Να τον εμπιστευθεί ο λαός για δεύτερη φορά, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ενώ σε άλλη συνέντευξή του στα ΝΕΑ αναφέρει ότι το καθαρό δίλημμα των εκλογών είναι προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας μιλάει στο Σύνταγμα. Θα εμφανιστούν μαζί του ηγέτες της Αριστεράς, και ο πρόεδρος των Podemos.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Αντ1, ανέλυσε λεπτομερώς τις προσπάθειές του στον «συσσωρευμένο ιστορικό χρόνο» της επτάμηνης διακυβέρνησής του ενώ ανέδειξε τις συνολικές διαφορές μεταξύ της δικής του διαπραγμάτευσης και της στάσης της ΝΔ «που μας πίεζε να υπογράψουμε τα πάντα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι έκανε και λάθη λέγοντας ότι «το σημαντικότερα λάθος ήταν ότι δεν απαίτησα πιο ξεκάθαρα πράγματα, στις 20 Φεβρουαρίου» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι όσοι πιστεύουν ότι «πουλήσαμε το παιχνίδι», ας ψηφίσουν κάτι άλλο, αν όμως, πρόσθεσε, ο λαός αναγνωρίζει τον αγώνα που δώσαμε και τις προσπάθειες που κάναμε τότε ας μας δώσει μια δεύτερη ευκαιρία.

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του κ. Μεϊμαράκη ότι σε περίπτωση συνεργασίας με τη ΝΔ θα ήταν αντιπρόεδρος, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «τη θέση αυτή την έχει καπαρωμένη ο κ. Βενιζέλος».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση σημειώνοντας ότι αντιμετώπισε και θέματα της καθημερινότητας στο μέτρο του δυνατού, όπως η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο νόμος για τις 100 δόσεις, οι επαναπροσλήψεις άδικα απολυμένων στο δημόσιο.

«Έχουμε μνήμη για όσα συνέβησαν» τόνισε ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται για τη συμφωνία ή για καθυστερήσεις και επισήμανε ότι είναι ενδεικτικό ότι βρήκε έλλειμμα 0,4% και όχι πλεόνασμα όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Συνέντευξη στα ΝΕΑ

«Προοδευτική ή συντηρητική διακυβέρνηση» είναι το καθαρό δίλημμα των εκλογών, «ο κορμός της επόμενης κυβέρνησης θα είμαστε ή εμείς ή η ΝΔ», διαμηνύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

«Θα λάβουμε τη διερευνητική εντολή και θα σχηματίσουμε κυβέρνηση», απαντά ο κ. Τσίπρας στο ερώτημα ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις του τη Δευτέρα το πρωί, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, και δεδομένου ότι έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα έχει συγκυβέρνηση με τη ΝΔ. Σημειώνει ότι «αν ο ελληνικός λαός δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτη θέση αυτό θα σημαίνει ότι θα δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ». Προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει δικαίωμα να μην υλοποιήσει αυτή την εντολή» και πως «πρόκειται για πολιτική και ηθική υποχρέωση απέναντι στο εκλογικό σώμα».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η πρώτη πολιτική πράξη του ως πρωθυπουργός θα είναι ο σχηματισμός μιας προοδευτικής αριστερής κυβέρνησης με τα ικανά πρόσωπα εκείνα που θα σηματοδοτούν τη συνέχιση της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη για την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών στην Ελλάδα και των πολιτικών συσχετισμών στην Ευρώπη. «Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να πάρει θέση κόντρα στην εντολή του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει σταθερή κυβέρνηση μετά τις εκλογές», απαντά ο κ. Τσίπρας στο ερώτημα εάν τον ανησυχεί το τοπίο στο εσωτερικό του κόμματος.

Υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με ό,τι κανείς μπορεί να του προσάψει εξακολουθεί να είναι ένα αυθεντικά λαϊκό κόμμα, το κόμμα των μισθωτών, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αυτοαπασχολούμενων», ενώ, αντίθετα, «η ΝΔ είναι, και δεν το αρνείται, το κόμμα της οικονομικής εξουσίας, το κόμμα της ολιγαρχίας και των συμφερόντων της». «Αυτό, η κοινωνική πλειοψηφία το αντιλαμβάνεται και γι αυτό το λόγο θα στηρίξει και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή», σημειώνει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει κατηγορηματικά την «καλλιεργούμενη αντιπολιτική λογική» που αποσκοπεί να ισοπεδώσει τις διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, τη λογική που τροφοδοτεί τη δυσπιστία και την αποχή και σημειώνει ότι σε αυτές τις εκλογές ο κόσμος δεν καλείται να επιλέξει τον «καλύτερο διαχειριστή της νέας συμφωνίας», αλλά «να επιλέξει ανάμεσα σε δύο διαφορετικά μοντέλα διακυβέρνησης, αλλά και σε δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια για την έξοδο από την κρίση»:

«Από τη μια μεριά η πρόταση της ΝΔ: το μοντέλο της αναξιοκρατίας, της διαφθοράς και της διαπλοκής και το πολιτικό σχέδιο της εσωτερικής υποτίμησης. Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της προσπάθειας αναπροσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας πέρα από τα δόγματα της διαρκούς συμπίεσης των μισθών και των οριζόντιων περικοπών και της καταστροφής επιχειρήσεων». Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζει ότι η ΝΔ κατεβαίνει με ψηφοδέλτια, πρόγραμμα και δεσμεύσεις Σαμαρά, δηλαδή «με ό,τι ο λαός μας απέρριψε», για να προσθέσει πως «πρόκειται για ακραία νεοφιλελεύθερη σκληρή δεξιά», πως ταυτίζονται πολιτικά με τις πολιτικές της ύφεσης και της αποδιάρθρωσης και πως αν εφαρμοστεί το πρόγραμμά τους, θα αποσταθεροποιήσει την κοινωνία, την οικονομία και την πολιτική.

Επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση είναι σε πολλά σημεία ανοικτό «και είναι στο χέρι μας να εξασφαλίσουμε την εξειδίκευσή του με όρους προστατευτικούς για την κοινωνική πλειοψηφία όπως πχ στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης των κόκκινων δανείων».

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανακούφισης, το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει πως αυτό δεν αφορά τους δανειστές «αλλά τη δική μας δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης». Χαρακτηρίζει την προκήρυξη εκλογών ως κίνηση ηθικής και πολιτικής ευθύνης, καθώς μετά την ολοκλήρωση της σκληρής διαπραγμάτευσης ήταν δημοκρατική αναγκαιότητα να δοθεί στον λαό η δυνατότητα να κρίνει το αποτέλεσμά της.

Επισημαίνει ότι αν ήθελε να αποδράσει δεν θα προχωρούσε σε εκλογές, αλλά, αντίθετα, θα βρισκόταν μια λύση μεταβατικής διακυβέρνησης από την προηγούμενη Βουλή. «Ο λαός, είμαι βέβαιος, θα δώσει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίσει τη μεγάλη προσπάθεια και να ολοκληρώσει το σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας», σημειώνει.

Στο ερώτημα εάν θα σκεφτόταν συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η ΛΑΕ «πήρε τις αποφάσεις της όταν έριξε την πρώτη αριστερή κυβέρνηση στη χώρα για να δραπετεύσει από την σκληρή πραγματικότητα και τον συσχετισμό δύναμης». «Σέβομαι βεβαίως την πολιτική αυτή απόφαση», είπε, για να προσθέσει πως όμως δεν μπορεί να την παρακολουθήσει ακριβώς. «Είναι αδιέξοδη και ιδιοτελής», υπογραμμίζει.

Σχολιάστε το άρθρο στο #eklogesERT
ΠΗΓΗ: Α’ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: