Για το προσφυγικό και τις διμερείς σχέσεις συζήτησαν Π. Παυλόπουλος – Σ. Ματταρέλα

Σε ιδιαίτερο εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του Σέρτζιο Ματταρέλλα, στο Προεδρικό Μέγαρο της Ρώμης Κυρηνάλιο, η οποία διήρκησε μία περίπου ώρα.

Σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στα θέματα συζήτησης με τον κύριο Ματταρέλλα δήλωσε: “Η συνάντησή μου με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, τον κ. Ματταρέλλα, έγινε σε ένα πολύ εγκάρδιο κλίμα που δείχνει και το πόσο καλές είναι οι σχέσεις των δύο χωρών”.

Η συνάντηση των δύο ανδρών περιελάμβανε τρία βασικά σημεία:

1. Στο θέμα των προσφυγικών ροών, ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πράττει ό,τι επιβάλλει το διεθνές δίκαιο, όπως και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Εκείνη φυλάσσει τα σύνορά της, εκείνη καθορίζει και τον τρόπο φύλαξής της. Απαιτεί και ζητεί τη συμπαράσταση των Ευρωπαίων εταίρων, ιδίως της frontex, και βεβαίως ζητάει από την Ευρωπαϊκή Ένωση το αυτονόητο, να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία, γιατί αυτή είναι η βασική αιτία του κακού. Ο Π. Παυλόπουλος είπε επίσης στον Σ. Ματταρέλα ότι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν υπάρχει αντιπαλότητα, τονίζοντας ότι ότι η Τουρκία “βεβαίως και έχει ευρωπαϊκό μέλλον, αλλά υπό τον όρο ότι θα σεβαστεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα του ανθρώπου”.

2. Αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις στον οικονομικό τομέα, ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Ιταλό ομόλογό του για την όλη στάση της Ιταλίας κατά την ελληνική κρίση ως προς την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα έχει πράξει στο ακέραιο αυτά που της αναλογούν και αναμένει από τους εταίρους της διορθώσεις που θα πρέπει να γίνουν κυρίως στη συζήτηση που αφορά το χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

“Τονίσαμε, επίσης, με τον κ. Ματταρέλλα ότι αυτή η πολιτική λιτότητας δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί την ευρωζώνη. Υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων στον τομέα αυτό, ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική, με κύριους άξονες από την μία πλευρά τις επενδύσεις και από την άλλη πλευρά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, δεδομένου ότι το κοινωνικό κράτος, χωρίς κοινωνική συνοχή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει η ίδια τεράστια προβλήματα”, είπε ο Π. Παυλόπουλος.

3. Σχτικά με τις πολιτιστικές σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας, ο Π. Παυλόπουλος εκτίμησε ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων για το τι εκπροσωπούν οι δύο χώρες: “Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, η Ρώμη, ο χριστιανισμός, είναι τα τρία βασικά στοιχεία, οι τρεις πυλώνες όπως συνηθίζω να λέω όπου στηρίζεται το αέτωμα της Ευρώπης. Ο κ. Ματταρέλα συμφώνησε απολύτως ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να έχει ως βασικό στόχο το ότι εμείς οι δύο λαοί είμαστε υπερασπιστές των αρχών και των αξιών που απορρέουν από όλο αυτόν τον πολιτισμό”, πρόσθεσε ο έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τέλος ο Π. Παυλόπουλος, αναφερόμενος στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των καθορισμό της ΑΟΖ που σχετίζεται με την Ιταλία, είπε ότι έχει γίνει πολλή και σοβαρή δουλειά και τα συγκεκριμένα θέματα θα αναπτυχθούν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τον κ. Ματταρέλλα στην Αθήνα για να συνεχίσουν τον διάλογο. Ο Π. Παυλόπουλος πρόκειται, επίσης, να συναντηθεί με την πρόεδρο της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος