Με δυσκολίες και εμπόδια άρχισε η εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Οι ροές από τα τουρκικά παράλια συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, την ώρα που σχεδόν 50.000 πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί και επίσημα πλέον στην ελληνική επικράτεια. Έφτασαν σήμερα στη Λέσβο και τη Χίο 14 Τούρκοι αστυνομικοί. 

Η Ελληνική κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να εκκενώσει τα νησιά από πρόσφυγες, να αρχίσουν να καταγράφονται οι νεοαφιχθέντες και να επιστρέψουν πίσω στη γείτονα, όπως προβλέπει η συμφωνία.
Όσοι πρόσφυγες μεταφέρονται από τα νησιά πηγαίνουν σε κέντρα προσωρινής διαμονής στην Ηπειρωτική Ελλάδα ώστε να αποσυμφορηθεί και ο Πειραιάς.
Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασε περίπου  στις 07:30 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη» με 582 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Συγκεκριμένα το πλοίο παρέλαβε 322 από τη Μυτιλήνη και 260 από τη Χίο. Στο hot spot στη Μόρια που μετατρέπεται σε κέντρο κράτησης, θα εγκατασταθούν 8 τούρκοι αστυνομικοί από το Αϊβαλί,  με σκοπό την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών  στην Τουρκία. Στη Χίο εγκαταστάθηκαν 6 Τούρκοι αστυνομικοί.

Στο λιμάνι της Ελευσίνας α κατέπλευσε το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 1433 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη οι οποίοι αναμένεται να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα φιλοξενούνται 4.400 μετανάστες και πρόσφυγες.

Τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά και στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στα πλαίσια της περιοδείας του έχει οριστεί συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, καθώς και με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη.

Στην Ειδομένη επικρατεί  απογοήτευση  μεταξύ των εγκλωβισμένων για τα αποτελέσματα της συνόδου οι άνθρωποι εκεί εξακολουθούν να διαμαρτύρονται και να ζητούν  το  άνοιγμα των συνόρων  αλλά πλέον η σκέψη τους   στρέφεται μετά τις ενημερώσεις  που έχουν  και στην περίπτωση της μετεγκατάστασης σε κέντρα φιλοξενίας καθώς οι συνθήκες διαβίωσης εκεί  παραμένουν κακές.

«Ποτέ δεν υπήρξε καν σκέψη» για τη χρησιμοποίηση του χώρου της πρώην «Φωνής της Αμερικής» στην Καβάλα, ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.

Σχετική είδηση: Με δυσκολίες η πρώτη μέρα της συμφωνίας για το προσφυγικό – Δυσφορία για Τουρκία – Νέες τραγωδίες – Συνελήφθησαν διακινητές (vid)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ –ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: