Α. Τσίπρας: Τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης μιας εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα (vid)

Με τη συνέντευξη Τύπου στις 2 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει τη διήμερη επίσκεψη στην 80η ΔΕΘ. Στις 10.30 το πρωί, θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, στο δημαρχείο. Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας θα αναχωρήσει για την Κοζάνη, όπου στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην κεντρική πλατεία της πόλης.Τον απολογισμό της 7μηνης διακυβέρνησης αλλά και το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε ο Α. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Α. Τσίπρας, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, σημείωσε ότι η ΔΕΘ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς στήριξης και ανάδειξης των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.
“Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιό οικονομικό μοντέλο θα μας οδηγησει στην εξοδο από την κρίση με τους πολίτες όρθιους. Η βαθιά κρίση δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Η παραγωγή δεν πρέπει να στηρίζεται στα ερείπεια που αφήνει πισω της η λιτότητα”, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι χρειάζεται ανάπτυξη που θα στηρίζεται στην εργασία, την επένδυση και την εργασία. Που θα δίνει διέξοδο και προοπτική στην υπερ-προσοντούχα νεολαία. Που θα αποτελεί μέσο για την προώθηση της κοινωνικής ευημερίας.

Κάνοντας τον απολογισμό της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι δόθηκαν δείγματα γραφής ενός άλλου πολιτικού ήθους, ενώ υλοποιήθηκαν σειρά προεκλογικών δεσμεύσεων παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής ασφυξίας κάτω από τις οποίες βρέθηκε η χώρα. Κατηγόρησε δε τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ για απουσία προγραμματικών θέσεων.

Στην 7μηνη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο Α. Τσίπρας:

1. Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης (παροχή δωρεάν ρεύματος, κάρτα σίτισης, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης με επιδότηση ενοικίου, κατάργηση του 5ευρου στα Νοσοκομεία)

2. Λήφθηκαν σημαντικά μέτρα ανακούφιση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων (100 δόσεις, αποποινικοποίηση οφειλών προς το Δημόσιο, νομοθέτηση 2ης ευκαιρίας για όσους εντίμως πτώχευσαν)

3. Υπήρξε ενίσχυση εργασίας, προστασία μισθωτών (κατάργηση πολιτικής επιστράτευσης, αναδιαμόρφωση προγραμμάτων κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, νέες προσωρινές θέσεις 8μηνης εργασίας)

4. Υπήρξε Εκδημοκρατισμός δημόσιας διοίκησης, καταπολέμηση της διαφθοράς, στήριξη κοινωνικού κράτους.

“Το παλιό πολιτικό σύστημα ότι φόρτωσε τον ελληνικό λαό με χρέη”, συνέχισε ο Α. Τσίπρας ο οποίος υπεραμύνθηκε της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τους δανειστές. «Η Ευρώπη δεν είναι ίδια μετά τη διαπραγμάτευση, συγκλονίστηκε από τον αγώνα του ελληνικού λαού», τόνισε, λέγοντας ότι η χώρα μας έπαψε να είναι παρίας.

“Αναδείξαμε το ελληνικό ζήτημα αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης του 2008. Για πρώτη φορά τίθεται υπο αμφισβήτηση το δόγμα της λιτότητας. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τη στάση τους”, σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε την Γερμανία ατμομηχανή της λιτότητας. Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας που όπως είπε μπορεί να δημιουργήσει νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζει την αποκατάσταση της σταθερότητας και κλείνει την συζήτηση περί Grexit.

Ο Α. Τσίπρας, αναφέρθηκε στα επίδικα της συμφωνίας με τους δανειστές, που με πολύ σκληρή διαπραγμάτευση όπως είπε κατάφερε η κυβέρνηση, είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε συγκεκριμένα ζητήματα, με ρητά διατυπωμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων, μέσω διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, γεγονός που σημαίνει ότι η μάχη για τη βελτίωση του δεν έχει επουδενί τελειώσει.

“Το ερώτημα λοιπόν που αναπόφευκτα μπαίνει σε όλους και όλες είναι ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση του χρέους; Εκείνοι που μέχρι πρόσφατα έλεγαν ότι το χρέος είναι βιώσιμο και αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας, ως επαίτες της Ευρώπης ή εκείνοι που έθεσαν το ζήτημα στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ευρώπη;”, αναρωτήθηκε ο Α. Τσίπρας.

Επιτέθηκε στη η Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι ήταν και εξακολουθεί να είναι η πολιτική δύναμη που πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, διότι είχε υπογράψει και απολύτως δεσμευτεί και στην απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, και στην απόλυτη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος σημείωσε ότι αυτό αποσκοπεί στο να δημιουργήσει τους κοινωνικούς και οικονομικούς όρους για την απεμπλοκή από την πολιτική της λιτότητας, τη χρηματοπιστωτική καταστολή, τη διαρκή βελτίωση των όρων της συμφωνίας, με τρείς βασικούς στόχους:

1. Την αποκατάσταση της ρευστότητας και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για τις επενδύσεις.

2. Την ενίσχυση και τον αναπροσανατολισμό της αγροτικής οικονομίας

3. Την υλοποίηση ενός σχεδίου για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές του δηλαδή:

1. Την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης

2. Τις ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών μείωσης της ανεργίας

3. Την προστασία και αναβάθμιση του συστήματος υγείας και πρόνοιας

4. Την στήριξη και τον δημοκρατικό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος

Ως τρίτο πυλώνα του “φιλόδοξου και ριζοσπαστικού” όπως είπε, προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, θέτει στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη για τον ριζικό οργανωτικό μετασχηματισμό και τον εκδημοκρατισμό του κράτους, είπε ο Α. Τσίπρας. Ο πυλώνας αυτός εξειδικεύεται με παρεμβάσεις:

1 .για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης

2. για την ενίσχυση της προσπάθειας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς

3. για την εμβάθνση της δημοκρατίας σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις που αφορούν την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και αποτέλεσαν τη σημαία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015, ενώ, όπως είπε, συνεχίζουν να αποτελούν ένα από τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρως από το παλιό πολιτικό σύστημα.

“Στις 20 Σεπτέμβρη κρίνεται αν θα επιστρέψουμε στη σκοτεινή περίοδο της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των δικτύων εξουσίας και της διαπλοκής που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και θέριεψαν κυριολεκτικά κατά την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά ή αν θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές λιτότητας που ξεκινήσαμε πριν λίγους μήνες”, ανέφερε συνοψίζοντας ο Α. Τσίπρας.

Τόνισε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ο αναπτυξιακός προσανατολισμός και η συνέχιση μιας προσπάθειας για την ανασυγκρότηση οικονομική, διοικητική, κοινωνική της χώρας, πέρα και έξω από την παρακμή του χρεοκοπημένου παλιού πολιτικού συστήματος.

“Αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα αυτών των εκλογών και είμαι βέβαιος ότι οι πολίτες, ο ελληνικός λαός, οι ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις αυτής της ισοπεδωμένης αλλά περήφανης κοινωνίας ξέρουν ήδη τι θα επιλέξουν. Θα επιλέξουν να κοιτάξουν το μέλλον με ελπίδα και προσδοκία. Θα επιλέξουν να βάλουν οριστικό τέλος στο σχέδιο παλινόρθωσης μιας εξουσίας που χρεοκόπησε τη χώρα και ισοπέδωσε την οικονομία. Θα επιλέξουν ξανά το ΣΥΡΙΖΑ”, κατέληξε ο Α. Τσίπρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος