Αλόννησος: Μοναδικό υποθαλάσσιο μουσείο (video)

Έναν μοναδικό αρχαιολογικό θησαυρό θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βουτούν στο βυθό της Αλοννήσου. Πρόκειται για το ναυάγιο εμπορικού πλοίου του 5ου αιώνα π.χ. που μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς πιθανότατα γεμάτους με κρασί.

Εκατοντάδες αμφορείς στον βυθό της θάλασσας. Σπάνιες εικόνες, που εντυπωσιάζουν, είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν ερασιτέχνες δύτες στους οποίους επετράπη για πρώτη φορά να βουτήξουν στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο, που βρίσκεται στην Αλόννησο.

Ένα από τα σπουδαιότερα ναυάγια της κλασσικής περιόδου, είναι αυτό της Περιστέρας Αλοννήσου. Βρέθηκε το 1990 σε βάθος 25μ. Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς.

Το ναυάγιο της Περιστέρας, μαζί με άλλους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, θα γίνουν τα πρώτα υποθαλάσσια μουσεία της χώρας, επισκέψιμα για όσους κάνουν καταδύσεις με την καθοδήγηση ειδικών, όπως αναλύθηκε στη διημερίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων με τίτλο «Το BLUΕΜΕD στην Αλόννησο».

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, δρομολογείται και προχωρά η υπογραφή της ΚΥΑ για τον χαρακτηρισμό ως επισκέψιμων των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στην περιφέρεια Θεσσαλίας Σποράδων, δηλαδή της Περιστέρας και των άλλων αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή, η δεύτερη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την επικαιροποίηση του νομοθετικού πλαισίου των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, προκειμένου να καταστούν λειτουργικοί και επισκέψιμοι.

Στόχος είναι τα υποθαλάσσια μουσεία να λειτουργήσουν μέσα στην επόμενη διετία, αφού ολοκληρωθούν και οι κατάλληλες υποδομές.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός είπε ότι βγάλαμε ένα κονδύλι 60 εκ. ευρώ που θα δώσει την ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να φτιάξουν το λιμάνι και χρήσιμες υποδομές.

Ο Δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης τόνισε ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα τονώσει την τοπική οικονομία.

Η ανακάλυψη του ναυαγίου της Περιστέρας το 1990 τάραξε τα νερά της επιστημονικής κοινότητας, καθώς αναθεώρησε τις γνώσεις μας για την αρχαία ναυπηγική, αποκαλύπτοντας ότι οι Έλληνες είχαν καταφέρει να ναυπηγήσουν πλοία που έφταναν σε μήκος τα 30 μέτρα και είχαν εκτόπισμα άνω των 120 τόνων, εκατοντάδες χρόνια πριν τους Ρωμαίους.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Φρόσω Παύλου
Επιμέλεια: Νόρα Μολυβιάτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος