Αντιδράσεις κομμάτων για τις δηλώσεις Ν. Φίλη περί Ποντιακής γενοκτονίας (vid)

Τις αντιδράσεις κομμάτων προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Ν. Φίλη περί Ποντιακής γενοκτονίας στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Star “Στον Ενικό”.

«Πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος, έκανα τη δήλωση, συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων. Κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στον Νίκο Χατζηνικολάου.

«Εγώ δεν θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει Ημέρα Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού» τόνισε ο κ. Φίλης υποστηρίζοντας όμως, πως «αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα και επαναλαμβάνω, επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση, όσο αιματηρή και αν είναι και άλλο πράγμα η γενοκτονία και το ολοκαύτωμα».

Για ήδη εκπεφρασμένη, προσωπική άποψη του κ. Νίκου Φίλη, αναφορικά με το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων, που πάντως δεν αμφισβητεί την επίσημη θέση της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, κάνουν λόγο πηγές που πρόσκεινται στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.

Οι επιστημονικές προσεγγίσεις μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα σε μια δημοκρατία. Η θεση της κυβέρνησης είναι γνωστή και δημόσια εκφρασμένη, τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης χαρακτήρισε “Αδίστακτη πρόκληση στην εθνική μνήμη, αλλά και στις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων” τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας.

“Ενώ, με απόφασή της, το 1994 η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων και κήρυξε τη 19η Μαΐου ως “Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο”, εικοσιένα χρόνια από τότε ο υπουργός Παιδείας παραμερίζει την απόφαση εκείνη και αρνείται τη Γενοκτονία των Ποντίων, υποστηρίζοντας ότι πήρε τη θέση αυτή ως δημοσιογράφος. Ιδεοληψίες και προσωπικές εμμονές δεν μπορεί να ανατρέπουν την Ελληνική Ιστορία. Ο πρωθυπουργός οφείλει να πάρει έμπρακτα θέση απέναντι στο διολίσθημα Φίλη”, κατέληξε ο Ε. Μεϊμαράκης.

Εξάλλου, την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη από τη θέση του υπουργού Παιδείας, ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό, 45 βουλευτές της ΝΔ. Υποστηρίζουν μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Φίλης αναμασά τις θέσεις των Τούρκων και αμφισβητεί ευθέως τη γενοκτονία των Ποντίων και ότι οι δηλώσεις του, που προκαλούν αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη, προσβάλλουν τον Ποντιακό, Μικρασιατικό και Θρακικό Ελληνισμό.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με δήλωση της εκπροσώπου του κόμματος Μ. Χρυσοβελώνη τονίζουν ότι δεν υιοθετούν τις δηλώσεις του υπουργού. «Θεωρούμε ότι δεν έχουμε δικαίωμα να εκμηδενίσουμε τον σχεδιασμένο τραγικό ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι θυσιάστηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε η κ. Χρυσοβελώνη και προσέθεσε πως «η ιστορία του Πόντου ήταν και θα παραμείνει αδιαμφισβήτητα αληθινή».

«Όταν με απόφαση της, η ίδια η Βουλή, από το 1994 αναγνώρισε και επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων, δεν επιτρέπεται από τον υπουργό Παιδείας να λέγεται ότι δεν πληρούνται τα «επιστημονικά κριτήρια» γι’ αυτόν τον χαρακτηρισμό», αναφέρει η Ένωση Κεντρώων σε ανακοίνωσή της. «Οι δηλώσεις του κ. Φίλη είναι το λιγότερο προκλητικές» υποστηρίζει η Ένωση Κεντρώων, ζητώντας «να πάρει δημόσια θέση για αυτό το ζήτημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

“Ανιστόρητες” οι απόψεις του κ. Φίλη

Οι δηλώσεις του κ. Φίλη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση φορέων του ποντιακού ελληνισμού. Η Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων, τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι “δεν πρόκειται να ανεχθεί παραχάραξη της ιστορίας από κανέναν όσο ψηλά και αν βρίσκεται”. Επίσης, χαρακτηρίζει “ανιστόρητες” τις απόψεις του κ. Φίλη και δηλώνει έτοιμη να ζητήσει την παραίτησή του, εφόσον δεν τις ανασκευάσει.

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων έστειλε για το θέμα η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακής Νεολαίας στην οποία τονίζεται ότι “η υποτίμηση ή η εξάλειψη ενός ιστορικού γεγονότος, αποτελεί μία ευθεία προσβολή της ιστορικής μας μνήμης αλλά και της υπόστασής μας ως κοινωνία”.

“Νέο Κεμάλ Ατατούρκ” χαρακτήρισε τον κ. Φίλη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου.

Την παραίτηση του υπουργού ζήτησε ο πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, επισημαίνοντας ότι “προσβάλει βάναυσα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών της Γενοκτονίας”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος