Με μεγάλη επιτυχία και με αμείωτο το ενδιαφέρον των τραπεζοϋπαλλήλων και όσων ακόμα παραβρέθηκαν στο Ινστιτούτο Γκαίτε, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΟΤΟΕ.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκε η μελέτη του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στις Τράπεζες και επιπτώσεις στην Απασχόληση».

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος σημείωσε, ότι η Ομοσπονδία και το ΙΝΕ/ΟΤΟΕ ανοίγουν δημόσια το διάλογο για το μέλλον του κλάδου και της εργασίας, στην εποχή των δικτύων και των προηγμένων ψηφιακών εφαρμογών, με στόχο να κρατήσουμε τα θετικά και να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές τους.

«Ο καλύτερος τρόπος να προετοιμάσει κανείς το μέλλον, είναι να κατανοήσει τις βασικές παραμέτρους που το καθορίζουν, ώστε να έχει ρόλο και λόγο στη διαμόρφωσή του» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ.

«Η μελέτη και η σημερινή παρουσίασή της είναι μια πρώτη συμβολή του συνδικαλιστικού κινήματος του κλάδου μας στην έναρξη ενός απαραίτητου διαλόγου», σημείωσε ο κ. Κούκος και πρόσθεσε: «Ενός διαλόγου, που έχει ήδη καθυστερήσει, για την αντιμετώπιση θετικά, εποικοδομητικά και συγκροτημένα εξελίξεων που μάς επηρεάζουν όλους: τις Τράπεζες, τους εργαζόμενους, την πελατεία, την κοινωνία, και τη δυναμική της μελλοντικής ανάπτυξης στη χώρα.»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του ΙΝΕ/ΟΤΟΕ κ. Βάσω Βογιατζοπούλου ανέφερε, ότι «η ένταση νέων προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιώ,ν που άρχισε να εφαρμόζεται στις τραπεζικές εργασίες, δημιουργεί νέα δεδομένα στους εργασιακούς χώρους των τραπεζών και στο σημερινό τραπεζικό σύστημα, που επηρεάζει την απασχόληση».
Και πρόσθεσε: «Αυτά τα νέα δεδομένα έρχονται να ανατρέψουν μια συμβατική λειτουργία των τραπεζών και να αλλάξουν άρδην την καθημερινότητα τους. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να προσεγγιστεί, να συζητηθεί και να συμβάλλουν όλοι, κράτη, κυβερνήσεις, φορείς, συνδικάτα».

Όπως επισημάνθηκε στην εισήγηση για το ρόλο των νέων τεχνολογιών, «σε ό,τι αφορά ειδικά στους εργαζόμενους στις Τράπεζες, η ψηφιοποίηση επαναπροσδιορίζει και θα επαναπροσδιορίσει περαιτέρω τα πρότυπα επιχειρησιακής οργάνωσης και παροχής υπηρεσιών, αλλά και τα εργασιακά καθήκοντα σε ένα μεγάλο εύρος θέσεων εργασίας.

Τα σύγχρονα κανάλια διάθεσης τραπεζικών προϊόντων και η αποδοχή τους από το συναλλασσόμενο κοινό των Τραπεζών, αλλάζουν τα τραπεζικά δίκτυα, συρρικνώνοντας ή περιορίζοντας σημαντικά τον αριθμό των τραπεζικών υποκαταστημάτων και παράλληλα αλλάζουν τη μορφή και τον ρόλο αυτών που θα απομείνουν.

Επιπλέον, είναι διακριτές πλέον στον κλάδο οι τάσεις εξωτερίκευσης εργασιών, τις οποίες στο παρελθόν ενσωμάτωναν οι τράπεζες. Σηματοδοτείται έτσι μία στροφή των Τραπεζών κυρίως ή και αποκλειστικά στον «στενό πυρήνα» των τραπεζικών εργασιών, ιδιαίτερα στη Συμβουλευτική Τραπεζική σε επιχειρήσεις και μεμονωμένους, σημαντικούς πελάτες».

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης.

 

Μοιράσου το άρθρο: