Υπερψηφίζεται επί της αρχής το ν/σ για την ιθαγένεια

Με την στήριξη των βουλευτών του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζεται επί της αρχής το νομοσχέδιο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας. Τις αποστάσεις τους από την κυβέρνηση κράτησαν οι Ανεξάρτητες Έλληνες, που καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Θέμα δεδηλωμένης έθεσε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με την τοποθέτηση των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων στην Ολομέλεια, το νομοσχέδιο καταψηφίζουν επί της αρχής η ΝΔ, η ΧΑ και οι ΑΝΕΛ, ενώ «παρών», δηλώνει το ΚΚΕ.

Η ΝΔ καταθέτει ονομαστική ψηφοφορία (επί των άρθρων 1 και 10 στα οποία τοποθετείται ο κεντρικός πυρήνας διαφωνίας της), ενώ ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος έθεσε θέμα δεδηλωμένης, μετά τη δήλωση καταψήφισης του σχεδίου νόμου από τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, το οποίο και «απορρίφθηκε» επί της ψήφισης της αρχής του νομοσχεδίου από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, βάσει του Κανονισμού.

Και η κυβέρνηση, πάντως, δια του υπουργού Εσωτερικών, δεν έθεσε θέμα εμπιστοσύνης, με τον Νίκο Βούτση να ξεκαθαρίζει πως η προσπάθεια γίνεται με βάση την αρχή της ευρύτερης σύμπλευσης, ενώ η κυβερνητική συνεργασία δεν βασίζεται σε «ντοκουμέντο κοινής προγραμματικής πλατφόρμας».

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Η ιθαγένεια αποτελεί υποχρέωση του κράτους

Σε διαχωρισμό των τριών διατάξεων, οι οποίες καθορίζουν τους όρους κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας, ώστε οι πτέρυγες της Βουλής που συμφωνούν με τις δύο εξ αυτών να διευκολυνθούν να τις ψηφίσουν, προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη να δίνεται η ελληνική ιθαγένεια στα ανήλικα παιδιά (στα έξι χρόνια) των μεταναστών πρώτης γενιάς που μένουν στην Ελλάδα και γεννήθηκαν εδώ, κάτι με το οποίο διαφωνούν η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή.

Όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, συμφωνούν στις διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας σύμφωνα με τις οποίες, πρώτον, μπορεί να αποδοθεί ιθαγένεια μετά την εννεαετή εκπαίδευση και το λύκειο και δεύτερον, μετά το πανεπιστήμιο ή τα ΤΕΙ.

Προκαταλαμβάνοντας ενδεχόμενα επιχειρήματα, ζήτησε να μην υπάρχει σύγχυση με τους μετανάστες της πρώτης γενιάς που βρίσκονται στη χώρα μας από το 1990 μέχρι το 2000 και το νέο ρεύμα μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μας. Όπως εξήγησε, τα χαρακτηριστικά τους είναι τελείως διαφορετικά, διότι από αυτούς κανείς δεν θέλει να μείνει στην Ελλάδα, ενώ οι μετανάστες της πρώτης γενιάς δείχνουν εξαιρετική επιμονή, παρά τις τόσες αντιξοότητες και τα δεινά που έχουν υποστεί να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

«Εμείς, δηλαδή, τι λέμε σε αυτούς τους μετανάστες που παρόλα τα εμπόδια επιμένουν να μένουν στην Ελλάδα και εκφράζουν τη βούλησή τους τα παιδιά τους να γίνουν Έλληνες; Είναι τα παιδιά των μεταναστών μετανάστες; Δεν είναι μετανάστες. Η μόνη πατρίδα για αυτά είναι η Ελλάδα. Εδώ που έζησαν και γνώρισαν τον κόσμο. Και θα στερήσουμε σε αυτά τα παιδιά την ιθαγένεια;» απηύθυνε το ερώτημα η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Ακόμη, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελούσε μία μεγάλη νομική εκκρεμότητα, ήταν μία υπόσχεση σε μία μεγάλη πλειοψηφία, αφού από το 2013 δεν υπήρχε νόμος που να ρυθμίζει τα ζητήματα ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς μεταναστών.

Όπως σημείωσε, και σε άλλες χώρες, κυβερνήσεις πολύ διαφορετικής ιδεολογίας ψήφισαν πιο ανοιχτές ρυθμίσεις και εξήγησε: «Για εμάς η ιθαγένεια δεν αποτελεί δώρο, προνόμιο ή έπαθλο, αποτελεί μία ανάγκη και μία υποχρέωση του κράτους σε παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ, που έχουν γεννηθεί εδώ».

«Το νομοσχέδιο για την απόδοση της ιθαγένειας δεν αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς, αλλά την ίδια τη Δημοκρατία» κατέληξε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Πηγές: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτό αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος