Ακολουθώντας τα βήματα 3050 ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα (video)

Περισσότερα από 3.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα. Κάποια από αυτά παραμένουν στις δομές φιλοξενίας και κάποια τις εγκαταλείπουν ακολουθώντας το όνειρο για μια καλύτερη ζωή ή την επιθυμία να επανενωθούν με την οικογένεια τους. Τα κίνητρα και τις εμπειρίες για τα ασυνόδευτα παιδιά που εγκαταλείπουν άτυπα τις δομές φιλοξενίας στην Ελλάδα, διερεύνησε το πρόγραμμα “Ακολουθώντας τα βήματά τους“, πέντε μη κυβερνητικών οργανώσεων που παρουσιάστηκε στη Στοά του Βιβλίου.

Από τα 3050 ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα, 96,2% αγόρια και 3,8% κορίτσια. 1099 παιδιά μπορούν να διαμείνουν σε 49 ξενώνες.

Οι ξενώνες αυτοί λειτουργούν με την αμέριστη προσπάθεια και προσήλωση των ΜΚΟ. Ακόμη, το 72% των ασυνόδευτων παιδιών βρίσκονται στη λίστα αναμονής, δηλαδή 2200 παιδιά βρίσκονται σε λίστα τοποθέτησης σε δομή φιλοξενίας, 103 παιδιά είναι υπό καθεστώς προστατευτικής φύλαξης, 186 παιδιά βρίσκονται σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και 369 παιδιά σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, 272 σε 6 ξενοδοχεία που έχει νοικιάσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα, διαπιστώθηκε ότι 42% από τα ασυνόδευτα ανήλικα έφυγε άτυπα από τους ξενώνες μέσα στις πρώτες 10 μέρες, ενώ σύμφωνα με στοιχεία από το ΕΚΚΑ, ο μέσος όρος διαμονής ήταν 51 μέρες.

Το πρόγραμμα “Ακολουθώντας τα βήματά τους αποτελεί για μία σύμπραξη των οργανώσεων Faros, SolidarityNow, Μέριμνα (Merimna), CIVISplus και Κέντρο Ημέρας Βαβέλ. Τα στοιχεία για αυτή τη μελέτη συλλέχθηκαν μεταξύ Φεβρουαρίου κι Απριλίου 2017 στην Αθήνα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούδρου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος