Έξω στις προβλέψεις τους και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έπεσαν οι δημοσκόποι, γεγονός που οδήγησε τους ίδιους να ζητήσουν συγγνώμη για τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Μάλιστα, οι δημοσκοπήσεις προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων, με τον Πάνο Καμμένο να καταγγέλλει πολιτικές σκοπιμότητες και να ζητά παρέμβαση εισαγγελέα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑLCΟ Κώστας Παναγόπουλος έδωσε μια ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος, που, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων, αιφνιδίασε και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων.

Την πλάτη στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι γύρισε το κοινό από τη στιγμή που τα τελικά αποτελέσματα απείχαν σημαντικά από τις εκτιμήσεις και προβλέψεις των εταιριών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε πως όλα όσα δημοσιοποιούνταν τόσο σε επίπεδο δημοσκοπήσεων όσο και σε επίπεδο exit poll, χτύπησαν σε πολιτική ξέρα, γεγονός που παραδέχονται και οι δημοσκόποι.

Όλες οι δημοσκοπήσεις πριν την περασμένη Παρασκευή έδειχναν πως το βράδυ της 20ης Σεπτεμβρίου θα υπήρχε εκλογικό ντέρμπι ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ορισμένα από τα μικρότερα σε ισχύ κόμματα υπήρχαν ερωτηματικά, για τον εάν θα κατάφερναν να περάσουν το φράγμα του 3%.

Το γεγονός πως οι επτά ποσοστιαίες μονάδες διαφοράς δεν συνιστούν ντέρμπι, παραδέχτηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας δημοσκοπήσεων MRB Δημήτρης Μαύρος ο οποίος ανήρτησε τη δική του συγνώμη προς το κοινό στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, τονίζοντας πως οι πολίτες δεν είπαν ψέματα. Ανέφερε χαρακτηριστικά: Η ευθύνη είναι δική μας. Το αστάθμιστο δείγμα ήταν άψογο. Εμείς δεν έχουμε μεθοδολογικά εργαλεία για να αξιολογήσουμε και να διαχειριστούμε ακραίες καταστάσεις. Εγώ προσωπικά ζητώ συγνώμη για απόψε.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την προεκλογική περίοδο έδειχναν πως το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων δύσκολα περνούσε ή δεν περνούσε καθόλου στα έδρανα της νέας βουλής, πράγμα που έκανε τον Πάνο Καμμένο να εξαπολύσει επίθεση κατά των εταιρειών το βράδυ των εκλογών.

Όμως τα περισσότερο κόμματα που συμπληρώνουν το παζλ της αντιπολίτευσης τόνισαν πως και οι δημοσκοπήσεις και τα exit poll δεν περιείχαν τα στοιχεία εκείνα που θα έδειχναν καθαρά στο εκλογικό σώμα το βράδυ των εκλογών τα πραγματικά στοιχεία.

Ας δούμε πως παρουσιάστηκαν τα πρώτα exit pool στις 7 το απόγευμα, όταν έκλεισαν οι κάλπες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως το ποσοστό του θα βρίσκονταν ανάμεσα στο 30-34%. Η ΝΔ 28,5-32,5%, η ΧΑ 6,5-8%, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ από 5,5 έως 7%, το ποτάμι 4-5,5% η Λαϊκή ενότητα στο 2,5 μέχρι 3,5% και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 3 έως 4%.

Μια ώρα μετά στις 8 το βράδυ, όταν δηλαδή οι εταιρίες είχαν επεξεργαστεί περισσότερα στοιχεία τα ποσοστά άλλαξαν αλλά οχι ιδιαίτερα, όμως έδειχναν σύμφωνα με τους δημοσκόπους το σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ: 33-35%
ΝΔ: 28,5-30%
Χρυσή Αυγή: 7-8%
ΠΑΣΟΚ: 6-7%
ΚΚΕ: 5,5-6.5%
Ποτάμι: 4-4,5%
ΑΝΕΛ: 3-4%
Ένωση Κεντρώων: 3-4%
ΛΑ.Ε.:2,5-3%

Τελικά η διαφορά έφτασε στις 7,4 μονάδες  με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει 35,5% και τη Νέα Δημοκρατία να φτάνει το 28,1%.

Πάντως οι εταιρίες δημοσκοπήσεων τονίζουν από την πλευρά τους ότι όσο είναι τόσο ασταθές το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, δεν θα μπορούν να βγάζουν σαφή αποτελέσματα, αν αναλογιστεί κανείς πως και οι ερωτηθέντες σε πολλές περιπτώσεις παραπλανούν με τις απαντήσεις που δίνουν .

Μοιράσου το άρθρο: