Al Jazeera: «Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορoνοϊού»

Στην περίπτωση της Ελλάδας και στο πώς “κατάφερε να ισιώσει την καμπύλη του κορoνοϊού” αναφέρεται δημοσίευμα του Al Jazeera, το οποίο υπογράφει ο ανταποκριτής του στην Αθήνα Γιάννης Ψαρόπουλος.

Ο συντάκτης του άρθρου, αφού παραθέτει τα μέτρα που πήρε σταδιακά η Ελλάδα (ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, έκλεισε τα σχολεία « πριν να υπάρξει το πρώτο θύμα », ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το κλείσιμο των επιχειρήσεων) σημειώνει ότι το αποτέλεσμα είναι ένας “εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων” (81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τους 17.000 στη γειτονική Ιταλία). Επισημαίνει δε ότι ακόμα και αν κάνει κάποιος τις πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη, ενώ καταθέτει και στοιχεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών με παρόμοιο πληθυσμό (Βέλγιο 2.035 θάνατοι, Ολλανδία 1.867), σε σχέση με τις οποίες η Ελλάδα «τα έχει καταφέρει καλύτερα».

Το άρθρο εστιάζει στο πώς μια χώρα που γνώρισε μια δεκαετή κρίση λιτότητας (κατά τη διάρκεια της οποίας «οι δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης μειώθηκαν κατά ¾»), μπόρεσε να αντιμετωπίσει την έξαρση της πανδημίας και να φτάσει «να χρησιμοποιεί μόλις το 1/10 των κρεβατιών ΜΕΘ που διαθέτει».

Επικαλούμενος τον καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας και Γενικό Διευθυντή του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γιώργο Παγουλάτο, ο ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει πως ένας από τους λόγους που οι « Έλληνες έβαλαν στην άκρη την παραδοσιακά απειθή τους στάση απέναντι στην εξουσία» είναι η ίδια η περίοδος της κρίσης καθώς «μια κοινωνία που έχει περάσει από δυσχέρειες για μεγάλο χρονικό διάστημα γνωρίζει πότε είναι απαραίτητη ή αναπόφευκτη η προσωπική θυσία».

Αναφερόμενος επίσης στο πώς μια χώρα που μόλις είχε αρχίσει να βγαίνει από μια ύφεση πήρε πολύ γρήγορα μέτρα με τα οποία «ρισκάρει να μπει σε μιαν άλλη», ο συντάκτης του άρθρου επικαλείται τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη ο οποίος αντέστρεψε το επιχείρημα λέγοντας πως «όσο χειρότερο γίνεται το πρόβλημα της υγείας, τόσο χειρότερες θα είναι οι οικονομικές συνέπειες».

«Δεν είναι ότι δεν θα χρειαζόμασταν να πάρουμε μέτρα. Επιπλέον, υπήρχε το γεγονός ότι αν δεν παίρναμε εμείς μέτρα, θα έπαιρνε ο κόσμος μόνος του. Στην πραγματικότητα, το δίλημμα ήταν ψευδές», σημειώνει ο κ. Πατέλης.

Ο σύνδεσμος για το εν λόγω άρθρο

Corriere della Sera: «Γιατί η Ελλάδα έχει τόσο λίγους νεκρούς και κρούσματα;»

«Γιατί η Ελλάδα έχει τόσο λίγους νεκρούς και κρούσματα;», διερωτάται σε άρθρο της η διαδικτυακή έκδοση της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, υπογραμμίζοντς ότι παρά τις περικοπές στο σύστημα υγείας, λόγω της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που αντέδρασαν καλύτερα στην κρίση του κορονοϊού.

Όπως γράφει, «ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης ήταν προσεκτικός και ταπεινός» και «αυτή την φορά, η Ελλάδα δίνει μαθήματα στην βόρεια Ευρώπη».

Η Corriere προσθέτει ότι η χώρα μας δεν έχασε χρόνο περιμένοντας να καταγραφούν θάνατοι, αλλά έκλεισε αμέσως τα σχολεία και απαγόρευσε τις δημόσιες εκδηλώσεις, με μια λύση «α λα ιταλικά».

«Μια λύση η οποία υιοθετήθηκε και από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όταν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν πλέον υπερβολικά υψηλός για να περιοριστεί», εξηγεί η ιταλική εφημερίδα.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι περιορίστηκε έγκαιρα η διάδοση της ασθένειας από τους προσκυνητές που είχαν επιστρέψει απ’ τους ‘Αγιους Τόπους. «Αλλά – τονίζει η εφημερίδα του Μιλάνου – τα εύσημα πρέπει να δοθούν κυρίως στους Έλληνες, οι οποίοι, χωρίς να δουν κόσμο να πεθαίνει γύρω τους, στάθηκαν ικανοί να σεβαστούν τους κανόνες συμπεριφοράς που έθεσε η κυβέρνηση».

«Κάποιοι παρατηρητές λένε ότι ο περιορισμός της ασθένειας ήταν πιο εύκολος, διότι η Ελλάδα δεν είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένη. Αλλά στην πραγματικότητα, στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις, ο κόσμος συχνάζει μαζικά στα καφέ, όπως, ίσως και περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πόλη», καταλήγει η Corriere della Sera.

To σχετικό άρθρο στην Corriere della Sera

Πηγή: aljazeera.com, corriere.it

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος