Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν να παρατάσουν τα τρακτέρ τους σε εθνικές οδούς κα δρόμους. Στον κόμβο της Νίκαιας έφτασαν τρακτέρ από την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα. Η εθνική οδός Σερρών – Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Λευκώνα άνοιξε ενώ κλειστός είναι ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού στην Άρτα.

Την ίδια ώρα, ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν ακόμη και αιφνιδιαστικά προς το μεθοριακό σταθμό Προμαχώνα, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, αφήνουν οι αγρότες των Σερρών, που για δεύτερη ημέρα σήμερα επιχείρησαν να κατευθυνθούν στο τελωνείο, αλλά παρεμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα.

Έχουμε εναλλακτικά σχέδια και θα φτάσουμε στο τελωνείο του Προμαχώνα, διεμήνυσαν μέλη της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου του Προμαχώνα.

Υπενθυμίζεται, ότι στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου έξω από τον Λευκώνα, βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα απο 100 τρακτέρ.

Κατέφθασαν, λίγο μετά τις 14:00, τα πρώτα τρακτέρ από τα Φάρσαλα και τον Πλατύκαμπο Λάρισας, στο μπλόκο της Νίκαιας και λίγο αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους και οι συνάδελφοί τους από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα.

Μαζί με τους αγρότες, στο μπλόκο έφτασε και πορεία εργαζομένων, παρουσία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, για να δείξουν, όπως δήλωσαν, με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των αγροτών.

Αγρότες της Αιγιάλειας απέκλεισαν λίγο μετά τις 18:15 τη νέα εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου. Ο δρόμος άνοιξε ξανά για την κυκλοφορία στις 20:00.

Στην Άρτα, κλειστός επ’ αόριστον παραμένει ο κόμβος Αγίου Δημητρίου της Ιονίας Οδού από τα τρακτέρ των αγροτών.
Επίσης, από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κλείσουν το δρόμο στο ύψος του Κομποτίου.

Οριστικές αποφάσεις θα πάρουν οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας την Παρασκευή σε νέα γενική συνέλευση στο Πολύκαστρο Κιλκίς.

«Σκεφτόμαστε να είναι δύο τα μπλόκα, ένα πιθανότατα στο τελωνείο των Ευζώνων κι ένα στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

Κύρια αιτήματα, η άμεση απόσυρση της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών κάτω των 5.000 ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία και ετήσιο ακατάσχετο όριο 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ανοικτός δηλώνει σε διάλογο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος εξήγγειλε και νομοθετική ρύθμιση που θα επιβάλλει στις επιχειρήσεις να πληρώνουν σε δύο μήνες τους παραγωγούς για νωπά και ευπαθή προϊόντα και στην αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο στην επιχείρηση ισόποσο της αξίας του τιμολογίου που δεν πληρώθηκε μέσα στους δύο μήνες.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης μιλώντας στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ τόνισε ότι οι αγρότες θα πληρώσουν φέτος λιγότερο φόρο και ότι τα μικρά εισοδήματα δεν πλήττονται από το ασφαλιστικό.

«Το μπλόκο στα διόδια Μαλγάρων επρόκειτο να στηθεί αύριο, αλλά λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων αποφασίσαμε στη γενική μας συνέλευση να στήσουμε τα τρακτέρ μας το Σάββατο 28/1″, ανέφερε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής μπλόκων, Κώστας Ανεστίδης.

Οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους και θα στήσουν μπλόκα τη Δευτέρα 30/1, αφού πρώτα οριστούν τα ακριβή σημεία στην ευρεία σύσκεψη που θα γίνει το προσεχές Σάββατο στις 19.30 το βράδυ, ανέφερε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος.

Την Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας.

Προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί είναι  οι αγρότες της Μαγνησίας, ενώ μικρή είναι η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις

Σήμερα στον κόμβο του Αερινού δεν συγκεντρώθηκαν παρά μόνο τέσσερα τρακτέρ, με την ελπίδα ότι έως την Κυριακή ο αριθμός τους θα φθάσει τα 30.

Στην αερογέφυρα της Χλόης δεν πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τους αγρότες του Βελεστίνου, ενώ στα χωριά της Μαγνησίας, στον θεσσαλικό κάμπο, επικρατούσε ανάλογη εικόνα.

Στο Στεφανοβίκειο δεν παρατάχθηκαν περισσότερα από 15 τρακτέρ στην πλατεία του χωριού, ενώ στο άλλο κεφαλοχώρι της περιοχής, στον Ριζόμυλο, τα τρακτέρ παρέμειναν στα γκαράζ και στις αυλές των αγροτών.

Στον Αλμυρό, που ανέκαθεν έστηνε ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα μπλόκα πανελλαδικά, στον κόμβο των Μικροθηβών, με την συμμετοχή και αγροτών από τα Φάρσαλα, εξακολουθούν να υπάρχει προβληματισμός και απροθυμία για νέες κινητοποιήσεις και προσανατολίζονται στην υποβολή υπομνήματος προς την κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ανασταλτικός παράγοντας είναι, πλην των κακών καιρικών συνθηκών, και η συγκεκριμένη χρονική περίοδος, αφού σε λίγες ημέρες θα αρχίσουν οι αγροτικές εργασίες.

Κρήτη

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι των Χανίων, και κάλεσαν για τις 12 το μεσημέρι, τους πολίτες αλλά και άλλους αγρότες να αποκλείσουν για λίγες ώρες την εθνική οδό Χανίων- Ρεθύμνου, στο ύψος του κόμβου «Μεγάλα Χωράφια».

Xθες, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εξέδωσε ψήφισμα με τα βασικά αιτήματα των αγροτών, ζητώντας μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση, να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αλλά και την κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών.

Οι νέες εισφορές για τους αγρότες

Την εγκύκλιο για τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων κλάδου κύριας ασφάλισης αγροτών (ΟΓΑ), από την 1η Ιανουαρίου 2017, εξέδωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Συγκεκριμένα, από 01/01/2017, επέρχονται αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των προσώπων που υπάγονται, βάσει γενικών, ειδικών ή καταστατικών διατάξεων ΟΓΑ, όπως αυτές ίσχυαν έως την έναρξη ισχύος του νόμου, στον κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο καταργείται το υφιστάμενο σύστημα ασφαλιστικών κατηγοριών και ορίζεται το πραγματικό εισόδημα από την άσκηση αγροτικής ή κάθε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας που υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΓΑ, κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, ως βάση υπολογισμού της εισφοράς.

Τι προβλέπει η νέα εγκύκλιος

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, ΕΡΤ1, Περιφερειακοί Σταθμοί
Ρεπορτάζ:Δέσποινα Γιαννακίδου, Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Μάνια Γκουσιάρη, Άννα Ομηρίδου

Μοιράσου το άρθρο: