Εκδήλωση των Φίλων του Μουσείου Βόλου για την Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το νεοσυσταθέν Σωματείο “Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας”, στο πλαίσιο της συνεργασίας τους που εγκαινιάστηκε στις αρχές του έτους, διοργανώνουν διάλεξη της κ. Στ. Δρούγου, Ομότιμης Καθηγήτριας Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Η αρχαία ακρόπολη στο Καστρί Γρεβενών».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22-4-2016 και ώρα 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και εντάσσεται στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνημείων (18-4-2016).

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Καστρί του Δήμου Γρεβενών, στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου, ανάμεσα στα χωριά Πολυνέρι και Αλατόπετρα, αποτελεί από δεκαπενταετίας το αντικείμενο της ανασκαφικής έρευνας μίας μικρής ομάδας αρχαιολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της κ. Στ. Δρούγου. Η ανασκαφή με μικρές χρονικές περιόδους και ακόμη μικρότερες οικονομικές δυνάμεις, που προήλθαν κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, κατόρθωσε να αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα και ευρήματα.

Στη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας αυτών των χρόνων αποδείχτηκε ότι στο Καστρί υπήρξε η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης στην αρχαία χώρα των Τυμφαίων στην δυτική πλευρά του βασιλείου της Μακεδονίας. Στο πλαίσιο του οχυρού περιβόλου της αναγνωρίστηκαν τα λείψανα, θεμέλια και αρχιτεκτονικά μέλη, ενός αξιόλογου κτηριακού συγκροτήματος που φαίνεται ότι οικοδομήθηκαν στα τελευταία χρόνια του 4ου αι. π. Χ.: Ένας πετρόχτιστος άστυλος ναός, η νότια δωρική στοά και ένα μεγάλο ακόμη κτήριο συγκεντρώνονται γύρω από μία τετράπλευρη «πλατεία» και σε άμεση επαφή με την μεγάλη δυτική πύλη του περιβόλου που προστάτευε την ακρόπολη. Άλλα θεμέλια μαρτυρούν την ύπαρξη και άλλων ακόμη οικοδομημάτων, ενώ και τα κινητά ευρήματα αποδεικνύουν την σημασία της θέσης. Τα αρχαιολογικά ευρήματα έδειξαν ότι η ακρόπολη «ζει» έως τα χρόνια της επικράτησης των Ρωμαίων στο βασίλειο της Μακεδονίας, περίπου έως το 150 π.Χ., οπότε και καταστρέφεται.

Η προστασία των αρχαίων κτηριακών λειψάνων της αρχαίας ακρόπολης, αλλά και η δημιουργία και ο εξοπλισμός ενός αρχαιολογικού εργαστηρίου στο παλιό δημοτικό σχολείο του Πολυνερίου αποτέλεσαν εδώ και αρκετά χρόνια την μέριμνα της ερευνητικής ομάδας έτσι ώστε να αναπτυχθεί ομαλά το αρχαιολογικό έργο στο Καστρί τόσο για την έρευνα όσο και για το ευρύ κοινό. Αρωγός στους στόχους αυτούς υπήρξε το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας) κατά τους χρόνους 2014-2015 με θετικά αποτελέσματα χάρη στη συμβολή και την επίμονη εργασία των μελών της ομάδας.

Αν και τα ευρήματα είναι πολλά και σημαντικά, εξακολουθούν πεισματικά να μένουν κρυμμένα το όνομα του θεού που λατρεύεται στον ναό καθώς και το όνομα της αρχαίας πόλης. Ωστόσο όλα τα στοιχεία, η γεωγραφική θέση, τα ευρήματα, ακόμη και τα χρόνια της ακμής της ακρόπολης στο τέλος του 4ου αι. π. Χ., προδίδουν τη σημασία της μέσα στο ιστορικό πλαίσιο του βασιλείου της αρχαίας Μακεδονίας. Οι μαρτυρίες των πηγών για τον ρόλο της χώρας των Τυμφαίων και σπουδαίων Τυμφαίων στρατηγών, όπως ο Πολυπέρχων, επιβεβαιώνουν τα αρχαιολογικά συμπεράσματα. Όλα αυτά τα δεδομένα ακριβώς διαγράφουν τον επόμενο στόχο της ανασκαφής αυτής στις ανατολικές πλαγιές της Πίνδου με τη βεβαιότητα ότι στο μέλλον μπορεί να διαμορφωθεί εκεί ένας πολύ ενδιαφέρων και ξεχωριστός αρχαιολογικός χώρος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος