Α. Ξανθός: Με στοχευμένες παρεμβάσεις η επίλυση ζητημάτων στον τομέα της υγείας” (aud)

“Ομαλοποιείται η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με την έλλειψη φαρμάκων των καρκινοπαθών και προκάλεσε ταλαιπωρία στους ασθενείς πρωτίστως, αλλά και στους γιατρούς”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. Ο Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στους Ευαγγελία Μπαλτατζή και Ξενοφώντα Ζηκίδη, αναγνώρισε ότι υπήρξε αρρυθμία και αυτό γιατί γίνεται μετάβαση στο νέο καθεστώς χορήγησης των φαρμάκων, επειδή άλλαξε το σύστημα, λόγω μνημονιακής δέσμευσης”.

“Από την 1η Ιανουαρίου”, τόνισε ο κ. Ξανθός, “έχουμε φροντίσει πρώτον να αυξηθεί η επιχορήγηση για τα φάρμακα στα δημόσια νοσοκομεία κατά 200 εκ. Το όριο δαπανών πήγε στα 707 εκ., άρα οι πιστώσεις υπάρχουν στα νοσοκομεία”.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, “η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι άσχημη και το ξέρουμε, το ξέρουν οι εργαζόμενοι και κυρίως οι πολίτες. Όμως μπορούμε να εγγυηθούμε, επεσήμανε, ότι το 2016 θα είναι μία καλύτερη χρονιά, θα υπάρχει μία αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητα των νοσοκομείων. Και αυτό γιατί έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός στα δημόσια νοσοκομεία, και το όριο δαπανών, και γιατί έχει προχωρήσει η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μετά από έξι χρόνια. Η πρώτη δέσμη προσλήψεων με 1000 άτομα, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, και ακολουθεί η δεύτερη δέσμη, 2440 ατόμων, εκ των οποίων οι 600 θέσεις θα είναι γιατρών. Θα τις προκηρύξουμε γρήγορα, δήλωσε, και ο στόχος μας είναι στο πρώτο εξάμηνο του 2016 να έχουν προσληφθεί και να υπάρξει αυτή η ένεση ανθρώπινου δυναμικού στο σύστημα που είναι πάρα πολύ κρίσιμη για την ευστάθειά του”.

Ο κ. Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε ακόμη ότι: “γίνεται στοχευμένη παρέμβαση στο θέμα των μονάδων εντατικής θεραπείας, επειδή και εκεί υπήρξαν προβλήματα αυτές τις ημέρες. Υπάρχουν, τόνισε, 200 κλίνες εντατικής και ΜΑΦ (Μονάδες αυξημένης φροντίδας) που είναι κλειστές λόγω ελλείψεων προσωπικού. Εμείς με την παρέμβασή μας θα κάνουμε προκήρυξη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών, θα σταθεροποιήσουμε την λειτουργία των σημερινών μονάδων και ο στόχος μας είναι να ανοίξουμε και ένα μέρος από τα κλειστά κρεβάτια, περίπου 50…Υπήρξε συνεννόηση με ιδιωτικά θεραπευτήρια και αυξήθηκε η διαθεσιμότητα κλινών προς το δημόσιο σύστημα υγείας και ήδη όπως ενημερώθηκα χθες η λίστα αναμονής έχει πέσει γύρω στα 32 άτομα. Κάνουμε μια προσπάθεια πραγματικά στοχευμένων παρεμβάσεων ενίσχυσης του προσωπικού για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας”, ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Σχετικά με την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων με ειδικό βιβλιάριο και κάρτα υγείας, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι: “Η ρύθμιση αυτή είναι το πρώτο άρθρο που αφορούσε το θέμα της υγείας στο παράλληλο πρόγραμμα”. Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι χθες, στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο αυτό, θα προχωρήσει, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα μπει προς συζήτηση στη Βουλή”.

“Οι ανασφάλιστοι θα μπορούν με τον αριθμό ΑΜΚΑ και μόνο, να έχουν κανονική πρόσβαση σε συνταγογραφία φαρμάκων, εξετάσεων και νοσηλεία”, δήλωσε ο κ. Ξανθός.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι: “το πολιτικό σχέδιο που περιλάμβανε παρεμβάσεις συρρίκνωσης της δημόσιας περίθαλψης έχει τελειώσει. Σε μια δύσκολη συγκυρία και με περιορισμένους πόρους ανθρώπινους και υλικούς δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αναβάθμιση του συστήματος υγείας…Έχουμε μεροληψία υπέρ της δημόσιας περίθαλψης που είναι η μόνη που μπορούν να έχουν οι φτωχοί και ανασφάλιστοι άνθρωποι αυτήν περίοδο της φτωχοποίησης και της κοινωνικής κρίσης”.

Ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι: “και οι ασφαλισμένοι στη χώρα έχουν μετατραπεί σε ένα βαθμό σε λειτουργικά ανασφάλιστους, εξηγώντας ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν τους παρέχει την κάλυψη που θα έπρεπε με βάση τις εισφορές τους. Αυτό, δήλωσε, πρέπει σιγά-σιγά να αντιμετωπιστεί. Ο ΕΟΠΥΥ έχει μια πραγματική δυσκολία γιατί μέχρι τώρα δεν αποδίδονταν οι εισφορές υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ που είναι ο αγοραστής των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις απέναντι στους παρόχους. Έχουμε συνεννοηθεί με το υπουργείο Εργασίας, τόνισε, για να αυξηθεί φέτος το ποσό από τα ασφαλιστικά ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ και θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε την ικανότητα και του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος υγείας, για να μην αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα”.

Αναφερόμενος στην ανατιμολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων, ο κ. Ξανθός δήλωσε, ότι “ήταν μια μνημονιακή υποχρέωση που δημιούργησε μια πραγματική δυσκολία, καθώς υπάρχουν εργαστήρια που είναι στο όριο της επιβίωσης και η προσπάθεια που θα κάνει το υπουργείο είναι να ελέγξει τη ζήτηση. Θα ενισχύσουμε τους μηχανισμούς ηλεκτρονικού ελέγχου των παραπεμπτικών, ανέφερε, ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός της ζήτησης και να μην ζητούνται εξετάσεις ανεξέλεγκτα. Αυτό αφορά και τα νοσοκομεία και χρειάζεται ένα πλέγμα παρεμβάσεων και επανεκπαίδευσης των ιατρών για να είμαστε σίγουροι ότι γίνεται η πιο καλή αξιοποίηση των λιγοστών αναγκαστικά, λόγω της κρίσης, πόρων που έχει σήμερα το σύστημα υγείας στην χώρα μας”.

Ο κ.Ξανθός χαρακτήρισε την δημόσια υγεία ναρκοθετημένο πεδίο από πολλαπλά συμφέροντα και ανέφερε ότι: “Η βιωσιμότητά των συστημάτων υγείας διεθνώς, είναι δύσκολη υπόθεση”. Πρόσθεσε δε ότι, “θα συγκροτηθεί μία επιτροπή διαπραγμάτευσης η οποία θα διαπραγματεύεται με τους παρόχους και τη βιομηχανία φαρμάκων για τους όρους με τους οποίους μία χώρα όπως η Ελλάδα θα μπορεί να αντέξει οικονομικά αυτές τις νέες τεχνολογίες” και επισήμανε ότι “θέλει μια συνολική αναδιοργάνωση το σύστημα και δεν φτάνει να το κρατήσουμε όρθιο με νύχια και με δόντια”, κάτι, που όπως είπε, “είναι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης”.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος