την τραγική μοίρα του ανθρώπου. Όλο του το έργο διαπνέεται από βαθύτατη αγάπη και οδυνηρή συμπόνια για την ανθρώπινη δυστυχία, για τα «έμψυχα και λογικά πλάσματα» που η κοινωνία, η πολιτική, η μισαλλοδοξία, η βία, η τύφλωση, η αβουλία τα ταπεινώνουν, τα εξευτελίζουν, τα συντρίβουν.

Την μουσική της παράστασης υπογράφει ο Γιάννης Ψειμάδας, τα κοστούμια και τα σκηνικά η Δήμητρα Χαλκιοπούλου και τις χορογραφίες η Αγγελική Ρέρρα.

Επιλογή κειμένων: Θεατρική ομάδα
Μετάφραση κειμένων: Νικηφόρος Βρεττάκος, Κώστας Κουλουφάκος, Τίτος Πατρίκιος
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκεσούλης
Μουσική: Γιάννης Ψειμάδας
Κίνηση: Αγγελική Ρέρρα
Σκηνικά-κοστούμια: Δήμητρα Χαλκιοπούλου
Φωτισμοί: Μαρίνα Λεφέβρ
Παίζουν: Ευσταθία Βασιλάκη, Τίνα Βασιλοπούλου, Βασίλης Γεραμάνης, Μαρία Κοντοθόδωρα, Μαριάντζελα Κωνσταντινίδη, Νίκος Καρακουλάκογλου, Νίκος Κουρουνάκος, Γιώργος Λέπουρης Λάμπρος Πανόπουλος, Μαργαρίτα Πατέλου, Αγγελική Ρέρρα, Ηρώ Σιλαμιανού, Κατερίνα Σκορδή-Τσούρα, Χάιδω Σπανοπούλου, Σωτηρία Τσέλιου-Παππά, Χρήστος Φίλιππας

Διάρκεια: 80΄

Δύο λόγια για τη δημιουργία & την πορεία του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα

Το 1989 μια μικρή ομάδα ανθρώπων με την παρακίνηση του ανθρώπινου και καλλιτεχνικού ήθους του αυθεντικού λαϊκού ηθοποιού Βασίλη Τσάγκλου, «θεμελιωτή», «δασκάλου» και σκηνοθέτη δημιουργεί την πρώτη ερασιτεχνική θεατρική ομάδα. Ακόμα και σήμερα είναι συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια του Δημοτικού Θεάτρου. Προς τιμή του το υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο, θα ονομαστεί ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΓΚΛΟΣ. Από το 2003, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Νίκος Γκεσούλης αναλαμβάνει το Δημοτικό θέατρο Μαραθώνα και ξεκινάει ένα ταξίδι συνεχόμενης ανοδικής πορείας, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του θεατή με τις παραγωγές του, τόσο σε επίπεδο παρουσίασης όσο και για τις δραματολογικές του επιλογές.

Το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα, μετά από μία αδιάλειπτη πορεία 27 ετών στην πολιτιστική και κοινωνική προσφορά του τόπου, συνεχίζει την αποστολή του ως όχημα κοινωνικής συνοχής στον πολιτισμό, την παιδεία, την αγωγή τόσο μέσα από τις 2 σκηνές που λειτουργούν (Κεντρική Σκηνή & Νεανική Σκηνή), μία πειραματική σκηνή για εφήβους που ξεκίνησε το 2015, μέσα από τα Θεατρικά παιχνίδια στα οποία απασχολούνται κάθε Σαββατοκύριακο πάνω από 250 παιδιά από 4 μέχρι 12 ετών αλλά και από το 2015 μέσα από παράλληλες εκδηλώσεις, ημερίδες και σεμινάρια.

Η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της, το 1989, στον χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου. Με 26 θεατρικά έργα μέχρι σήμερα και πάνω από 145 βραβεία και επαίνους σε φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου που έχει συμμετάσχει σε όλη την Ελλάδα, έχει κάνει συνώνυμο το όνομά της με μία εξαιρετική προσπάθεια και αποτέλεσμα ανθρώπων που αγαπούν το θέατρο και προσπαθούν μέσα από αυτό να διδάσκονται και να προβληματίζουν τον θεατή. Η Κεντρική Σκηνή έχει επίσης συμμετάσχει αλλεπάλληλες φορές στην Τελετή Αφής της Φλόγας του Κλασικού Μαραθωνίου, σε ντοκυμαντέρ του ΣΕΓΑΣ για την την ανάδειξη της ιστορίας του Μαραθωνίου δρόμου, πολιτικά φεστιβάλ και έχει δώσει αρκετές φιλανθρωπικές παραστάσεις. .

Η παλαιότερη εφηβική σκηνή, στην οποία πάνω από 200 παιδιά είχαν βρει διέξοδο δημιουργικότητας και απασχόλησης, έδωσε τη σκυτάλη το 2015 στη Νεανική Σκηνή στους κόλπους της οποίας  ‘ανασαίνουν΄ και εκφράζονται οι νέοι από 17 μέχρι και 25 ετών.

Το καλοκαίρι του 2016, οι δύο θεατρικές σκηνές του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσίασαν το καλοκαίρι σε τοπικό, αλλά και πανελλήνιο επίπεδο δύο νέες παραστάσεις.. Η Κεντρική Σκηνή παράσταση με αποσπάσματα από τα έργα του Μπέρτολτ Μπρεχτ με τίτλο «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ» σε σκηνοθεσία του Νίκου Γκεσούλη και η Νεανική Σκηνή την παρωδία «Με αγάπη.. Γκόλφω» σε σκηνοθεσία της Πελαγίας Αγγελίδου

Παράλληλα με τις δράσεις του για το 2016, το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα πραγματοποίησε μία  σειρά 13 ανοιχτών συζητήσεων «Κάθε Τρίτη και κάτι άλλο» με έναν κεντρικό ομιλητή για το κοινό κάθε Τρίτη στη Βιβλιοθήκη του Λυκείου Νέας Μάκρης. Μία δράση που ξεκίνησε πειραματικά αλλά εντάσσεται πλεον στις ετήσιες δράσεις του θεάτρου. Οι ανοιχτές αυτές συζητήσεις έχουν ως βασικό άξονα την μεταφορά της γνώσης που δεν έχει καταγραφεί στα βιβλία, την ανταλλαγή γνωμών και απόψεων αλλά και τον προβληματισμό γύρω από θέματα που αφορούν την τέχνη, την ιστορία, την θρησκεία, την πολιτική ζωή,  τη καθημερινότητα και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα είναι το μοναδικό, στην κατηγορία δραστηριοποιήσης του, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στην Ελλάδα το οποίο και παρέμεινε λόγω της δραστηριότητάς του με Υπουργική Απόφαση μαζί με άλλα Νομικά Πρόσωπα αξιόλογα που έχουν χαράξει την δική τους πορεία στον πολιτισμό και το θέατρο.

Μοιράσου το άρθρο: