Αλλαγές προκύπτουν από πρωτόδικη δικαστική απόφαση στις μισθώσεις Αirbnb (video)

“Μπλόκο” σε ιδιοκτήτες, που μισθώνουν τα ακίνητά τους μέσα από πλατφόρμες τύπου Airbnb, βάζει πρωτόδικη δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου.

Η δικαστική απόφαση, αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για μαζικές αγωγές και ανάλογες διεκδικήσεις, από ιδιοκτήτες και ενοίκους διαμερισμάτων, που αντιδρούν σε τέτοιου είδους μισθώσεις. H απόφαση – βόμβα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ναυπλίου, απαγορεύει τη χρήση διαμερίσματος για Αirbnb σε πολυκατοικία του Ναυπλίου, ανατρέποντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Το δικαστήριο του Ναυπλίου έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των ενοίκων της πολυκατοικίας και καλεί την ιδιοκτήτρια που μισθώνει το σπίτι της με Airbnb, να μην επαναλάβει στο μέλλον την επαγγελματική χρήση. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης απειλείται με προσωπική κράτηση ενός μηνός και χρηματική ποινή χιλίων ευρώ.

Σε 1,15 δισ. ευρώ ανήλθαν τα συνολικά έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλυμάτων στην Ελλάδα μέσα απ΄ τις πλατφόρμες Airbnb και HomeΑway το 12μηνο Ιουνίου 2018 – Μαΐου 2019.

Στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως η Πλάκα και το Μοναστηράκι, η συντριπτική πλειονότητα των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων αφορά βραχυχρόνιες μισθώσεις, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια των γηγενών ιδιοκτητών.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι πάνω από 90.000 ακίνητα διατίθενται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων με την μερίδα του λέοντος να κατέχουν η Σαντορίνη και η Μύκονος. Τα 15 χιλιάδες καταγράφονται στο ιστορικό κέντρο της Αττικής και στις γύρω συνοικίες, όπως ο Νέος Κόσμος, το Παγκράτι, τα Εξάρχεια και οι Αμπελόκηποι.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις όπως περιγράφονται στον ισχύοντα νόμο, είναι αστικές μισθώσεις με χρήση ως κατοικία, έστω και μικρής διάρκειας και δεν υπάγονται σε καμιά απαγόρευση, παρά μόνον αν ο συγκεκριμένος κανονισμός ρητά απαγορεύει τη χρήση κατοικιών ως ενοικιαζόμενων δωματίων, πανσιόν, ή κάτι ταυτόσημο. Όμως όλοι σχεδόν οι κανονισμοί απαγορεύουν γενικά οποιαδήποτε χρήση δημιουργεί υπερβολικούς θορύβους, οσμές και λοιπές διαρκείς οχλήσεις στους χρήστες των υπολοίπων ιδιοκτησιών του κτιρίου. Εδώ συνεπώς λένε οι ειδικοί, υπάρχει βάση απαγόρευσης της χρήσης μιας ιδιοκτησίας για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Είναι σαφές ότι το αν επιτρέπονται βραχυχρόνιες μισθώσεις δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απόφασης απλά και μόνο μιας γενικής συνέλευσης συνιδιοκτητών της κάθε πολυκατοικίας, καθόσον αυτό προκύπτει μόνο από τον κανονισμό της, ο οποίος μπορεί να αλλάξει με συμβολαιογραφική πράξη υπογεγραμμένη από το σύνολο των συνιδιοκτητών και να μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο ή το Κτηματολογικό Γραφείο. Κάθε αμφισβήτηση επί του κανονισμού επιλύεται από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο.

Ρεπορτάζ: Νίκος Καπόγλης, Γιάννης Γαλανόπουλος, Άντζελα Ζούγρα

Πηγή: EΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος