90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Η Ελευσίνα δέχτηκε και αυτή μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, στη φιλόξενη αγκαλιά της ένα σημαντικό αριθμό προσφύγων του 1922. Με πλούσια αθλητική παράδοση ο μικρασιατικός ελληνισμός, δεν άργησε στους νέους τόπους εγκατάστασής του να συγκροτηθεί και να κάνει και τα πρώτα βήματα συγκρότησης και στο αθλητικό πεδίο.

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες‘Ετσι γεννήθηκε ο Ηρακλής Ελευσίνας, που συμπλήρωσε εννέα δεκαετίες ζωής και συνεχίζει. Δίπλα στο λιμάνι και την εμπορική του κίνηση, κοντά στις φάμπρικες που έδωσαν μεροκάματο σε χιλιάδες ανθρώπους στο Θριάσιο πεδίο, παρά τα προβλήματα της καθημερινότητας, δημιουργήθηκαν οι πρώτες παρέες, το παιχνίδι – άτυπο στην αρχή – και μετά η ανάγκη για δημιουργία αθλητικών συλλόγων.

Για την ομάδα της Ελευσίνας, εκ μέρους της διοίκησής της, μας έδωσε χρήσιμα στοιχεία για την ιστορία της ο Μιχάλης Κατσάφαρος.

Είναι χαρακτηριστικό για το πώς οι ίδιοι οι άνθρωποι του Ηρακλή αντιλαμβάνονται τις ιστορικές αναφορές του συλλόγου, ότι σε φυλλάδιο της ομάδας αναφέρεται το σύνθημα: 90 ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ Π.Α.Ο. ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
«ΛΑΒΑΡΟ ΤΙΜΗΣ, ΔΟΞΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ»

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγεςΌπως μας είπε ο κ. Κατσάφαρος: “Η ιστορία του ΗΡΑΚΛΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ πηγάζει από τα βάθη σχεδόν του εικοστού αιώνα και από τα κελαρίσματα αγάπης των μικρασιατών προσφύγων για το πολιτισμό και στην προκειμένη περίπτωση για το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Ο «Μαθουσάλας» της Ελευσίνος, άντεξε στους χρόνους και στη φθορά των πιέσεων, των γεγονότων και των περιστάσεων, χάρη στον ασύνορο σεβασμό που επέδειξαν οι παράγοντες της βασανισμένης και υπερήφανης προσφυγιάς και όλοι οι μικρασιάτες του Συνοικισμού της ιστορικής πόλης, στις αξίες και στα ιδανικά του αθλητισμού.

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγεςΟ Ηρακλής Ελευσίνας ήταν και είναι για αυτούς ένα πανάκριβο κειμήλιο, ένα λάβαρο μνήμης, ένα βαρκάκι που τους πάει «απέναντι», κοντά στη γαλήνη, κοντά στα όμορφα και ωραία.

Ήταν και είναι μια φιλική γωνιά, μια χόβολη για τα παιδιά και τους μεγάλους. Για όσους φόρεσαν την φανέλα του, για όσους στέγνωσαν από κάθε υπηρέτηση την ιδέα για τη φανέλα και το σύμβολό του. Το πράσινο και το λευκό της ελπίδας και της τιμιότητας και το τριφύλλι της τρυφεράδα και της αγνότητας”.

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγεςΣυνεχίζοντας ο κ. Κατσάφαρος, μας λέει: “Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Ηρακλής Ελευσίνας, ιδρύθηκε το 1928 και είναι γέννημα της πρώτης ομάδας μικρασιατών προσφύγων Ελευσίνας και συγκεκριμένα του Α.Π.Ο.Μ.Ε.Ε. γνωστότερου ως «Μικρασιατική Ένωση», που εμφανίστηκε το 1925 κι αγωνίστηκε για δύο-τρία χρόνια στο ίδιο γήπεδο που χρησιμοποίησε ως έδρα αργότερα και ο Ηρακλής, εκεί που στεγάζεται σήμερα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ελευσίνας.

Ιδρυτές του «Αθλητικού Φάρου» της προσφυγικής γωνιάς της Ελευσίνας, ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος (έμπορος), ο Βασίλης Σκαμπάς, ο Κόκος Θεολόγου, ο Νίκος Γέμελας, ο Νίκος Πασπάτης, ο Γιώργος Γιογιός και ο Στράτος Φουντουκίδης. Η ονομασία του συλλόγου δόθηκε από τον ήρωα της Ελληνικής μυθολογίας Ηρακλή και εμπνευστής ήταν ο Ηρακλής Γιογιός, εξάδελφος του μεγάλου μπαλαδόρου Γιώργου Γιογιού.

Από το σπουδαίο αυτό μεγάλο εργαστήρι της Ελευσίνας, αναδείχθηκαν μεγάλοι μπαλαδόροι, που επάνδρωσαν με επιτυχία τόσο την άλλη μεγάλη ομάδα της Ελευσίνας τον Πανελευσινιακό όσο και άλλες μεγάλες ομάδες της χώρας.

Εκατοντάδες ψυχές, ίδρωσαν, μάτωσαν, τίμησαν και δόξασαν τη φανέλα του, στέγνωσαν και ξόδεψαν τα νιάτα τους, για να γράψουν με «χρυσά γράμματα» την μεγάλη ιστορία του!!!”.

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγεςΗ σύγχρονη περίοδος

Ως προς τα τελευταία χρόνια δράσης τoυ Ηρακλή, ο συνομιλητής μας αναφέρει πως: “Μεγάλη επιτυχία στην ιστορία του Π.Α.Ο. ΗΡΑΚΛΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ την αγωνιστική περίοδο 1979-1980, όταν αναδείχθηκε Υπερπρωταθλητής Πειραιά και πέτυχε την άνοδο στην τότε Α’ Εθνική Ερασιτεχνική.

Πέρυσι (Αγωνιστική περίοδος 2017-2018) κατέκτησε το Κύπελλο Ε.Π.Σ.Δ.Α νικώντας στον μεγάλο τελικό τον Μανδραϊκό με 1-0.
90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγεςΦέτος αγωνίστηκε σαν κυπελλούχος της Ε.Π.Σ.Δ.Α στον θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος όπου ηττήθηκε στο γήπεδο του (Γεώργιος Ρουμελιώτης) την 1η αγωνιστική από τον Ο.Φ. ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ με 3-2 και αποκλείστηκε (29 Αυγούστου 2018).

Επίσης την φετινή αγωνιστική περίοδο 2018-2019, αγωνίζεται στην 1η Κατηγορία της Ε.Π.Σ.Δ.Α. έχοντας «ανεβάσει» στην Α΄ ομάδα του 7 ποδοσφαιριστές από τις υποδομές του, την ομάδα των Νέων και κάνει μία αξιοπρεπέστατη παρουσία, αφού βρίσκεται στην 4 η θέση της βαθμολογίας.

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγεςO Π.Α.Ο. ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ διατηρεί Ακαδημία Ποδοσφαίρου όπου προπονούνται σε καθημερινή βάση περίπου στους 130 μικρούς αθλητές.

Υπεύθυνος Ακαδημίας είναι ο προπονητής της Α΄ομάδας και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΗΡΑΚΛΗ Μιχάλης Κατσάφαρος (Κάτοχος διπλώματος UEFA B’).

Τεχνικός Διευθυντής της Ακαδημίας είναι ο παλαίμαχος άσσος του 90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγεςΠαναθηναϊκού, της Α.Ε.Κ. και της Εθνικής Ελλάδος Ιωάννης Καλιτζάκης. Προπονητές της Ακαδημίας είναι ο Σωκράτης Τυρλής (UEFA B’), o Αποστόλης Λινάρδος (UEFA B’), ο Κωνσταντίνος Τούρτας και γυμναστής τερματοφυλάκων ο Στέφανος Μπακόπουλος.

Τέλος, η έδρα που χρησιμοποιεί ο Π.Α.Ο. ΗΡΑΚΛΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ είναι το Δημοτικό γήπεδο με την ονομασία «Γεώργιος Ρουμελιώτης» χωρητικότητας 1.500 θέσεων και διαθέτει πλαστικό τάπητα”.

Πηγή φωτο: Ηρακλής Ελευσίνας 

 αρχείο: Τούρτας Κώστας

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

90 χρόνια ιστορίας για τον Ηρακλή Ελευσίνας – Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος