Συνεχείς οι ροές από Τουρκία-Μέχρι τέλη Οκτωβρίου μετεγκατάσταση 3.000 σε δομές της ενδοχώρας (video)

Ασταμάτητες οι ροές των ανθρώπων που ρισκάρουν τις ζωές τους για να περάσουν από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Περισσότερες από 25 δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες που μετακινούνται από τα νησιά, κι αυτές όμως αποδεικνύονται λίγες για να δεχθούν τόσο μεγάλο αριθμό. Στη Μόρια η κατάσταση παραμένει δύσκολη, ενώ στην Αθήνα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Έξι σκάφη με 243 αιτούντες άσυλο άνδρες, γυναίκες και κυρίως μικρά παιδιά, έφτασαν στη Λέσβο την Τρίτη μέσα σε μόλις 14 ώρες

Οι βάρκες έφθασαν ακόμα και στην περιοχή του Καρά Τεπέ, λίγο έξω από τα σπίτια του βόρειου άκρου της πόλης της Μυτιλήνης, ενώ τέσσερις από αυτές έφθασαν στη βόρεια Λέσβο στην περιοχή της Σκάλας Συκαμνιάς.

Ο συνολικός πληθυσμός αιτούντων άσυλο στην περιοχή της πόλης της Μυτιλήνης φτάνει στους 15.000, παρά τις επιχειρήσεις αποσυμφόρησης κατά τις οποίες περίπου 2.000 άτομα μετακινήθηκαν σε δομές στο εσωτερικό της Ελλάδας τις τελευταίες 20 μέρες. Ο πληθυσμός του καταυλισμού της Μόριας φτάνει τις 13.000 περίπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, στη Λέσβο τον Σεπτέμβριο έφθασαν 5.017 πρόσφυγες και μετανάστες, δηλαδή περίπου 168 άνθρωποι τη μέρα. Από αυτούς το 63% ήταν από το Αφγανιστάν και το 22% από τη Συρία.

Η κατάσταση στη Μόρια αλγεινή, μια καθημερινότητα σκληρή και επικίνδυνη.

Σήμερα, χίλιοι άνθρωποι προχώρησαν για δεύτερη ημέρα σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον καταυλισμό. Η καθιστική διαμαρτυρία έγινε πορεία, που σταμάτησε από το φραγμό της αστυνομίας λίγο πριν τον περιφερειακό δρόμο προς Μυτιλήνη.

Πρόσφυγες και μετανάστες τύλιξαν σε σεντόνι έναν άνθρωπο, τον σήκωσαν ψηλά, θέλοντας να δείξουν με αυτόν τον τρόπο πώς είναι ζωντανοί νεκροί μέσα στον καταυλισμό της Μόριας.

Συνεχείς οι ροές από Τουρκία-Μέχρι τέλη Οκτωβρίου μετεγκατάσταση 3.000 σε δομές της ενδοχώρας (video)Προκλήθηκε ένταση, όταν μια ομάδα κινήθηκε προς τη διμοιρία των ΜΑΤ, ενώ μία γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία.

“Ζητώ την υπομονή σας. Σε ένα μήνα θα ξεκινήσει η μετακίνησή σας σε άλλες δομές φιλοξενίας”, τους διαβεβαίωσε ο αστυνομικός διευθυντής.Συνεχείς οι ροές από Τουρκία-Μέχρι τέλη Οκτωβρίου μετεγκατάσταση 3.000 σε δομές της ενδοχώρας (video)Όπως ανακοινώθηκε, επίκειται η αναχώρηση και άλλων 400 αιτούντων άσυλο την Κυριακή, ενώ ως τα τέλη Οκτωβρίου οι αρχές δρομολογούν τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 3.000 ανθρώπων από τα νησιά σε δομές της ηπειρωτικής χώρας.

«Η μεταφορά των ευάλωτων ανθρώπων σε κανονικές δομές στην ενδοχώρα είναι πλέον ζήτημα επιτακτικό ζωής και θανάτου. Όπως κατεπείγουσα είναι και η ιατρική τους φροντίδα έτσι ώστε να μην καταπατάται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια με τον πιο βάναυσο τρόπο στο ευρωπαϊκό έδαφος», τόνισα σε ανακοίνωσή τους οι Γιατροί του Κόσμου. «Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος. Δεν υπάρχει δικαιολογία για άλλα απανθρακωμένα σώματα, ούτε για άλλες πνιγμένες ζωές», τονίζουν και καλούν την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της συνεπικουρώντας τις διαδικασίες ασύλου, και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όλα τα κέντρα αποφάσεων να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Με το πρώτο φως της ημέρας 215 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά από τη Μόρια με σκοπό να μοιραστούν σε άλλες δομές φιλοξενίας, στο εσωτερικό, την Αττική, την Κόρινθο, αλλά και στα Γιάννενα.

Συνεχείς οι ροές από Τουρκία-Μέχρι τέλη Οκτωβρίου μετεγκατάσταση 3.000 σε δομές της ενδοχώρας (video)Από αυτούς, οι 32 μετακινήθηκαν στην ανοιχτή δομή φιλοξενίας στο Σχιστό. Για τα προβλήματά τους και τις αγωνίες τους μίλησαν στην ΕΡΤ οι άνθρωποι που φιλοξενούνται ήδη εκεί, λέγοντας ότι στερούνται γιατρού, ακόμα και φαρμάκων.

Πρόκεται για 970 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά, από το Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ, που έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για άσυλο και αναμένουν την απάντηση

Στη δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας, ωστόσο μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον έξι μήνες μέχρι τη συνέντευξη για τη χορήγηση ασύλου. Εκτός από την εν λόγω δομή, δεν προβλέπεται νέα στο νομό. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει προτείνει φιλοξενία προσφύγων σε ξενοδοχεία κλειστά ή που υπολειτουργούν με κονδύλια που θα διαθέσει η ΕΕ

Μέσω του προγράμματος Εστία, 400 πρόσφυγες και μετανάστες στη Λάρισα, διαμένουν δωρεάν για έξι μήνες σε 90 διαμερίσματα και επιδοτούνται με ένα μικρό οικονομικό βοήθημα.

Το ίδιο και στην Καρδίτσα, όπου 400 μετανάστες, Αφρικανοί και αραβόφωνοι, που φιλοξενούνται μέσω του ίδιου προγράμματος, έχουν βρει μια δεύτερη πατρίδα. Από αυτούς, 150 είναι παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και συμβιώνουν αρμονικά με την τοπική κοινωνία.

Πηγή ΕΡΤ, Αποστολή-Λέσβος: Χ. Γιαννοπούλου, Ρεπορτάζ: Σ. Φίλη, Π. Αγγελόπουλος, Μ. Γκουσιάρη, ΕΡΤ Λάρισας: Ελπ. Κουτσογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος