Για την αποδοχή της ελληνικής πρότασης ως σημείο εκκίνησης, την οριστικοποίηση συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών και τον Φ.Π.Α στα νησιά, μίλησε το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Η Κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ αναφερόμενος στον Φ.Π.Α στα νησιά, σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της νησιωτικότητας και εκτίμησε ότι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να έχουμε θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με την εξαίρεση των νησιών.

Στο ερώτημα πότε θα υπάρξει συμφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «το επόμενο 48ωρο είναι σημαντικό ώστε να έχουμε τη συμφωνία. Ξέρετε ότι έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής, υπάρχει και το Eurogroup. Επειδή υπάρχει αύριο το Eurogroup, η σημερινή ημέρα είναι καθοριστική». Ο κ. Σακελλαρίδης κατέληξε λέγοντας ότι η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί πριν από τις 30 Ιουνίου.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους έχει τεθεί και θα συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν.

«Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η αβεβαιότητα», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ η συμφωνία θα πρέπει να πάει στη Βουλή πριν το τέλος της εβδομάδας και να γίνει ενημέρωση, ώστε όλοι οι βουλευτές να γνωρίζουν με το που θα κλείσει η συμφωνία.

«Ο καθένας θα αναλογιστεί τις ευθύνες του. Προφανώς χωρίς την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δεδηλωμένη, δεν περνάει», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν θα φτάσουμε στο σημείο να μην συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι ψήφοι από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης. Αν όμως συμβεί κάτι τέτοιο, η μόνη επιλογή, θα ήταν η προσφυγή στις κάλπες και στο λαό».

Ακόμη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα. «Υπάρχει πλήρης συναίσθηση ότι υπάρχουν σκληρά μέτρα στην πρόταση, όμως ο προσανατολισμός των μέτρων δεν αφορά αυτούς που έχουν πληρώσει τα προηγούμενα διαστήματα«.

  • Για τα εργασιακά αναφέρθηκε στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων, οι οποίες όπως είπε θα νομοθετηθούν άμεσα.
  • Για τα κλειστά επαγγέλματα, η κυβέρνηση «προσπαθεί να δώσει λύσεις ώστε να μην πληγούν άλλο όσοι επλήγησαν από την κρίση».
  • Για το περιεχόμενο των μέτρων που περιέχονται στην ελληνική πρόταση, τόνισε ότι «οι ίδιοι δεν θα πληρώνουν τα βάρη της κρίσης, είναι ξεκάθαρη η φιλοσοφία της πρότασης για την αναδιανομή των βαρών», ενώ υπογράμμισε ότι γίνεται συζήτηση για πακέτο χρηματοδότησης «μεγάλο πακέτο με πραγματικό χρήμα».
  • Για το χρέος σημείωσε ότι αποτελεί «κομμάτι της συμφωνίας», και είναι θέμα που θέτει η ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός το έβαλε σε όλες τις συναντήσεις του». Για τις αντιδράσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι ρεαλιστικό».
  • Για την στάση των ηγετών απέναντι στο ζήτημα του χρέους,  είπε «όσο και να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όσο και να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους και σε σχέση με τα χρηματοδοτικά κενά τα οποία έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

«Η κυβέρνηση επιμένει και θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό θέμα για να σταματήσει ο κίνδυνος της αβεβαιότητας και να επιλυθούν μεσοπρόθεσμα και όλα τα ζητήματα τα χρηματοδοτικά. Υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ώστε να υπάρξει διευθέτηση του θέματος αυτού. Δίνουμε μάχη», τόνισε ο κ. Σακελλαρίδης.

«Εμείς προτείνουμε μια λύση η οποία δεν επιβαρύνει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κρατών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ζήτησε να περιμένουμε τα επόμενα 24ωρα διότι η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη.

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρόταση που κατέθεσε, δήλωσε ο κ.  Σακελλαρίδης σημειώνοντας ότι σίγουρα η ελληνική πρόταση δεν είναι η μεταρρύθμιση που θα προωθούσε η κυβέρνηση κάτω από άλλες συνθήκες αλλά ο προσανατολισμός αυτών των μέτρων και η αναδιανομή των βαρών που επιχειρεί είναι μεγάλη και γι΄ αυτό η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ώστε να μην περάσουν παράλογες απαιτήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρόταση που παρουσίασε η Κυβέρνηση μπορεί να εμπλουτισθεί με νέα μέτρα ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε «οι πιέσεις που δεχόμαστε είναι μεγάλες, όμως αυτό για το οποίο θα μπορούσα να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό είναι ότι, και δεν το λέω για να προετοιμάσω τον κόσμο για μέτρα, να τον διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα από αυτά τα οποία περιλαμβάνει η πρόταση».

«Μπορεί να γίνουνε διευθετήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, μπορεί να υπάρξουν βελτιωτικές αλλαγές, μπορεί να υπάρχουν αποσαφηνίσεις, όμως στην ουσία τους άλλα μέτρα δεν υπάρχει δυνατότητα και δεν υπάρχει περίπτωση να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: