Ήταν το καλοκαίρι του 1944 οι Γερμανοί έχαναν τον πόλεμο και η λύσσα τους, τους οδήγησε σε όλη την Ελλάδα στη διάπραξη φρικαλεοτήτων. Η Αρκαδία πλήρωσε όπως και άλλες περιοχές της χώρας, το τίμημά της στον αιματοβαμμένο αγώνα για την απελευθέρωση.

Οι Γερμανοί επέδραμαν στο Λεβίδι, στη Βλαχέρνα, στην Καμενίτσα, στην Παναγίτσα, πυρπόλησαν σπίτια και δολοφόνησαν αμάχους.

Στις 18 Ιουλίου 1944 έκαναν νέα επιδρομή στη Βλαχέρνα με «στόχο» τους, γυναίκες που επιχειρούσαν να διαφύγουν. Ακολούθως επέστρεψαν στο Λεβίδι.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας διμοιρία του ΕΛΑΣ κατέβηκε από το βουνό και τους έστησε ενέδρα.

Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ, έχοντας εντολή να χτυπήσουν για παρενόχληση, το έπραξαν με επίθεση σε προπορευόμενο τμήμα γερμανικής φάλαγγας. Ακολούθως οι Γερμανοί κύκλωσαν το Λεβίδι και το έκαψαν. Η ενέδρα του ΕΛΑΣ ήταν κοντά στη Βλαχέρνα και οι Γερμανοί έκαψαν και τη Βλαχέρνα.

Μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της είχε ήδη αναζητήσει καταφύγιο στα βουνά και έβλεπε τους καπνούς από τις πυρπολήσεις των σπιτιών της Βλαχέρνας, έτσι γλίτωσαν αρκετές ζωές. Ήταν 19 Ιουλίου 1944.

Ακολούθησε δύο ημέρες μετά, νέα ενέδρα του ΕΛΑΣ που χτύπησε Γερμανούς που έρχονταν από το Λεβίδι και τους προξένησε μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ενώ στα χέρια των ανταρτών έπεσε και αρκετό υλικό.

BLAXERNA-KANDANOS-8Συνολικά στην κατοχική περίοδο η Βλαχέρνα είχε τις εξής απώλειες:

Από μάχιμους τους: Ντίνο Κολλίντζα, καπετάν Κολοκοτρώνη, Δ/τή του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ Βερμίου, Γιώργη Καρούντζο, αντάρτη του ΕΛΑΣ, Γιάννη Πανούση, Γραμματέα της ΕΠΟΝ Τρίπολης, Βαγγέλη Λολώνη, αντάρτη του ΕΛΑΣ.

Από αμάχους τους: Θοδωρή Κουτσούγερα, Τάση Κουτσούγερα, Γιώργη Κουτσούγερα, Βασίλη Κουτσούγερα, Αριστείδη Αποστολόπουλο, Τρύφωνα Κατσούλη, Δημήτρη Λολώνη, Φώτη Κουνέλη, Αναστάσιο Τζιώλα.

Από το 2005 η Βλαχέρνα αδελφοποιήθηκε με τη μαρτυρική Κάντανο της Κρήτης.

Εκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης

Eκδηλώσεις του εορτασμού της 76ης επετείου του Ολοκαυτώματος της Βλαχέρνας από τα Γερμανικά στρατεύματα την 19η Ιουλίου 1944 θα πραγματοποιηθούν στις 19 Ιουλίου 2020 στην Τοπική Κοινότητα Βλαχέρνας του Δήμου Τρίπολης.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
07:00 π.μ Θα σημάνουν οι καμπάνες της Εκκλησίας της Τοπικής Κοινότητας Βλαχέρνας με φροντίδα του αιδεσιμότατου Ιερέα και θα τελεστεί Θεία Λειτουργία.
10:00 π.μ Τέλεση επίσημης δοξολογίας στον Ι.Ν Αγίων Αναργύρων.
10:30 π.μ Συγκέντρωση των επισήμων και του Λαού στο χώρο του Μνημείου των πεσόντων όπου θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση, σχετική ομιλία από τον Θεολόγο κ. Παναγιώτη Π. Κατσούλη. Κατάθεση στεφάνων, σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Προτεινόμενο βιβλίο:  «Τίμιοι Αγώνες»  του Χρήστου Αν. Κουτσούγερα-2003

Μοιράσου το άρθρο: