Γιάννης Μουζάλας: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει χώρος φιλοξενίας υπό κανόνες

“Στους εθελοντές η κυβέρνηση χρωστάει ένα τεράστιο “ευχαριστώ”, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, στην εκπομπή “Κάτι που μας αφορά” στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος ήταν καλεσμένος στο ραδιοφωνικό στούντιο της ΕΡΤ, εξήγησε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφορτίσει τις τοπικές κοινωνίες και να περιορίσει το φαινόμενο σε έναν αριθμό που μια τοπική κοινωνία μπορεί να δεχτεί, χωρίς να έχει απώλειες σημαντικές, “και σε σημαντικό βαθμό τα έχει καταφέρει”.

Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε ότι οι πολλές αφίξεις των προσφύγων είχαν κάποιες συνέπειες στον τουρισμό των νησιών και η κυβέρνηση ίσως αιφνιδιάστηκε, όμως, όπως είπε, “σκοπεύουμε φέτος τον χειμώνα να δουλέψουμε έτσι ώστε, αν ξανασυμβεί, να είναι τα πράγματα πιο οργανωμένα”.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την ικανοποίησή του για την

Γιάννης Μουζάλας: Η Ευρώπη πρέπει να γίνει χώρος φιλοξενίας υπό κανόνες
300.000 πρόσφυγες έχουν περάσει μέχρι σήμερα από τη χώρα μας.

αντιμετώπιση του κόσμου στο προσφυγικό. “Η ελληνική κοινωνία, μέσα στις μικρές της δυνατότητες και στα μικρά της μεγέθη, οφείλει κανείς να αναγνωρίσει ότι μέχρι τώρα το αντιμετώπισε το ζήτημα σαν προσφυγικό, και επέδειξε φοβερή αλληλεγγύη σε όλον αυτόν τον κόσμο” είπε ο Γιάννης Μουζάλας και συμπλήρωσε ότι “…πλειοψηφικά, σε τεράστιο αριθμό, οι Έλληνες φέρονται πολύ καλύτερα στο κομμάτι που τους αναλογεί. Είναι γνωστό, όμως, ότι οι 10 που αισχροκερδούν, οι 20 που είναι λίγο τραμπούκοι, οι 30 που έχουν δίκιο αλλά αντιδρούν άδικα, γίνονται ειδησεογραφικά το κύριο θέμα. Και δεν γίνεται, για παράδειγμα, κύριο θέμα όταν από το κλειστό γήπεδο του τάε κβον ντο, όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, πέρασαν πάνω από 2.000 άνθρωποι και άφησαν τρόφιμα και φάρμακα. Στη Μυτιλήνη εκατοντάδες άνθρωποι βοηθούσαν και βοηθούν, έρχονται γιατροί και οι δήμαρχοι, αν και στην αρχή διστάζουν, μετά μας βοηθούν…”

Στους εθελοντές η κυβέρνηση χρωστάει ένα τεράστιο ευχαριστώ”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός. 

Έχουν περάσει στη χώρα μας περίπου 300.000 πρόσφυγες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής:

  • το 80% των ξένων που έρχονται στην Ελλάδα με βάρκες είναι πρόσφυγες.
  • Από αυτούς, το 60% είναι πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία και
  • το 20% είναι πρόσφυγες από το Αφγανιστάν.

“Με βάση τις συνθήκες της Γενεύης, με βάση το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο, οφείλεις να υποδέχεσαι τους πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα έχουν περάσει στη χώρα μας περίπου 300.000 πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πόσοι μένουν, πόσοι φεύγουν, είναι σε ένα καθεστώς ελευθερίας”, ανέφερε ο Γιάννης Μουζάλας.

“Προσπαθούμε να αποφορτίσουμε τις τοπικές κοινωνίες”

“Προσπαθούμε να αποφορτίσουμε τις τοπικές κοινωνίες και να περιορίσουμε το φαινόμενο σε έναν αριθμό που μια τοπική κοινωνία μπορεί να δεχτεί, χωρίς να έχει απώλειες σημαντικές. Ένα παράδειγμα είναι πως βοηθήσαμε τη Μυτιλήνη, η οποία αντιμετώπιζε ένα τεράστιο πρόβλημα με επιτυχία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει πρόσφυγες η Μυτιλήνη. Όχι. Σημαίνει ότι ο αριθμός των προσφύγων στη Μυτιλήνη είναι τέτοιος που δεν δημιουργεί αυτά τα τεράστια προβλήματα που είχαμε. Αλλά μπορεί η κοινωνία να τα αντιμετωπίσει. Ένα άλλο παράδειγμα είναι η πλατεία Βικτωρίας, που πάλι αποφορτίσαμε. Οι κάτοικοι είχαν δίκιο, ζούσαν μια κόλαση. Ψάχνουμε λοιπόν συνέχεια, βρίσκουμε χώρους να μένουν αυτοί οι άνθρωποι (έρχεται και χειμώνας) σε καλύτερες συνθήκες –όχι σε καλές συνθήκες” τόνισε ο κ. Μουζάλας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής χαρακτήρισε τις συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες στα οργανωμένα μέρη φιλοξενίας “όχι καλές, αλλά καλύτερες από άλλες επιλογές”. “Τώρα, 1.000 πρόσφυγες μένουν σε ένα γήπεδο. Οι συνθήκες δεν είναι καλές. Πρέπει όμως να το αντιπαραθέσουμε με το ότι, αν δεν είχαμε αυτό το γήπεδο που έχει μπανιέρες, ντουζιέρες, τουαλέτες και κουζίνες, που είναι σκεπαστό (δεν βρέχονται), όπου σιτίζονται και δεν κρυώνουν, με την άλλη λύση που είχαν, με βάση την κατάσταση της χώρας, είναι να βρίσκονταν σε κάποια πλατεία, σε κάποιο παγκάκι ή στο χώμα. Σε ένα πρώτο επίπεδο, λοιπόν, είμαστε υπερήφανοι που καταφέραμε αυτό. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όμως, σας λέω ότι τα πράγματα θα έπρεπε να ήταν οργανωμένα καλύτερα. Θα γίνει. Αλλά κι εδώ δεν θα πρέπει κανείς να περιμένει θαύματα. Ξέρετε, δεν μπορούμε να φτιάξουμε 800.000 κατοικίες. Και μαγικά ραβδάκια δεν υπάρχουν”.

Η στάση της Ευρώπης

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέλυσε στην εκπομπή “Κάτι που μας αφορά” και στην Ασπασία Κακολύρη και την Τζένη Χαραλαμπίδου τη στάση της Ευρώπης και της Ελλάδας στο προσφυγικό, ενώ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Ευρώπη πλέον αναγνωρίζει το προσφυγικό ως πρόβλημα ευρωπαϊκό.

“Η Ελλάδα είναι ένα transit, μία πύλη εισόδου. Αυτό που πετύχαμε είναι ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζει τη θέση που εμείς προβάλλουμε και που λέμε, ότι το προσφυγικό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που συμβαίνει στην Ελλάδα. Η μόνη λύση του δεν μπορεί παρά να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό είναι μια πρώτη επιτυχία. Μέχρι πριν από 2 χρόνια κυριαρχούσε η ιδέα της Ευρώπης “φρούριο”. Η Ευρώπη, δηλαδή, που κλείνει τα σύνορά της, προστατεύεται από τους μετανάστες… Αυτό άλλαξε. Έχουμε συμβάλει στο να δέχεται η Ευρώπη την εγκατάσταση των προσφύγων αναλογικά, σε όλες τις χώρες. Να δέχεται η Ευρώπη να βοηθήσει οικονομικά και τεχνικά τις χώρες όπου πρώτα έρχονται οι πρόσφυγες, όπως είναι Ελλάδα. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ευρώπη“, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Η πρόταση της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει προτείνει να γίνεται η επιλογή των προσφύγων όχι στις χώρες που φτάνουν αφού περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά να γίνεται στις χώρες όπου για πρώτη φορά καταγράφονται -Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία.

Αυτό αυτόματα καταργεί τους δουλεμπόρους. Έχει υποστηριχτεί από τον Γιουνκέρ και η Γερμανία συμφωνεί. Η γνώμη μου είναι ότι θα γίνει αυτό. Όμως, η Ευρώπη αντιδρά αργά. Ας μη μένουμε στην κακή της πλευρά. Να σκεφτούμε ότι πριν από 2 χρόνια η Ευρώπη θα έλεγε “κανείς δεν θα περάσει”, “είμαστε φρούριο απόρθητο”, ενώ τώρα λέει «ελάτε!».

“Μπορούμε να συνεχίζουμε να επιδιώκουμε και να υποστηρίζουμε το ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει χώρος φιλοξενίας υπό κανόνες”, επισήμανε ο Γιάννης Μουζάλας.

Το προσφυγικό έχει λύση; 

“Το προσφυγικό πρόβλημα για να λυθεί θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια από τη στιγμή που ο πόλεμος σταματά. Επομένως, δεν θα λύσουμε το προσφυγικό, θα απαλύνουμε όμως τις συνέπειες. Θα βοηθήσουμε και τον πρόσφυγα, βοηθώντας όμως και τον κάτοικο, ώστε να μην έρθουν σε αντίθεση, να μη βγουν ρατσιστικές και ξενοφοβικές απόψεις μέσα σε μια Ελλάδα που, μέχρι στιγμής, αντιστέκεται σε αυτές τις απόψεις”, τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, στο Πρώτο Πρόγραμμα (03/10/2015):

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου, Ασπασία Κακολύρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος